Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80

Κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό

Συλλογικό έργο

Η δεκαετία του `80 υπήρξε σημαντική, υπήρξε καθοριστική για αυτό που ζούμε σήμερα, γι` αυτό που είμαστε. Υπό την έννοια αυτή, αν και έχουν περάσει από το τέλος της 20 ήδη χρόνια, είναι σαν να ήταν χτες.
Έτσι, η επιχειρούμενη καλειδοσκοπική ανακατασκευή της δεκαετίας του `80, που αποτελεί το έργο αυτό, έχει ουσία και νόημα. Η αξία του προκύπτει αι από το ότι αποφεύγει να ολισθήσει σε μια νοσταλγική περιπλάνηση. Πουθενά ο αναγνώστης δεν θα έρθει αντιμέτωπος με τη διάθεση εξιδανίκευσης. Αντίθετα, έχει στα χέρια του υλικό για να αξιολογήσει, να ξαναδεί, να αποτιμήσει.
Στη δεκαετία του `80 εκδηλώθηκαν, ή πάλι καταστάλαξαν και μορφοποιήθηκαν, πράγματα και τάσεις και συμπεριφορές και μεταβολές - στην κοινωνία, στην οικονομία, στην επικοινωνία, στα μικρά και στα μεγάλα, παντού - που ήδη προκύπτει ότι επικαθόρισαν την συνέχεια βαθύτερα απ` ό,τι τα γεγονότα άλλων, θεωρούμενων σημαντικότερων, εποχών. Στη δεκαετία του `80 βρίσκονται, σαν σε ένα θολό καθρέφτη, πλήθος ίχνη του σήμερα και πρόδρομα σημάδια του αύριο.
Αυτό, μαζί με το δυσπροσδιόριστο πολλών πτυχών της δεκαετίας του `80, που νομιμοποιεί πολλαπλές οπτικές γωνίες και αναγνώσεις, καθιστά την εποχή εκείνη, την τόσο κοντινή και τόσο απόμακρη συνάμα, κάτι παραπάνω από σημαντική ή ενδιαφέρουσα ή και συναρπαστική. Την καθιστά αναπόφευκτη.
`Η Ελλάδα στην δεκαετία του ΄80:κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό`, που ανέλαβε να εκδώσει `Το Πέρασμα`. Αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια συλλογή άρθρων και συνεισφορών. Είναι μια κριτική χαρτογράφηση αυτής της περιόδου, από 145 πανεπιστημιακούς (της Ελλάδας και του εξωτερικού), από ανθρώπους της κριτικής και της λόγιας δημοσιογραφίας, από καλλιτέχνες και γενικά ανθρώπους με έντονη στοχαστική μέριμνα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Βαμβακάς (Επιμέλεια)

Ο Βασίλης Βαμβακάς διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδάσει Πολιτική Επικοινωνία στην Αθήνα.

Παναγής Παναγιωτόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στο Παρίσι το 1971. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1993. Το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα (DEA) κοινωνιολογίας από την Ecole et Sciences Sociates (Παρίσι), όπου υπό την επίβλεψη του καθ. Μ. Wieviorka μελέτησε τη σχέση Εγκλεισμού και ιδεολογίας με παράδειγμα την εμπειρία των Ελλήνων κομμουνιστών. Η διδακτορική του διατριβή (2000) στη φιλοσοφία, που εκπόνησε υπό τη διεύθυνση του καθ. E. Balibar στο πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, έχει θέμα την κομμουνιστική ηθική στα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Έχει διατελέσει λέκτορας σύγχρονης πολιτικής θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδασκε από το 2000. Είναι λέκτορας Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικά έργα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
727
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
2.255 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση