Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601404936
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Εκπαίδευση | Παιδαγωγική
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η εκπαίδευση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις μιας νέας εποχής που πολλοί τη θεωρούν ως την ύστερη φάση της νεωτερικότητας. Πρόκειται για προκλήσεις σύνθετες και ριζοσπαστικές που εκφράζουν τη δυναμική ενός κόσμου που τον χαρακτηρίζει η ρευστότητα και η αστάθεια. Προκλήσεις που απαιτούν γι` αυτό προσεκτική ανάλυση, διεπιστημονική προσέγγιση και συμμετοχική προσπάθεια. Ο ανά χείρας τόμος αποτελεί μια συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση. Έλληνες και Άγγλοι πανεπιστημιακοί, άνθρωποι της εκπαιδευτικής πράξης και εκπρόσωποι οργανισμών διερευνούν πτυχές του φαινομένου με σκοπό την πληρέστερη κατανόησή του. Τα κείμενα που περιλαμβάνει ο τόμος εντάσσονται στη θεματική «Η εκπαίδευση απέναντι στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» ενός κύκλου μαθημάτων που υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της δράσης «Jean Monnet». Επιστημονικός υπεύθυνος αυτού του κύκλου μαθημάτων και επιμελητής της παρούσας έκδοσης είναι ο καθηγητής Συγκριτικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Ματθαίου.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Χρήστος Γ. Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1949. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ 1967-1972, και παράλληλα έλαβε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris I, 1978-79) και παρακολούθησε προπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας, μεταξύ 1980-1982, στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris X). Στη συνέχεια εργάστηκε μεταξύ 1983-1986 στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Δ/σης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων· μεταξύ 1986-1988 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ως ερευνητής· μεταξύ 1991-1999 στις Βρυξέλλες, ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius), και δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου· στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001, και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εκλέχθηκε στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007. Είναι μέλος του Δ.Σ. του μη κυβερνητικού σωματείου για τη διάσωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς "Διάζωμα" (2008-2016), με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο και υπεύθυνος της σειράς "Αρχαία Θέατρα".
Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση στα ελληνικά λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων, όπως τα βιβλία (από τα γαλλικά):
- Μισέλ Τουρνιέ, "Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού", Εξάντας, 1986
- Ζακ Ντεριντά, "Πλάτωνος φαρμακεία", Άγρα, 1990
- Ζακ Ντεριντά, "Η τελευταία λέξη του ρατσισμού", Άγρα, 1992·
(από τα γερμανικά):
- Πάουλ Τσέλαν, "Του κανενός το ρόδο", Άγρα, 1995.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Kώστας Αγγελάκος είναι αναπληρωτής καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2014 διευθύνει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες", ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 έως το 2003 υπηρέτησε ως Πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα παιδαγωγικά περιοδικά και από το 2007 είναι διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού "Νέα Παιδεία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γεώργιος Κων. Πασιάς είναι Διδάκτορας Συγκριτικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Τμήμα Ποιότητας). Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διδάσκει τα γνωστικά αντικείμενα: Συγκριτική Εκπαίδευση και Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ελένη Καρατζιά-Σταυλιώτη σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος Master of Arts (Μ.Α.) στα Οικονομικά της Εκπαίδευσης και τον Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό του Τομέα Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Institute of Education του University of London. Στο ίδιο Ίδρυμα έχει εκπονήσει και τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη σχολική αποτελεσματικότητα με ιδιαίτερη έμφαση την ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Διευθύντρια σχολείου, Σχολική Σύμβουλος, Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Ποιότητας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (2000-2002). Από το Δεκέμβριο του 2002 υπηρετεί ως Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, στον Τομέα Κοινωνιολογίας και Εκπαιδευτικής Πολιτικής με γνωστικό αντικείμενο "Εκπαιδευτική Αξιολόγηση".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα σης 17 Απριλίου 1946. ΄Εγγαμος με δύο παιδιά.
Το 1965 αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Την περίοδο 1965-70 σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Δίπλωμα Αρχιτέκτονας Μηχανικού, Θωμαίδειο Βραβείο). Συνέχισε τις σπουδές του στη Χωροταξία και Πολεοδομία στο Λονδίνο (1970-1972) και δίδαξε στο τμήμα Σχεδιασμού της ΑΡχιτεκτονικής ΄Ενωσης (1972-1975) .Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) .Τ ο 1977 του απενεμήθη ο τίτλος του Διδάκτορα της Φιλοσοφίας (PhD) .Τ ο 1978 με υποτροφία Fulbright συνέχισε την έρευνα του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Los ΑngeΙes και το 1979 εκδόθηκε το βιβλίο του- "Θεωρία του Σχεδιασμού και Φιλοσοφία" (Tavistock Pub.. London/New York).
Από το 1978 μέχρι και το 1984 εργάστηκε στην Αθήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας σε πολεοδομικές περιβαλλοντολογικές και χωροταξικές μελέτες, ως συντονιστής του Εθνικού Προγράμματος Ακτών στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ως σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Από το 1985 μέχρι σήμερα είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
΄Εχει διατελέσει: Υποδιευθυντής και Διευθυντής του γραφείου του Επιτρόπου Γ. Βάρφη (1985-88), Προϊστάμενος Τμήματος με αρμοδιότητες τη χωροταξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την Αστική πολιτική και τη διασυνοριακή συνεργασία, (1989-1996) Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (1997-2001) και Σύμβουλος στη Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Denis Lawton είναι ομότιμος καθηγητής και πρώην διευθυντής του Institute of Education University of London.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
O Robert Cowen είναι Reader συγκριτικής εκπαίδευσης στο τμήμα Cultures, Communication and Societies του Institute of Education University of London.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Jagdish Gundara είναι καθηγητής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο τμήμα Cultures, Communication and Societies του Institute of Education University of London.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Καραΐσκος είναι εκπαιδευτικός, κάτοχος ΜΔΕ ευρωπαϊκών και διεθνών σπουδών του τμήματος Πολιτικής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Δάρρα είναι εκπαιδευτικός, κάτοχος ΜΔΕ στη συγκριτική εκπαίδευση, διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μανόλης Φυριππής είναι λέκτορας πολιτικής ιστορίας της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα