Προσωρινά μη διαθέσιμο
Καλέστε μας για πληροφορίες
ISBN:
9789608063815
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ήδη από το 1990, το υπουργείο Παιδείας ενεργοποιήθηκε για τη βελτίωση της αισθητικής αγωγής στο δημοτικό σχολείο, με την εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων και την έκδοση ειδικών βιβλίων για τους δασκάλους. Οι ενέργειες αυτές όμως, δεν φαίνεται να αναβάθμισαν σε σημαντικό βαθμό το μάθημα της αισθητικής αγωγής στα σχολεία.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας στις συνόδους των αντίστοιχων υπουργών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Νοέμβριο του 1993 και στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας (Ιανουάριος-Ιούνιος 1994) προέβαλε την ιδέα-πρόταση για την εκπόνηση συγκεκριμένου προγράμματος ανάπτυξης του πολιτισμού στην εκπαίδευση. Η επεξεργασία αυτής της ιδέας-πρότασης απότο Υπουργείο Παιδείας στηρίχθηκε στην κριτική του θεσμοθετημένου σχολείου και στην παραδοχή των ορίων των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Στην εισηγητική έκθεση του προγράμματος με τίτλο "Εκπαίδευση και πολιτισμός" τονίζεται:
"Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν έδωσαν στο ελληνικό σχολείο το πνεύμα του σύγχρονου και δυναμικού σχολείου που στόχευαν. Κι αυτό πέρα από τις προθέσεις των εμπνευστών τους.
Τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια είναι αλήθεια πως ανανεώθηκαν. Η αίσθηση όμως που τελικά ο μαθητής αποκομίζει από τη δωδεκάχρονη σχολική εμπειρία του, φαίνεται να είναι εκείνη ενός πολύπλευρου βομβαρδισμού πληροφοριών, που ασύνδετες μεταξύ τους και χωρίς το αναγκαίο υπόβαθρο ζωντανών αξιών, μοιραία οδηγούν στη στείρα και χωρίς δημιουργική διέξοδο εκπαίδευση.
Αντικειμενικός στόχος του μαθητή επομένως αναδεικνύεται, το να γίνει ικανός να παρακολουθήσει την αμέσως ανώτερη βαθμίδα. Ένας τέτοιος στόχος όμως δεν μπορεί να έχει ποιότητα και αισθητική, σαφώς δεν ελκύει διδάσκοντες και διδασκόμενους, συχνότατα δε προσβάλλει και υποτιμά έννοιες και αξίες". [...]
[...]Το "Πρόγραμμα Μελίνα-Εκπαίδευση και πολιτισμός" αποτελεί κατά κύριο λόγο πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Όμως οι δράσεις του Προγράμματος δεν είναι επιμορφωτικά σεμινάρια, αντίστοιχα με αυτά που πραγματοποιούνται στα Π.Ε.Κ. Το "Πρόγραμμα Μελίνα-Εκπαίδευση και πολιτισμός" διαφοροποιείται όχι μόνο ως προς τις επιμορφωτικές πρακτικές και το περιεχόμενο της επιμόρφωσης, αλλά και ως προς το νόημα που προσδίδεται στην επιμόρφωση.[...]
(Από την εισαγωγή του βιβλίου)
Ο Δημήτρης Βεργίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε μαθηματικά και επιστήμες της εκπαίδευσης και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και δίδαξε στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τις αρχές του 1991 δίδαξε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (πρόεδρος του τμήματος Μελετών και Τεκμηρίωσης) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) του ΥΠΕΠΘ.
Ιδρυτικό μέλος του International Institute for Research, Policy and Practice in the Education of Adults.
Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε εκπαιδευτικά θέματα. Δημοσίευσε επιστημονικές εργασίες του για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και την εκπαίδευση ενηλίκων σε συλλογικά βιβλία και σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ωστόσο στα περιθώρια της συγγραφικής του δραστηριότητας αποτυπώθηκαν προσωπικές στιγμές, συναισθήματα και βιώματα διαδοχικών ματαιώσεων, καθώς ξεθώριαζε ο ενθουσιασμός και η λάμψη της μεταπολίτευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Δανάη Βαϊκούση είναι Καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και καθηγήτρια-σύμβουλος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδακτική μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων, στη δυναμική της ομάδας, στην επικοινωνία και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα