Η Ελλάδα προς το 2000
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ελλάδα προς το 2000

Πολιτική και κοινωνία, οικονομία, εξωτερικές σχέσεις

19.08€ -33% 12.78€

Στο συλλογικό έργο: `Ελλάδα 2000` που παρουσιάζομε στον αναγνώστη γίνεται προσπάθεια να διαγραφεί η πιθανή εξέλιξη της Ελλάδας στους τομείς της πολιτικής της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων στο διάστημα μέχρι το τέλος του αιώνα. Βέβαια το 2000 είναι ένας συμβολικός αριθμός, στη διεθνή συζήτηση, όμως, συνδέεται με τη νέα εποχή: της τεχνολογίας, της πληροφορικής, των ηλεκτρονικών εγκεφάλων των Computers (CPU=central processing unit) κ.τ.λ. που, έτσι υποστηρίζεται, θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στα τέλη του αιώνα.
Εκείνο που οι ερευνητές που συνεργάστηκαν στην έκδοση αυτή θέλησαν, ο καθένας από τη σκοπιά του, να δείξουν είναι: πώς αυτοί βλέπουν, με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες -προ πάντων της Δύσης- και τις γνώσεις που έχουμε γι` αυτά, να διαγράφεται η εξέλιξη στη χώρα μας τα επόμενα 10-15 χρόνια, σ` ένα χρονικό διάστημα δηλαδή στο οποίο οι παράμετροι της εξέλιξης, τουλάχιστον στις Κοινωνικές Επιστήμες, είναι δυνατόν να «προ-γνωσθούν». [...]
Οι συνολικά 24 μελέτες που δημοσιεύονται στον τόμο: `Ελλάδα 2000`, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να καλύψουν αυτό το κενό.
Η φιλοδοξία των ερευνητών που συνεργάστηκαν στο συλλογικό αυτό έργο ήταν μια πολύ περιορισμένη: να παρουσιάσουν, ο καθένας σ` ένα από τον ίδιο επιλεγμένο αντικείμενο του γνωστικού του χώρου, ορισμένες προγνωστικές σκέψεις για τις εξελίξεις και να προτείνουν κάποια μέτρα, λύσεις ή διαδικασίες και να στρέψουν την προσοχή της ελληνικής επιστήμης, αλλά και της πολιτικής σε διαφαινόμενες εξελίξεις προς το 2000.
Είναι αυτονόητο ότι οι μελέτες που δημοσιεύονται σ` αυτόν τον τόμο, εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων και οι οποίοι, βέβαια, φέρουν και την επιστημονική ευθύνη γι` αυτές.
Η συλλογική αυτή προσπάθεια είναι αποτέλεσμα πρόσκλησης του Ιδρύματος Friedrich-Ebert και του εκπροσώπου του στην Ελλάδα κ. Achim Moeller σε έλληνες επιστήμονες για μια πιο συγκεκριμένη έκφραση του προβληματισμού πάνω στις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, τα προβλήματα που συνδέονται μ` αυτές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Τάσος Γιαννίτσης

Τάσος Γιαννίτσης (Επιμέλεια)

O Tάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε από το 1975 μέχρι το 2011. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εξωτερικών (στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη), καθώς και υπουργός Εσωτερικών (στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου). Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για θέματα οικονομικά και οικονομικής πολιτικής, και άρθρα για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, των διεθνών οικονομικών, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, των οικονομικών της τεχνολογίας και της βιομηχανικής οργάνωσης και πολιτικής.

Ηλίας Α. Κατσούλης

Ηλίας Α. Κατσούλης (Επιμέλεια)

Ηλίας Κατσούλης: 1939-2008. Γενέθλιος τόπος: ένα ωραίο παραλιακό χωριό της Κορινθίας (Λουτρό). Μπορεί και Σμύρνη, Πόλη, Αλεξάνδρεια, Οδησσός -σε προηγούμενες ζωές- αλλιώς δεν εξηγείται η λατρεία που τους έχει. Έτος γεννήσεως: δε συνηθίζεται τελευταία στα βιογραφικά, αλλά εύκολα υπολογίζει κανείς από τα συμφραζόμενα. Σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σταδιοδρομία: τυχερός που υπηρέτησε δύο αγάπες: το σχολείο ως καθηγητής από το 1967-2001 και το τραγούδι ως στιχουργός από το 1984. Στο χώρο αυτό βρέθηκε συμπτωματικά και χωρίς να το καταλάβει μετράει περισσότερα από 350 τραγούδια, στη δισκογραφία, αλλά και χωρίς τη γνωριμία του με τον Παντελή Θαλασσινό, κανείς δε θα του ζητούσε τώρα βιογραφικό. Αγάπες: τα βιβλία, η μουσική, το ποδόσφαιρο (ΑΕΚ και όλες οι «προσφυγικές» ομάδες), οι φίλοι (πολλοί και εκλεκτοί) και -δυστυχώς- το τσιγάρο (πλήρης εξάρτηση). Κατόρθωμα: με τόσες απασχολήσεις, η δημιουργία οικογένειας, δύο παιδιά (το σημαντικότερο έργο του, αν και αυτό ανήκει στην υπομονή και τη μεγαλοψυχία της γυναίκας του).

Πάνος Β. Καζάκος

Πάνος Β. Καζάκος (Επιμέλεια)

Ο Πάνος Καζάκος, 1941, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και οικονομικά στη (Δυτική) Γερμανία. Είναι διδάκτωρ του Christan-Albrechts-Universitat Kiel. Την περίοδο 1996-2002 διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών. Έχει διατελέσει ανάμεσα σε άλλα εμπειρογνώμων α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών και διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Η μελέτη του "Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ι. Σιδέρης, 1996), βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλες δημοσιεύσεις (επιλογή): "Ανάμεσα σε κράτος και αγορά - Οικονομία και πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα 1944-2000", "Πατάκης", 2001, "Stabilisierung ohne Reform-Konvergenz und Pfadabhangigkeit im Griechenland der 90er Jahre", ZEI, Bonn 2000, "Η νέα Agenda της αριστεράς και άλλα δοκίμια πολιτικής κριτικής", "Παπαζήσης", Αθήνα 1998, "Greece and EC Membership Evaluated", (co-editor) "Printer", London 1994.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
529
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.1 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση