Η Ελλάδα και ο κόσμος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η Ελλάδα και ο κόσμος

Μια κριτική αποτίμηση

Θεόδωρος Α. Κουλουμπής

20.14€ -33% 13.49€

Σε γενικές γραμμές οι επιφυλλίδες που παρουσιάζονται σ` αυτόν τον τόμο διαπνέονται από πνεύμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την Ελλάδα και τον Κόσμο. Σχετικά με την Ελλάδα, τα περισσότερα άρθρα -συγκρίνοντας το παρόν με το πρόσφατο παρελθόν- καταλήγουν στο συμπέρασμα της μεγάλης και ριζικής μεταμόρφωσης της χώρας μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας μια ιστορία πολέμων, διχασμών, οικονομικής υπανάπτυξης, στρατιωτικών κινημάτων και διαβρωτικών επεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων. Και έχουμε εισέλθει σε μια εποχή επούλωσης των δύο μεγάλων διχασμών του 20ού αιώνα, οικονομικής ανάπτυξης, εδραιωμένης δημοκρατίας και ενσωμάτωσης στην Ενωμένη Ευρώπη.
Σχετικά με τον Κόσμο, η αποτίμηση του συγγραφέα είναι λιγότερο θετική. Ενώ, μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου, είχαν ανοίξει διάπλατα οι πύλες θέσπισης μιας μακροχρόνιας περιόδου ειρήνης με ρυθμιστικό όργανο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αντικειμενικοί και υποκειμενικοί παράγοντες διέκοψαν αυτήν την πορεία, ιδίως με τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κύριος αντικειμενικός παράγοντας αναστολής της θεσμικής προόδου στον πλανήτη μας είναι η τεράστια απόσταση που χωρίζει την αμυντική (στρατιωτική) ικανότητα και κινητικότητα των ΗΠΑ από τα υπόλοιπα μεγάλα κέντρα ισχύος. Στην υποκειμενική διάσταση των πραγμάτων, καίρια θέση λαμβάνουν οι νεοσυντηρητικοί σύμβουλοι του προέδρου Μπους, οι οποίοι τον παρέσυραν στην άκρως προβληματική θεωρία του «προληπτικού πολέμου» και στην ατυχέστατη εφαρμογή της, κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, στο Ιράκ.
Στο σύνολό τους οι επιφυλλίδες έχουν ένα τόνο παραινετικό - ίσως υπερβολικά διδακτικό. Εξετάζοντας, για παράδειγμα, προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής (όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Μακεδονικό και συναφή ζητήματα), η επωδός του συγγραφέα είναι ότι τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να γίνονται μαθήματα για το μέλλον, και ότι ο μαξιμαλισμός - χωρίς μια ρεαλιστική ανάγνωση των συσχετισμών ισχύος - έχει συχνά οδηγήσει σε απογοητευτικά, αν όχι καταστροφικά, αποτελέσματα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σωτήρης Ντάλης

Σωτήρης Ντάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου. Τα θέματα άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας, αποτελούν το κύριο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Από το 1996 είναι ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άλλα βιβλία του: - Από το Άμστερνταμ στη Νίκαια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα στη νέα εποχή (επιμέλεια), Κριτική 2001. - Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα. Δοκίμια για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική, Ελληνικά Γράμματα 1999. - Η κρίση στο Κόσοβο. Η Ελλάδα, η Διεθνής Κοινότητα και τα ΜΜΕ (επιμέλεια), Παπαζήσης 1999. - Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα (με τον καθηγητή Θ. Κουλουμπή), Παπαζήσης 1997 κ.ά.

Θεόδωρος Α. Κουλουμπής

Θεόδωρος Α. Κουλουμπής (Συγγραφέας)

Ο καθηγητής Θεόδωρος Α. Κουλουμπής είναι Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το έργο του τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στην επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον. Είναι συγγραφέας (μαζί με τον James H. Wolfe) ενός γνωστού συγγράμματος, του "International relations: Power and justice" (Prentice Hall, 4η έκδοση, 1990). Επίσης, συγγραφέας του βιβλίου "The US,Greece and Turkey:The troubled triangle" (Praeger,1983) και συνεπιμελητής του "Journal of southeast european and Black Sea studies", που εκδίδεται απο το ΕΛΙΑΜΕΠ και από τους Frank Cass Publishers στο Λονδίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
297
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.365 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση