Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602211991
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Σε μια εποχή όπου οι δυσκολίες πραγμάτωσης της ελευθερίας οδηγούν πολλούς στην εγκατάλειψη της επαγγελίας της, τα κείμενα αυτού του βιβλίου έρχονται να συμβάλουν στην κατανόηση του δημοκρατικού προτάγματος της νεωτερικότητας. Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τη δυνατότητα και τις δυσκολίες αυτού του προτάγματος, τη στιγμή που είμαστε ήδη τοποθετημένοι εντός του; Ποια είναι η σχέση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ελευθερίας; Πώς γεφυρώνεται η καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη μερικότητα των δικαιωμάτων του πολίτη; Πώς μπορεί να νοηθεί μια πολιτική εξάπλωσης των αρχών του δημοκρατικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο; Στην προοπτική του Άλμπρεχτ Βέλλμερ -«αφανή ήρωα» της σύγχρονης επικοινωνιακής κριτικής θεωρίας- μια ικανοποιητική απάντηση σ` αυτά τα ερωτήματα απαιτεί την ερμηνευτική προσέγγιση των βαθύτερων ηθικών και πολιτικών διαισθήσεων που αναπτύσσουμε ως πολίτες των νεωτερικών δημοκρατιών.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κωνσταντίνος Καβουλάκος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου σπούδασε κοινωνιολογία και κοινωνική και πολιτική φιλοσοφία. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου στα τέλη του 2011 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής κοινωνικής και πολιτικής φιλοσοφίας και φιλοσοφίας του πολιτισμού. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων: "Γιούργκεν Χάμπερμας: Τα θεμέλια ταυ Λόγου και της κριτικής κοινωνικής θεωρίας" (Πόλις, 1996) και "Πέρα από τη μεταφυσική και τον επιστημονισμό: Ο διεπιστημονικός υλισμός του Max Horkheimer" (Αλεξάνδρεια, 2001). Έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους: "Κριτική θεωρία: Παράδοση και προοπτικές" (Νήσος, 2003), "Ιμμάνουελ Καντ. Πρακτικός Λόγος και νεωτερικότητα" (Αλεξάνδρεια, 2006) και "Η Φαινομενολογία. του πνεύματος" του Γκ. Β. Φ. Χέγκελ. "Ερμηνευτικές προσεγγίσεις" (Αλεξάνδρεια, 2009). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει μεταφράσει φιλοσοφικά έργα της ευρύτερης παράδοσης της κριτικής θεωρίας (G. Lukacs, J. Habermas, A. Wellmer, A. Honneth).
O Albrecht Wellmer γεννήθηκε το 1933 στο Μπεργκίρχεν της Γερμανίας. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Κίελο και έγινε διδάκτωρ φιλοσοφίας στη Φρανκφούρτη, όπου ολοκλήρωσε και την υφηγεσία του. Υπήρξε για πολλά χρόνια τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας. Από το 1990, Καθηγητής στον Τομέα Ερμηνευτικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Έργα του: "Methodologie und Erkenntnistheorie" (1967), "Kritische Gesellschaftstheorie und Positivismus" (1969), "Praktische Philosophie und Theorie der Gesellschaft" (1979), "Zur Dialektik von Moderne und Postmoderne" (1985), "Ethnik und Dialog" (1986), "Endspiele: Die unversoehnliche Moderne" (1993).
Έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα