Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603690276
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βάθρο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ, ως κορυφαίας φεμινίστριας και διανοούμενης γυναίκας, υψώθηκε και έπεσε πολλές φορές μέσα στα διαδοχικά κύματα της φεμινιστικής διαμάχης. Η Κάρεν Βίντιες, όπως και άλλοι συγγραφείς τα τελευταία χρόνια, φέρνει με το βιβλίο της μια `φιλοσοφική αναγέννηση` στις μελέτες για τη συνολική προσφορά της Μπωβουάρ στη σκέψη και τη ζωή. `Η φιλοσοφία ως πάθος` περιγράφει πόσο αλληλένδετα υπήρξαν η ζωή και το έργο της Μπωβουάρ - πόσο η ίδια `βίωνε τη φιλοσοφία και φιλοσοφούσε τη ζωή της`. Η Ολλανδή συγγραφέας διακρίνει την Μπωβουάρ πρώτα και κύρια ως φιλόσοφο και την αποσπά από τη σκιά του Σαρτρ, όπου την είχε τοποθετήσει κυρίως η γαλλική διανόηση. Αναλύοντας το συνολικό της έργο, η Βίντιες ανασύρει ορισμένες μοναδικές σκέψεις που ανέπτυξε η Μπωβουάρ, οι οποίες έδωσαν μια νέα διάσταση, περισσότερο θετική και ανθρωπιστική στην υπαρξιστική φιλοσοφία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Γεννημένος στην Αθήνα το 1947, δημοσιογράφος κι απόγονος δημοσιογράφων, ο Γιάννης Σπανδωνής εργάστηκε σ΄ επιτελικές θέσεις μεγάλων εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και στην τηλεόραση. Το 1985 οργάνωσε με τη συνεργασία κι άλλων δημοσιογράφων το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο δημοσιογραφικών πληροφοριών, για λογαριασμό του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Μπότση. Με το πρώτο του βιβλίο "Κάποτε στο Αιγαίο" αποσπά το βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο συγγραφέα του 1983. Ακολούθησαν "Ο θρήνος" (1984, Α Βραβείο Παρνασσού), "Οι Γραικοί" (1985, Α Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών - Ροταριανού Ομίλου), το "Προς άγνωστη κατεύθυνση" (1986, προηγούμενος τίτλος του Έτσι τα ΄φερε η μοίρα) και η μυθιστορηματική βιογραφία "Ρήγας Βελεστινλής. Ο επαναστάτης με τα τραγούδια" (Ωκεανίδα, 1995).
Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του Γιάννη Σπανδωνή, εξάλλου, έχουν αποσπάσει ευμενή σχόλια κι επαίνους τόσο από τους κριτικούς όσο κι από πνευματικά ιδρύματα της χώρας μας και του εξωτερικού. Πιστεύοντας ότι "λαός που δεν γνωρίζει το παρελθόν του δεν μπορεί να προγραμματίσει το μέλλον του", ο Σπανδωνής ασχολείται κυρίως με το διαχρονικό ιστορικό μυθιστόρημα.