Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603828280
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μελέτη είναι βασισμένη στη γενική αρχή ότι ο ελληνικός πολιτισμός σε όλες τις εκδηλώ σεις του έχει τη ρίζα του και την πρωταρχική αιτία του στη σεξουαλικότητα. Όχι μόνο στην ερωτική ζωή αλλά και στις θρησκευτικές αντιλήψεις, στην τέχνη και στη λογοτεχνία, στην κοινωνική και στη δημόσια ζωή, στις διασκεδάσεις, στις γιορτές και στις θεατρικές παραστάσεις, με λίγα λόγια παντού, η σεξουαλικότητα είναι κυρίαρχη συνιστώσα. Ο ερωτισμός επομένως είναι το κλειδί για την κατανόηση της ελληνικής νοοτροπίας γενικότερα, και κατά συνέπεια η γνώση του ελληνικού ερωτισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια βαθύτερη γνωριμία με τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
Οι Έλληνες αντιμετώπιζαν τον ερωτισμό με απλότητα και φυσικότητα σαν κάτι αυτονόητο, πράγμα που σε μας σήμερα φαίνεται σχεδόν αδιανόητο. Όπως η λέξη «αμαρτία» είναι ξένη στη γλώσσα των Ελλήνων, έτσι και η ηθικότητά τους ήξερε μόνο την αδικία, την παρανομία και το έγκλημα. Σε κάθε περίπτωση, καθένας είχε το δικαίωμα να διαθέτει το σώμα του ό πως ήθελε.
Η εκπληκτικά μεγάλη κατανόηση των Ελλήνων για την ο μορφιά, η διονυσιακή χαρά τους για το μεγαλείο του ανθρώπινου σώματος εξευγένιζε γι’ αυτούς κάθε σεξουαλικότητα, μόνο αν βασιζόταν στην αληθινή αγάπη, αν δηλαδή στηριζόταν στη λαχτάρα για το ωραίο.
Τα ερωτικά θέματα δεν ή ταν ο απαγορευμένος και δελεαστικός καρπός, αφού ούτε καλύπτονταν με το πέπλο του μυστηρίου ούτε έφεραν το στίγμα του αμαρτωλού, καθώς και, επειδή η σχεδόν ανεξέλεγκτη αισθησιακότητα των Ελλήνων λαμπρυνόταν πάντα από την επιθυμία για την ομορφιά, η ερωτική τους ζωή αναπτυσσόταν με υπερχειλή δύναμη αλλά και αξιοζήλευτη υγεία.
Το βιβλίο μελετά τις εκφράσεις, εκδηλώσεις και ιδιομορφίες του έρωτα στην ελληνική αρχαιότητα στα παρακάτω κεφάλαια:
1. Γάμος και ζωή των γυναικών
2. Η ανθρώπινη μορφή (Ένδυση, Γυμνότητα, Σωματική αγωγή, Διαγωνισμοί ομορφιάς, Λουτρά κ.ά.)
3. Θρησκεία και ερωτισμός
4. Ο έρωτας του άνδρα για τη γυναίκα
5. Αυνανισμός
6. Τριβαδισμός
7. Πορνεία (Οίκοι ανοχής, Εταίρες, Πορνεία στους ναούς)
8. Ανδρική ομοφυλοφιλία
9. Διαστροφές της ερωτικής ζωής
10. Συμπληρωματικά για την ερωτική ζωή των Ελλήνων (Σεξουαλικά όργανα, Ευνουχισμός, Περιτομή, Αφροδισιακά, Άσεμνοι όροι και βωμολοχίες, Αιμομιξία)
Με ευχάριστη και ζωντανή γραφή, παράλληλα όμως με απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση μέσα από τις πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, το βιβλίο αγγίζει ένα πολυσυζητημένο θέμα και καλεί τον άνθρωπο του σήμερα να αποδεσμευτεί από τις σύγχρονες αντιλήψεις και να συναισθανθεί τον αρχαί ο ελληνικό τρόπο σκέψης, τόσο στις γενικές του εκφράσεις όσο και ειδικά στο ζήτημα του έρωτα, και έτσι να κατανοήσει την υψηλή ηθική των Ελλήνων, της οποίας το ανώτερο αξίωμα εκφραζόταν στο καλός καγαθός, «ωραίος σε σώμα και ψυχή».
Το βιβλίο, τέλος, χρησιμεύει για τον αναγνώστη και σαν ένας πλήρης οδηγός πάνω στα έργα των αρχαίων συγγραφέων που μελετούν τον έρωτα και την ερωτική συμπεριφορά των Ελλήνων.
Ψευδώνυμο του διάσημου Γερμανού συγγραφέα Παύλου Μπράντ (Paul Brandt). Γεννήθηκε το 1875 και πέθανε το 1929. Το έργο του, αναφερόμενο εξ ολοκλήρου στην Αρχαία Ελλάδα, περιλαμβάνει μεταφράσεις και μελέτες. Μεταξύ των πρώτων αξιόλογων είναι οι "Έρωτες" του Λουκιανού, οι "Ερωτικαί επιστολαί του Αριστεναίου" και άλλα. Από τις μελέτες του, εξέχουσα θέση κατέχει το τρίτομο έργο του "Η ερωτική ζωή στην αρχαία Ελλάδα".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα