Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606619038
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
"Η αστική ιστορία... διαφέρει από την τοπική ιστορία στο μέτρο που αφορά μια πιο γενική-διεισδυτική ιστορική διαδικασία, και από τη δημοτική ιστορία αφού συνδέεται με περισσότερες μορφές τοπικής διακυβέρνησης, διαφέρει... από την κοινωνική ιστορία στην ειδική υποχρέωση που έχει να ερμηνεύει τόσο τον αστικό περίγυρο όσο και τις χρήσεις του, και από την κοινωνιολογία στο βασικό σκοπό της να ερμηνεύει το αστικό παρελθόν, διαφέρει από την οικονομική ιστορία και γεωγραφία, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει στα ανθρωπιστικά και λειτουργικά στοιχεία που συνθέτουν τον αστικό χώρο, και διαφέρει από άλλες ιστορικές ειδικότητες, όπως αγροτική ιστορία, βιομηχανική ιστορία, ιστορία των επιχειρήσεων, των μεταφορών, του στρατού και της πολεοδομίας στο ότι αφορά ειδικές δραστηριότητες...". (H. J. Dyos, 1974)
Περιεχόμενα:
Πρόλογος
Λυδία Σπουνάκη - Δρακάκη, Εισαγωγή
Πρώτο Μέρος: Πολεοδομία και Αστικός Μετασχηματισμός
- Εμμανουήλ Μαρμαράς, "Οι αρχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η εφαρμογή τους στους ιστορικούς πολεοδομικούς πυρήνες: Παραδείγματα από την ευρωπαϊκή και ειδικότερα την ελληνική εμπειρία"
- Αργυρώ Λουκάκη, "Η ευδαιμονία του ορατού: πολεοδομικός σχεδιασμός, αστική ορατότητα και πολιτιστικό δυναμικό της Πάτρας"
- Νίκος Μπόμπολος, "Εξωστρέφεια και αστική εικονογραφία. Ο σχεδιασμός στην αθηναϊκή αστική ανάπτυξη"
- Σάββας Τσιλένης, "Η αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξη της Κωνσταντινούπολης και η συμβολή της ελληνορθόδοξης κοινότητας στη διαμόρφωση της πόλης (1878-1908), το παράδειγμα του κάλφα Περικλή Δ. Φωτιάδη"
- Νικόλας Καραχάλης, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Νικόλαος Λουράντος, "Η επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικών χώρων σε λιμάνια - Η περίπτωση της πόλης
του Πειραιά και του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης"
- Ιωάννης, Ρέντζος, Νίκος Γιαννούλης, Γιάννης Καλλίνικος, "Πολιτεία, κοινωνία και αγορά στην Πρέβεζα - Ιστορικός χρόνος και ιστορικό κέντρο σε μια μικρή ελληνική πόλη"
Δεύτερο Μέρος: Κοινωνία και Πολιτιστικά Δίκτυα
- Βάσω Θεοδώρου, "Πολιτικές και πρακτικές αντιμετώπισης της επαιτείας στη Αθήνα και τον Πειραιά το 19ο αιώνα: το παράδειγμα της Ελεήμονος Εταιρείας"
- Μυρτώ Δημητροπούλου, "Η Αθήνα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα: χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού ρεύματος. Μια πρώτη προσέγγιση"
- Παναγιώτης Ηλιόπουλος, "Δημογραφική συγκρότηση και μεταναστευτικά ρεύματα της πόλης-λιμάνι των Πατρών την περίοδο του Μεσοπολέμου"
- Ζωή Μολφέτα - Φωτιάδη, "Νέα Ιωνία: η μεταλαμπάδευση ενός πολιτισμού"
- Gila Hadar, "Ρεζί Βαρντάρ: μια εβραϊκή "κηπούπολη " στη Θεσσαλονίκη (1917-1943)"
- Ευγενία Π. Μπιτσάνη, "Η ιστορική διαδρομή του "εν Καλαμάτα Αλεξανδράκειου Γηροκομείου" και η συμβολή του στην κοινωνική ανάπτυξη της πόλης"
Τρίτο Μέρος: Υποδομές και Τεχνολογικά Δίκτυα
- Βίλμα Χαστάογλου, "Τεχνικές καινοτομίες και διαχείριση της πόλης: τα λιμενικά έργα στην Ανατολική Μεσόγειο, 1850-1920"
- Σάκης Γκέκας, "Μετανάστευση και Επιχειρηματικά Δίκτυα στις πόλεις-λιμάνια το 19ο αιώνα: ιστορία, ιστοριογραφία και συγκρίσεις"
- Τέλης Τύμπας, Σπύρος Τζόκας, Για΄ννης Γαρύφαλλος, "΄Το μεγαλείτερον υδραγωγείον της Ευρώπης΄: αντιπαραθετικοί υπολογισμοί μηχανικών για την Αθήνα και την ύδρευση της"
- Κατερίνα Μπρεγιάννη, "Νεωτερικότητα και οικονομική όσμωση γύρω από ένα περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο. Θεσσαλία, τέλη του 19ου αιώνα"
- Μανόλης Αρκολάκης, "Σιδηρόδρομοι Κρήτης. Νεωτερικότητα και ανολοκλήρωτοι σχεδιασμοί στην περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1899-1913)"
- Σταματίνα Μαλικούτη, "Οι επιπτώσεις των έργων υποδομής στον αστικό πυρήνα του νεότερου Πειραιά"
Αντί Επιλόγου
- Λυδία Σαπουνάκη - Δρακάκη, Μαριάνθη Κοτέα, "Η Ελληνική αστική ιστοριογραφία στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος"
Ο Εμμανουήλ Β. Μαρμαράς σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1967-72) και οικονομική και κοινωνική ιστορία στο University of Sheffield (Βρετανία) (1986-87). Το 1986 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του ΕΜΠ και το 1993 διδάκτωρ του University of Leicester (Βρετανία). Από το 1972 έως το 1977 συνεργάστηκε με τον Τ.Χ. Ζενέτο και από το 1979 έως το 1996 απασχολήθηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης αναλαμβάνοντας τη μελέτη πολεοδομικών θεμάτων και οικιστικών προγραμμάτων. Από το 1996 σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαθήματα πολεοδομίας, αστικής και ιστορικής γεωγραφίας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2002 διατελεί Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος. Έχει συγγράψει πολλές επιστημονικές μελέτες, δοκίμια και άρθρα σχετικά με την εξέλιξη της πόλης, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την προστασία των πολιτισμικών αγαθών. Άλλα βιβλία του είναι: Η αστική πολυκατοικία της μεσοπολεμικής Αθήνας: H αρχή της εντατικής εκμετάλλευσης του αστικού εδάφους (ΠΤΙ ΕΤΒΑ: 1991), Η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς (με άλλους δύο συγγραφείς, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο: 2000) και Ταξίδια στη Μεσόγειο (Ανάβαση: 2002).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Ρέντζος έχει ένα μακρόχρονο ερευνητικό ενδιαφέρον για τη γεωγραφία και τη διδασκαλία της στην Ελλάδα. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris VII) και διδάσκει Ανθρωπογεωγραφία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Πολλές εργασίες του είναι αφιερωμένες στην ευρεία διακλαδικότητα (ως σχέση επιστήμης, γλώσσας και τέχνης) και στη διεπιστημονική προσέγγιση της πόλης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αργυρώ Λουκάκη είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Σχολή Γεωγραφίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και το Ashmolean Museum). Είναι επίσης κάτοχος διπλωμάτων Αρχιτεκτονικής (ΕΜΠ), Χωροταξίας και Πολεοδομίας (Μ.Α., Πανεπιστήμιο Sussex), και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Master, Πάντειο Πανεπιστήμιο). Έχει σπουδάσει με πολλές υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις (Princeton University, Οξφόρδη, ΙΚΥ, κλπ.).
Στην ερευνητική, διδακτική και σχεδιαστική της εμπειρία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνονται η αντίληψη, οι αναπαραστάσεις και η αισθητική του χώρου, η Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και το τοπίο, η κοινωνική ανάλυση, η τουριστική πολιτική. Το ερευνητικό έργο της έχει πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με πολλά ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας (Ακαδημία Αθηνών, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΑΠΘ) και του εξωτερικού (Program in Hellenic Studies, Princeton University). Επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στα Αγγλικά και τα Ελληνικά και αποτελούν διδακτέα ύλη σε πολλά ξένα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Καλλίνικος είναι καθηγητής στο London School of Economics.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά. Το 1964 πήρε το πτυχίο Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το 1972 τον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών (D.E.S. es Sciences Economiques) στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Το 1959 έλαβε το πρώτο βραβείο σε ποιητικό διαγωνισμό της φοιτητικής εφημερίδας "Πανσπουδαστική". Το 1976 δημοσίευσε θεατρικό έργο με τον τίτλο "Οι κληρονόμοι της Στάχτης" ("Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος"). Το 1981 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή με τον τίτλο "Ο ζήλος του οίκου σου" ("Κάλβος"). Το 1982 διασκεύασε για την τηλεόραση το διήγημα του Γ. Βιζυνηνού, "Ποιος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου". Το 1985 δημοσίευσε μεταφρασμένα ποιήματα του Άραβα ποιητή του 9ου αιώνα Αμπού Νουουάς στο περιοδικό "Σκέψη και τέχνη" (τεύχος 3).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Λυδία Σαπουνάκη - Δρακάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει ασχοληθεί με την ιστορία του νεότερου Πειραιά και τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέρονται επικεντρώνονται στην ιστορία της Δημόσιας Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας των Ιστορικών των Πόλεων (EAUH) και σήμερα είναι επίτιμο μέλος της.