Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο
zoom in
18.02€ -28% 12.97€

Η εμπειρία των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμού ήταν καθοριστική για τα εθνικά κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση των τριών μεγάλων ηπειρωτικών αυτοκρατοριών, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Ο «σύντομος» ελληνικός Μεσοπόλεμος (1922-1940) χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες ομογενοποίησης ενός εθνοτικά και πολιτισμικά ετερόκλητου πληθυσμιακού συνόλου, καθώς και από τις απόπειρες αντιφατικών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων. Συνδυάζοντας προσεγγίσεις ερευνητών από διαφορετικά πεδία, αφετηρίες και σκοπιές, οι μελέτες αυτού του τόμου ανιχνεύουν τη ρευστότητα που χαρακτήριζε την εποχή εκείνη τις ταξικές εντάξεις, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις ιδεολογικές ταυτότητες. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζουν τις πολιτικές διαμόρφωσης του χώρου μέσα από αρτηρίες, κόμβους και τόπους μνήμης. την υπαγωγή της υπαίθρου στην εθνική νομιμότητα· τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων. και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των προσφύγων ως διαδικασίες προσαρμογής του κράτους στο διεθνές πλαίσιο. Τα νήματα που ξετυλίγουν μας επιτρέπουν έτσι να εντοπίσουμε τις ιδιαιτερότητες και τις ομοιότητες του Μεσοπολέμου τόσο ως προς άλλες περιόδους της ελληνικής ιστορίας όσο και σε σχέση με τις σύγχρονές τους διεθνείς εξελίξεις. Σε μια εποχή όπου οι θεωρίες της «σύγκρουσης των πολιτισμών» και οι ουσιοκρατικές θεωρήσεις των κοινωνικών φαινομένων τείνουν να ταυτίσουν το παρελθόν με μια αέναη ακολουθία επετείων εκτός ιστορίας, οι μελέτες αυτές δείχνουν τη σημασία της κοινωνικής ιστορίας για μια κατανόηση του παρελθόντος στηριγμένη στη συγκεκριμένη

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βαφέας (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Βαφέας είναι λέκτορας κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θοδωρής Σπύρος (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Θοδωρής γεννήθηκε στο Περιστέρι (Αθήνα) το 1971. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία, Ιστορία, Παιδαγωγικά και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Γαλλία. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει διδάξει Κοινωνική Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία του Πολιτισμού στο Τμήμα Κοινωνιολογία του Πανεπιστήμιο Κρήτης (διδάσκων Π.Δ 407/1980) και Ιστορική Ανθρωπολογία και Εθνοϊστορία στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία" του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2014 είναι Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει Λαϊκό Πολιτισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Θεοδώρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Μπαλαμπανίδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Μπαλαμπανίδης είναι υποψήφιος διδάκτορας αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελπίδα Κ. Βόγλη (Συγγραφέας)

Η Ελπίδα Κ. Βόγλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). ΄Εχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.). Σήμερα απασχολείται ως μέλος Συμβουλευτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου και ως επιστημονική συνεργάτιδα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α). Στα δημοσιεύματα της περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και το βιβλίο "Έργα και ημέραι ελληνικών οικογενειών, 1750-1940", Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α., 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ποταμιάνος

Νίκος Ποταμιάνος (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Κατοικεί στο Ρέθυμνο. Είναι διδάκτορας νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κοινωνική και πολιτική ιστορία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους για θέματα ελληνικής ιστορίας του 19ου και 20ού αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανόλης Α. Βουρλιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κούκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αρετή Σακελλαρίδου (Συγγραφέας)

Η Αρετή Σακελλαρίδου είναι αρχιτέκτων μηχανικός, υποψήφια διδάκτωρ στο RWTH Aachen University.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πασχάλης Σαμαρίνης (Συγγραφέας)

Ο Πασχάλης Σαμαρίνης είναι αρχιτέκτων μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΜΠ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριάκος Σούμπασης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Κουσουρής (Επιμέλεια)


Έφη Αβδελά (Επιμέλεια)

Η Έφη Αβδελά διδάσκει ιστορία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστιμίου Αθηνών.

Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Επιμέλεια)

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, δύο συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής. Ασχολείται επίσης με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων", Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012 και "Δεκέμβρης 1944: Το παρελθόν και οι χρήσεις του" Αθήνα, Αλεξάνρεια 2017.

Ραϋμόνδος Αλβανός (Επιμέλεια)

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία και τo 2005 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και από το 2002 διδάσκει, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (πρώην Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το μάθημα των Δημοσίων Σχέσεων.

Μίνα Μπούρα (Συγγραφέας)

Η Μίνα Μπούρα σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ψυχολογία στο Universite Catholique de Louvain (Βέλγιο). Μαθήτευσε στην Ecole Freudienne de Paris (διευθ. Jaques Lacan) και υπήρξε μέλος της έως τη διάλυσή της. Εργάζεται ως ψυχαναλύτρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
288
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.608 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση