Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607057792
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μελέτη αυτή αποτελεί τη μοναδική, στην ελληνική ναυτική ιστοριογραφία, ολοκληρωμένη κριτική ανάλυση των δομών της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, των σχέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου με την ελληνική κρατική εξουσία, την πολιτική της 4ης Αυγούστου απέναντι στο σημαντικότατο αυτό κλάδο της ελληνικής οικονομίας και κύρια στο ναυτεργατικό κίνημα. Εκεί που πράγματι δίνεται ανάγλυφη η δυναμική του ελληνικού ναυτεργατικού κινήματος είναι η περίοδος μετά την πτώση της χώρας, τον Απρίλιο του 1941. Την περίοδο 1941-1944, και ιδιαίτερα μετά τις κοσμογονικές αλλαγές του 1943 στις δομές της κυβέρνησης Τσουδερού, με τη χρήση των πρωτογενών πηγών, αποδεικνύεται πως η απελευθέρωση του ναυτεργατικού συνδικαλισμού από τον κρατικό παρεμβατισμό επιτρέπει, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, 1943 έως τον Απρίλιο 1944, την ανάπτυξη του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού κινήματος που γνώρισε ποτέ η χώρα από την απελευθέρωσή της. Η νέα συνδικαλιστική δυναμική που ανέπτυξε ο ναυτεργατικός κόσμος, με τη δημιουργία των νέων μαζικών ανεξάρτητων και δημοκρατικά λειτουργούντων ναυτεργατικών οργανώσεων, στη μητροπολιτική έδρα του ναυτεργατικού κινήματος, στο Κάρδιφ της Αγγλίας, οδήγησε στη δημιουργία μιας ναυτεργατικής τάξης που απολάμβανε τα αυτά προνόμια και είχε τις ίδιες υποχρεώσεις με αυτές των συναδέλφων τους στις ναυτικές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η μελέτη αυτή παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της κατεχόμενης χώρας και του αντίκτυπού της στις Ελληνικές δυνάμεις του εξωτερικού. Εξελίξεις οι οποίες ευθύνονται, μαζί με τον ξένο παράγοντα, Μεγάλη Βρετανία, για την τελική πτώση και παρακμή του ναυτεργατικού κινήματος. Μια πτώση και παρακμή η οποία αφήνει ανεξέλεγκτο πλέον το άλλο σκέλος της εμπορικής ναυτιλίας, το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Το τελευταίο με την αμέριστη, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας, θα περιορίσει ασφυκτικά και τελικά θα ευνουχίσει το ναυτεργατικό κίνημα σε τέτοιο σημείο που τα λαμπρά επιτεύγματα της περιόδου 1943-1944 θα αποτελέσουν πλέον ιστορία.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κωνσταντίνος Γ. Τσουμάνης γεννήθηκε στα Ιωάννινα και αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή. Είναι πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής και Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων.
Από το 1983 είναι καθηγητής Δ. Ε.
Υπήρξε μέλος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, της Νομαρχιακής και της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Νομού Ιωαννίνων. Απο το 1999 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.
Πραγματοποίησε έρευνα, που δημοσιεύτηκε με τίτλο: "Συγκριτικοί πίνακες των ανθρωπίνων απωλειών της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, 1939-1945" στην Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων "Δωδώνη".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα