Η επανάσταση του Εικοσιένα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η επανάσταση του Εικοσιένα

Στ΄ άρματα: Δύσκολες ώρες: Γενικεύεται ο αγώνας: Ο αγώνας στη θάλασσα: Το πάρσιμο της Τριπολιτσάς: Το Εικοσιένα και η Ευρώπη: Η πρώτη κυβέρνηση: Κορύφωμα: Ο πρώτος εμφύλιος σπαραγμός: Ο αγώνας το 1823: Ο Μπάιρον και η Ελλάδα: Τέλος του πρώτου εμφύλιου σπα

Δημήτρης Α. Φωτιάδης

[...] Διαβάζοντας την "Επανάσταση του ΄21" του Δημήτρη Φωτιάδη ζούμε στιγμή με στιγμή τους ηρωισμούς, το μεγαλείο, την αυταπάρνηση, το ολοκαύτωμα του λαού μας, αλλά και τις λιποψυχίες, τις μικρότητες, τους μικροϋπολογισμούς και τις προδοσίες ορισμένων πρωταγωνιστών της. Μας κάνει ν΄ αναπνέουμε δύσκολα ο συγγραφέας παρακολουθώντας μέσα από τις ζωντανές σελίδες του το ασφυκτικό αγκάλιασμα των μεγάλων δυνάμεων, έτοιμες να τραβήξουν τη θηλειά και να πνίξουν τον αγώνα του λαού μας για την εθνική του λευτεριά και ανεξαρτησία. Το έργο αυτό του Δ. Φωτιάδη βγαλμένο μέσα από την ιστορική αλήθεια, καρπός μακρόχρονης εξαντλητικής έρευνας και μελέτης, θα μπορούσε να ονομασθεί "Η αλήθεια για το ΄21". Με την πεποίθηση λοιπόν ότι δίνουμε στο Ελληνικό αναγνωστικό κοινό την αληθινή του ιστορία, θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε κτήμα του Ελληνικού λαού για τον οποίο γράφτηκε και του ανήκει. Έργο ζωής του συγγραφέα "Η επανάσταση του ΄21" γραμμένη στη δημοτική μας γλώσσα, γεμάτη χυμό και λογοτεχνική δύναμη, συναρπάζει τον αναγνώστη και τον κάνει να ζήσει μέσα από τη ζωντανή εξιστόρηση και αναπαράσταση το αθάνατο Εικοσιένα. [...] (από τον πρόλογο του εκδότη)

Δημήτρης Α. Φωτιάδης (Συγγραφέας)

Δημήτρης Φωτιάδης (1898-1988). Ο Δημήτρης Φωτιάδης, γιος του γαιοκτήμονα και λογοτέχνη Αλέκου Φωτιάδη, γεννήθηκε και πέρασε τα νεανικά του χρόνια στη Σμύρνη. Κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου υπηρέτησε ως εθελοντής και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έφυγε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως υπάλληλος ναυτιλιακού γραφείου στον Πειραιά, ενώ παράλληλα μπήκε στους λογοτεχνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εργάστηκε ως ανταποκριτής στην Αίγυπτο, το Λονδίνο και τη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου διώχτηκε και εξορίστηκε για τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα και στη συνέχεια έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής στην ΕΔΑ. Από το 1936 και για πέντε χρόνια διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Νεοελληνικά Γράμματα και από το 1945 ως το 1948 τα Ελεύθερα Γράμματα. Στο χώρο της λογοτεχνίας ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, όπου πρωτοεμφανίστηκε επίσημα το 1931 με το βραβευμένο στον Καλοκαιρίνειο δραματικό διαγωνισμό έργο Μάνια Βιτρόβα, που παραστάθηκε τον επόμενο χρόνο από το Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Τον ίδιο χρόνο βραβεύτηκε στο διαγωνισμό της καλλιτεχνικής λέσχης Ατελιέ για το μονόπρακτο θεατρικό του έργο Το μαγεμένο βιολί. Έργα του ανέβηκαν επίσης από τους θιάσους της Μαρίκας Κοτοπούλη και των Ενωμένων Καλλιτεχνών, ενώ ασχολήθηκε επίσης με τη θεατρική μετάφραση, την ιστοριογραφία και το δοκίμιο. Τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1939) και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας (1982 για το έργο του Ενθυμήματα). Πέθανε στην Αθήνα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Δημήτρη Φωτιάδη βλ. Άγρας Τέλλος, «Φωτιάδης Δημήτρης», Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 24. Αθήνα, Πυρσός, 1934 και χ.σ. «Φωτιάδης Δημήτρης», Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9β. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1988. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
2 από 4
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
464
Διαστάσεις:
29χ21
Βάρος:
1.66 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση