Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608988620
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πεζογραφία , Ψυχολογία | Ψυχανάλυση
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο παρόν κείμενο εκτίθεται η εγελιανή `Διδασκαλία περί της Ουσίας` στους τρεις πρώτους αρμούς της. Αυτοί είναι: 1. Η Φαινομενικότητα, 2. Οι Ενουσίες και 3. Ο εξ υπαρχής Λόγος. Η Επιστήμη της Λογικής διαιρείται σε δυο βασικά μέρη, στην αντικειμενική και την υποκειμενική Λογική. Η Ουσία αποτελεί το δεύτερο μέρος της αντικειμενικής Λογικής και, ως εκ τούτου, περιγράφει την μετάβαση από την `αμεσότητα του Είναι στην ελευθερία της υποκειμενικής καταληπτικής Έννοιας`. - Το θέμα της `Λογικής της Ουσίας` είναι η Φαινομενικότητα. Το φαινομενικό ως το καθ` ολοκληρίαν αναληθές δεν πρέπει να συγχέεται με την μονομερή ή ημιτελή αλήθεια των πρώιμων κατηγοριών του Είναι. Όλες οι περιγραφές του φαινομενικού ανάγονται στην `Μία φαινομενικότητα`, που δεν είναι άλλη από την αναλήθεια του `Είναι εν γένει`. - Στην `Λογική της Ουσίας` αποκαλύπτεται η πηγή της φαινομενικότητας. Αυτή είναι η `έλλογη αυτοαναφορά` (Ο Λόγος), ο Hegel την ονομάζει και `έμμεση συναγωγή`, που καταβυθίζεται στην εμφέρεια προς τον εαυτό της και δημιουργεί την κατ` ενεικόνισιν αυτοτέλεια, δηλαδή την έμφαση ή την εικόνα της αμεσότητας. Ωστόσο, η `Λογική της Ουσίας` παράγει και συγχρόνως αποδεκατίζει την κατ` ενεικόνισιν αυτοτέλεια του άμεσου, καθώς την εντάσσει στην δυναμική του έλλογου αυτοδιορισμού, ο οποίος αποκαθιστά την αμεσότητα στο ίδιο το παραγωγικό ολοκλήρωμα της `απόλυτης αρνητικότητας` του Λόγου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Θεόδωρος Πενολίδης γεννήθηκε στη Βόννη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1961. Σπούδασε φιλοσοφία στη Βόννη. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για τη φιλοσοφία του γερμανικού ιδεαλισμού. Στα κύρια ενδιαφέροντά του ανήκει επίσης το έργο του ύστερου Πλάτωνος. Διδάσκει φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μεταφράζει την Επιστήμη της Λογικής του G.W.F. Hegel.
Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 - 1831). Στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Έγελος. Γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη και σπούδασε στο Τύμπινγκεν Φιλοσοφία και Θεολογία (1788-93). Το 1802 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γένα, όπου συνέγραψε το πρώτο σημαντικό έργο του "Φαινομενολογία του πνεύματος" (1807). Ως συντάκτης εφημερίδας στο Bamberg και ως διευθυντής Γυμνασίου στη Νυρεμβέργη έγραψε το δεύτερο σημαντικό βιβλίο του "Η επιστήμη της λογικής" (1812-16).
Το 1816 έγινε ο Χέγκελ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το 1818 του Βερολίνου. Το 1830 έγινε πρύτανης αυτού του Πανεπιστημίου. Στο Βερολίνο ανέπτυξε ο Χέγκελ τη μεγαλύτερη φιλοσοφική δράση του, κυρίω μέσω των πανεπιστημιακών παραδόσεων, χαρακτηριζόμενος συχνά ως "πρωσικός κρατικός φιλόσοφος".
Με το (εγελιανό) φιλοσοφικό του σύστημα, το οποίο ονομάστηκε "απόλυτος ιδεαλισμός" και ολοκληρώνει την ιδεαλιστική φιλοσοφία, συνεχίζει ο Χέγκελ τον προβληματισμό τού Καντ, δέχεται ότι το πνεύμα ταυτίζεται με το απόλυτο και διαιρείται σε τρία μέρη, τη λογική, τη φιλοσοφία της φύσης και τη φιλοσοφία του πνεύματος. Τα τρία αυτά μέρη του συστήματος αντιπροσωπεύουν τις τρεις διαλεκτικές βαθμίδες της θέσης, της άρνησης και τις σύνθεσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα