Η εγκληματολογία αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί ένα περιπετειώδες εγχείρημα στο χώρο των κοινωνικών επιστημών καθ` όλη την εξελικτική πορεία της, από τους ιδρυτές της μέχρι και σήμερα. Η ίδρυση της εγκληματολογίας προκαλεί προβληματισμούς και θέτει ερωτήματα όσον αφορά το ρόλο που καλείται να διαδραματίσουν η εγκληματολογική επιστήμη και ο εγκληματολόγος, οι μέθοδοι έρευνας του εγκληματικού φαινομένου και οι προτάσεις αντεγκληματικής πολιτικής στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Η ιδέα για μια συνάντηση των ελλήνων Εγκληματολόγων αποτελεί ένα διάβημα στο χώρο των κοινωνικών επιστημών με στόχο την παρουσίαση του πεδίου της εγκληματολογίας και το ερευνητικό έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο κυρίως του ελληνικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιάννης Απ. Πανούσης (Αθήνα, 1949) διετέλεσε Καθηγητής Εγκληματολογίας επί 19 χρόνια στη Νομική Σχολή του Δ.Π. Θράκης, όπου εξελέγη Κοσμήτορας, Αντιπρύτανης και Πρύτανης (1994-7) και, επίσης επί 19 χρόνια, στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εξελέγη Πρόεδρος (2003-7). Ιδρυτής του περιοδικού "Χρονικά" του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. και ιδρυτής και διευθυντής της σειράς "Εγκληματο-λογικά".
Έχει συγγράψει 30 βιβλία και 200 άρθρα εγκληματολογικού/σωφρονιστικού ενδιαφέροντος και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ελληνικά και ξένα συνέδρια.
Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με το ψευδώνυμο Γιάννης Απαρθινός κι έχει δημοσιεύσει 11 αστυνομικά διηγήματα σε συλλογικούς τόμους και σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Το διάστημα 2012-4 διετέλεσε Βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ κατά το επτάμηνο Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στράτος Γεωργούλας είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει αρκετές μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα στα γνωστικά αντικείμενα της εγκληματολογίας και της κοινωνιολογίας του ελεύθερου χρόνου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Καθηγητής, διευθυντής του Τομέα Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Χρήστος Ε. Τσουραμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1949. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμ. Νομικής και τμ. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών) και Διδάκτορας Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σήμερα είναι καθηγητής στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου και δικηγόρος. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία και σειρά άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι τακτικός συνεργάτης του μηνιαίου περιοδικού "Ποινική Δικαιοσύνη" και έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του, σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Έφη Λαμπροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνιολογία του ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld της Γερμανίας και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Freiburg i.Br. της Γερμανίας στην εγκληματολογία. Από το 1983 μέχρι το 1987 ήταν επιστημονική συνεργάτις της ερευνητικής ομάδας εγκληματολογίας του Ινστιτούτου Max Planck για αλλοδαπό και διεθνές ποινικό δίκαιο στην ίδια πόλη. Από το 1992 ανήκει στο διδακτικό επιστημονικό προσωπικό του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, και εργάζεται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας. Έχει ασχοληθεί με θέματα αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής, Κοινωνιολογίας των οργανώσεων, με ιδρυματικές/ εγκληματικές υποκουλτούρες και με θέματα κοινωνιολογίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με την προβολή της βίας και της εγκληματικότητας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Σ. Βιδάλη είναι λέκτορας εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έχει την ευθύνη λειτουργίας και τον συντονισμό του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής του ιδίου Πανεπιστημίου από το 1995. Είναι μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, της Συντονιστικής Ομάδας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Περιοδικού "Χρονικά του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ.". Έχει δημοσιεύσει μονογραφία σχετικά με την τρομοκρατία στην Ιταλία και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τη νεανική εγκληματικότητα, τη διαφθορά, την τρομοκρατία, την Αστυνομία και την Αντεγκληματική Πολιτική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Νομικός, εγκληματολόγος, ειδική επιστήμων Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στο Κάτω Αθαμάνιο Άρτης. Έκανε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου της Γερμανίας. Είναι πτυχιούχος Ψυχολόγος, πτυχιούχος εγκληματολόγος και διδάκτωρ της Ψυχολογίας (Dr. Phil.) του Πανεπιστημίου του Αμβούργου (1989). Εξειδικεύθηκε στην ψυχοθεραπεία της συμπεριφοράς από τη Γερμανική Εταιρία Ψυχοθεραπείας της Συμπεριφοράς [Deutsche Gesellschaft fur Verhaltenstherape (DGVT)] και στην ψυχοθεραπεία της επιστημονικής συνομιλίας από τη Γερμανική Εταιρία για επιστημονική Συνομιλία [Gesellschaft fur wissenschaftliche Gespraechspsychotherapie (GwG)]. Εργάστηκε για δύο και πλέον χρόνια στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής ως ερευνητής και ως μέλος Συμβουλευτικής Υπηρεσίας για ξενόγλωσσους (γερμανικά). Από το 1990 διδάσκει Ψυχολογία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας στο ως άνω Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει αρκετά βιβλία, μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά στην ελληνική και γερμανική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στράτος Γεωργούλας είναι επίκουρος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεότητας, του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δημοσιεύσει αρκετές μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα στα γνωστικά αντικείμενα της εγκληματολογίας και της κοινωνιολογίας του ελεύθερου χρόνου.