Το ανά χείρας βιβλίο παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας μετά την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά το σχολικό έτος 2012-2013, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά" του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο βασικός πυρήνας της μελέτης είναι διττός και συνίσταται, από τη μία, στη νηφάλια συζήτηση γύρω από ένα περίπλοκο κοινωνικό ζήτημα με πολλαπλές πολιτικές και ιδεολογικές προεκτάσεις, και από την άλλη, στην επιστημονική επαγρύπνηση για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της διαπολιτισμικής πολιτικής στη χώρα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αποτελούν σημαντικό βήμα για την αποτύπωση των στοιχείων που υποδεικνύουν τη δυσκολία ένταξης των Ρομά στην Ελλάδα αλλά και τους μηχανισμούς που διαμορφώνουν τη σημερινή κατάσταση ανισοτήτων σε βάρος τους. Θέτοντας τα ερευνητικά ερωτήματα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αναζήτηση των παραγόντων της κοινωνικής τους αποξένωσης, όχι όμως μόνο στο στενό πλαίσιο των δικών τους αντιλήψεων, αλλά και σε αυτό της κυρίαρχης ομάδας στον ελληνικό χώρο ως συνδιαμορφωτών της παρούσας κατάστασης.
Η διερεύνηση της πολυπλοκότητας των διαδικασιών ένταξης και η προσπάθεια ερμηνείας των κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων που βρίσκονται πίσω από τους όρους "εθνοπολιτισμικό υπόβαθρο" και "χωρικό ./κοινωνικό . αποκλεισμό .", σε συνάρτηση με την ανάλυση των αντιλήψεων όσων συναπαρτίζουν τον σημερινό κοινωνικό ιστό, προσεγγίζονται με προσοχή, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνισταμένες της ετερότητας και του δομικού αποκλεισμού.
Ο Γεώργιος Μάρκου είνάι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον Τομέα Παιδαγωγικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα