Η εξέλιξη της διδακτικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η εξέλιξη της διδακτικής

Επιστημολογική θεώρηση

κ.ά.

Χρήστος Θεοφιλίδης

Μιχάλης Δαμανάκης

40.56€ -30% 28.31€

Πέρα από την ιδιαίτερη θεματολογία που έχει καθεμιά από τις επιμέρους συνεργασίες του τόμου αυτού, ο απώτερος σκοπός του ως συλλογικού έργου είναι τριπλός: Πρώτον, να δείξει πώς οι κυρίαρχες επιστημολογικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις (. . .) συνέβαλαν στη συγκρότηση του επιστημονικού κλάδου της Διδακτικής και διαμόρφωσαν τα πλαίσια για την ανάπτυξη τάσεων και διαφοροποιήσεων. Έτσι, επαληθεύεται και μέσα από την περίπτωση της Διδακτικής η θέση ότι οι επιστήμες δεν αναπτύσσονται στο επιστημολογικό κενό και ότι οι κυρίαρχες μορφές επιστημόνων εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό ή συμβάλλουν (. . .) στη διαμόρφωση του γενικότερου πνεύματος της εποχής τους. Δεύτερον, να φανερώσει ότι οι διαφοροποιήσεις στα επιστημολογικά ερωτήματα για τη φύση της γνώσης και τη διαδικασία απόκτησής της καθορίζουν ανάλογα, κατά τη διδακτική διαδικασία, τους ρόλους του δασκάλου και του μαθητή, και μέσω αυτής της διαφοροποίησης διαμορφώνουν αντίστοιχες παιδευτικές καταστάσεις, οι οποίες, τελικά, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις τόσο στους μαθητές ως άτομα όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, οι επιστημολογικές παραδοχές, μέσω των διδακτικών καταστάσεων όπου παραπέμπουν, αποκτούν στο χώρο του σχολείου (με τις διαφοροποιημένες επιπτώσεις τους) ηθική, κοινωνική και πολιτική σημασία. Και, τρίτον, να παρουσιάσει προτάσεις της σύγχρονης Διδακτικής που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χρήστος Θεοφιλίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Δαμανάκης (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Δαμανάκης είναι καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ). Σπούδασε Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία, Ιστορία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας, στη Γερμανία, και απέκτησε τους τίτλους Magister Artium και Doktor Phil. Εργάστηκε επί εξίμισι έτη σε Γερμανικά Πανεπιστήμια και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1985-1994), όπου και χρημάτισε επί πέντε έτη Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος. Από το ακαδημαϊκό έτος 1995/96 εργάζεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του οποίου και χρημάτισε Πρόεδρος για δύο έτη, ενώ από το Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι τον Αύγουστο του 2004 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θέματα Μετανάστευσης, Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, Δίγλωσσης Εκπαίδευσης, Θεωριών Κοινωνικοποίησης και Διδασκαλίας της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας. Έχει συγγράψει ή και επιμεληθεί είκοσι βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, σχετικά με τα παραπάνω επιστημονικά πεδία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gerard Fourez (Συγγραφέας)

Ο Gerard Fourez έχει σπουδάσει φυσική και φιλοσοφία και είναι καθηγητής στο τμήμα επιστημών, φιλοσοφίας και κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Ναμύρ (Βέλγιο).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας (Επιμέλεια)

Ο Ηλίας Ματσαγγούρας είναι καθηγητής διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με κεντρικό άξονα επιστημονικής ενασχόλησης τη θεωρία και την πράξη της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας έχει ασχοληθεί με την κριτική σκέψη, τη στοχαστικοκριτική προσωπική θεωρία διδασκαλίας, τη διαθεματική σχολική γνώση, την κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, τον σχολικό εγγραμματισμό, την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και την οργάνωση της σχολικής τάξης. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά το παρελθόν, θέση στην οποία υπηρετεί και κατά το παρόν διάστημα. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται και τα παρακάτω βιβλία: - Η σχολική τάξη (2001) - Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση (2000) - Θεωρία της διδασκαλίας (1999) - Στρατηγικές διδασκαλίας (2000) - Η εξέλιξη της διδακτικής (επιμ. 1995).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
562
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.167 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση