Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600212235
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ανά χείρας μελέτη ολοκληρώθηκε σε μια δύσκολη συγκυρία - την ώρα που ξέσπαγε η νέα ελληνοτουρκική κρίση με αφορμή τις νησίδες Ίμια. Η κρίση έτεινε να επικαλύψει τους προβληματισμούς για το μέλλον της ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας γενικά, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή Αιγαίου-μικρασιατικών παραλίων, τους οποίους είχε προκαλέσει νωρίτερα το άνοιγμα του δρόμου για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ. Η κρίση έδειξε καθαρά σε ποιο βαθμό οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (σε σχέση ή όχι με την Τελωνειακή Ένωση) επηρεάζονται ή διαφοροποιούνται από την ελληνοτουρκική διαφορά, κυρίως αν λάβουμε υπόψη τις κρίσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Μόνο αν κανείς θέλει να εθελοτυφλεί, μπορεί να πιστεύει ότι μπορούν να υπάρξουν οικονομικές σχέσεις, στο επίπεδο joint ventures ή εμπορικών και τουριστικών ανταλλαγών, παραγνωρίζοντας την πιθανότητα ενός θερμού πολιτικού ή στρατιωτικού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D) το 1991. Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αφών Β. Μπάκαλα, του Πανεπιστημίου Clark καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και Εξωτερικός Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στα Πανεπιστήμια Clark, Bologna, Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλίας. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων», που διεξάγεται σε συνεργασία με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. Έχει συγγράψει και εκδόσει έξι βιβλία και περισσότερα από 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τα αγγλικά. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε περισσότερα από 40 διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στο χώρο της οικονομικής ανάλυσης και πολιτικής καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Πάνος Καζάκος, 1941, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και οικονομικά στη (Δυτική) Γερμανία. Είναι διδάκτωρ του Christan-Albrechts-Universitat Kiel. Την περίοδο 1996-2002 διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών. Έχει διατελέσει ανάμεσα σε άλλα εμπειρογνώμων α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών και διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Η μελέτη του "Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ι. Σιδέρης, 1996), βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλες δημοσιεύσεις (επιλογή): "Ανάμεσα σε κράτος και αγορά - Οικονομία και πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα 1944-2000", "Πατάκης", 2001, "Stabilisierung ohne Reform-Konvergenz und Pfadabhangigkeit im Griechenland der 90er Jahre", ZEI, Bonn 2000, "Η νέα Agenda της αριστεράς και άλλα δοκίμια πολιτικής κριτικής", "Παπαζήσης", Αθήνα 1998, "Greece and EC Membership Evaluated", (co-editor) "Printer", London 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα