Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η θέση των Βαλκανίων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η θέση των Βαλκανίων

Η σημερινή βαλκανική κρίση και το ιστορικό της υπόβαθρο

Γεώργιος Λ. Κοντογεώργης

4.03€

Μία πολύ σύντομη αναφορά στην ιστορία των Βαλκανίων, είναι νομίζω χρήσιμη, για τη δημιουργία σε πολύ αδρές γραμμές ενός ιστορικού πλαισίου, μέσα στο οποίο θα γίνουν ευκολότερα κατανοητά τα σύγχρονα προβλήματα της περιοχής και ειδικότερα οι σημερινές σχέσεις και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητος, με τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου. [...]
(απόσπασμα από το κείμενο του βιβλίου)

Μαρία Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Μαρία Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes, στη Σορβόννη και στην Ecole des Langues Orientales· εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1961-1975) και διετέλεσε καθηγήτρια της Ιστορίας των Λαών της Χερσονήσου του Αίμου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1975-1996). Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών ΝΑ Ευρώπης. Έχει γράψει μελέτες και άρθρα σχετικά με τους θεσμούς και τη διπλωματική του Βυζαντίου και με την Ιστορία και τους θεσμούς των Βυζαντινών λαών κατά τους μέσους και νεώτερους χρόνους.

Γεώργιος Λ. Κοντογεώργης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Κοντογεώργης σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών Αθηνών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1934. Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ. Γενικός διευθυντής Εξωτερικού Εμπορίου το 1963, παραιτήθηκε από τη θέση του μετά τη δικτατορία του Απριλίου 1967. Το Ιούλιο του 1974 τοποθετήθηκε Γενικός Γραμματέας Τουρισμού στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Τον Νοέμβριο του 1974 έλαβε μέρος στην πρώτη μετά τις εκλογές κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως υφυπουργός συντονισμού (Νοέμβριος 1974 - Νοέμβριος 1977).Τον Νοέμβριο του 1977 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και συμμετείχε στη Νέα Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων προσχωρήσεως της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες οι οποίες τερματίσθηκαν με την υπογραφή, στις 28 Μαΐου 1979, της Συνθήκης Προσχωρήσεως. Τον Ιανουάριο του 1981, με την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης Προσχωρήσεως επελέγη ως πρώτος Έλλην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Ιανουάριος 1981-Ιανουάριος 1985). Από το 1981 είναι μέλος του Πολιτικού Προεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον Οκτώβριο του 1989 έλαβε μέρος στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του κ. Ιωάννου Γρίβα, προέδρου του Αρείου Πάγου, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας (Οκτώβριος - Νοέμβριος 1989), και τον Φεβρουάριο του 1990, στην κυβέρνηση του κ. Ξενοφώντος Ζολώτα, επίσης ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας (Φεβρουάριος - Απρίλιος 1990). Έχει δημοσιεύσει την μελέτη "Συμφωνία συνδέσεως της Ελλάδας με την ΕΟΚ" (1961), το βιβλίο "Η Ελλάδα στην Ευρώπη. Η πορεία προς την Ένωση και η πολιτική Καραμανλή" (1985), και πολλά άρθρα οικονομικού περιεχομένου και επί θεμάτων εξωτερικού εμπορίου και κυρίως επί της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ενώσεως της Ευρώπης σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
48
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
0.096 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση