Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604672226
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αποτελούν ένα θέμα που έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ιστοριογραφία. Σε μικρότερη έκταση, και μάλλον με περιορισμένη θεματική, έχουν ασχοληθεί οι Έλληνες ιστορικοί με την περίοδο του Μεσοπολέμου, πιθανότατα επειδή θεαματικά γεγονότα είχαν εκλείψει τα χρόνια εκείνα ή επειδή άλλα ζητήματα παρουσίαζαν πρωτεύουσα σημασία.
Στόχος, λοιπόν, της παρούσας έκδοσης είναι να παρουσιάσει συνολικά την εικόνα της εκπαίδευσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία την εποχή αυτή, όταν τα πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα υπήρξαν ο καταλύτης που ανέτρεψε την ανοδική πορεία που είχε ακολουθήσει για αιώνες. Παράλληλα, εξετάζονται και οι παράγοντες που επηρέασαν τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και ιδιαίτερα η παρουσία της Ιταλίας και η ισχυρή επιρροή της στην Αλβανία· επιρροή που διήρκεσε σε όλη την περίοδο από το 1925 μέχρι και το 1943.
Η μελέτη της κας Ελευθερίας Μαντά αποτελεί μία επιτυχή προσπάθεια καταγραφής, αξιολόγησης και ανάδειξης γεγονότων και στοιχείων που αφορούν στον ελληνισμό της περιοχής, ο οποίος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μία ιδανική ‘γέφυρα’ φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Με το σκεπτικό ότι η ειρηνική συμβίωση των λαών της Βαλκανικής αποτελεί εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης υποστήριξε την έκδοση της μελέτης, στηρίζοντας, παράλληλα, το εξαίρετο επιστημονικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.