Στα οκτώ κείμενα του βιβλίου επιδιώκεται μια πρώτη συνειδητοποίηση και κατανόηση του πρόσφατου εκπαιδευτικού πλαισίου της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών εστιάζοντας σε χαρακτηριστικές πρακτικές, μεθοδολογίες και πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό τα τρία πρώτα κείμενα αναφέρονται σε καινοτόμες εναλλακτικές προσπάθειες επιμόρφωσης, όπως το portfolio επαγγελματικής ανάπτυξης βασισμένο σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cambridge, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά σχολεία, καθώς και στην εφαρμογή προγράμματος mentoring and coaching σε ελληνικά σχολεία σε συνεργασία με το Insitute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Τα επόμενα πέντε κείμενα εστιάζουν σε πολιτικές και θεσμούς επιμόρφωσης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει κείμενο που αναφέρεται σε τομές που έκανε ομάδα εργασίας του Ο.ΕΠ.ΕΚ. για την εισαγωγική επιμόρφωση το 2010 και 2011. Σε άλλο κείμενο αναδεικνύονται κρίσιμα ζητήματα και γίνονται προτάσεις για το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής στην επιμόρφωση και υπάρχουν αναφορές στον επανασχεδιασμό του "μείζονος" προγράμματος επιμόρφωσης, όπως είχε σχεδιαστεί και σχεδόν χρηματοδοτηθεί με την ενθάρρυνση του πρώτου προέδρου του Ι.Ε.Π., Αλέξη Δημαρά.
Γιώργος Μπαγάκης (Επιμέλεια)
Ο Γιώργος Μπαγάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Κατερίνα Σκιά (Επιμέλεια)