Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789607894311
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η μελέτη για "Τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα", που παρουσιάζεται σήμερα από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με ανανεωμένα στοιχεία, φιλοδοξεί να καλύψει μια σημαντική πλευρά της βιβλιογραφίας που αφορά την καταγραφή των οικονομικών και στατιστικών δεδομένων της αγοράς του βιβλίου. Η σημασία της έγκειται στο ότι επιχειρεί να αποτυπώσει με ποσοτικό και ποιοτικό τρόπο την οικονομική πραγματικότητα και κατά συνέπεια αποτελεί θεμελιώδες συστατικό μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης του χώρου του βιβλίου.
Το έργο αυτής της καταγραφής εντάσσεται στην προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ήδη από το 1997, για τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου, μόνιμου και διαρκώς εξελισσόμενου συστήματος πληροφοριών, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεικτών, ερευνών, μελετών και αρχείων. Ένα τέτοιας μορφής σύστημα τεκμηρίωσης έχει στόχο να προσφέρει πληροφόρηση σε όλους τους φορείς του βιβλίου και να καλύψει διαπιστωμένες ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, η πληροφόρηση αυτή αποτελεί το αναγκαίο υπόβαθρο για την εφαρμογή μιας συνεπούς πολιτικής του δημόσιου τομέα για το βιβλίο και την ανάγνωση. [...]
Τα στοιχεία και οι επεξεργασίες της παρούσας μελέτης συγκλίνουν προς μία κοινή διαπίστωση: η αγορά του βιβλίου μεγεθύνεται. Αυτό το συμπέρασμα δείχνει να επιβεβαιώνεται τόσο από τη συνολική ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων όσο και από την αποτύπωση επιμέρους στοιχείων που συγκλίνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει για τις επιχειρήσεις του βιβλίου δεν είναι ούτε ομοιογενής, ούτε χωρίς προβλήματα για όλους. Σε συνδυασμό με μια σειρά έμμεσους δείκτες, όπως είναι η εξέλιξη της βιβλιοπαραγωγής και η περιφερειακή, εισοδηματική και μορφωτική διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών των ελληνικών νοικοκυριών, στοιχειοθετείται η διαπίστωση της "δύσκολης ανάπτυξης" του τίτλου, στο πλαίσιο μιας πορείας σταθεροποίησης της αγοράς σε ένα επίπεδο ανώτερο από αυτό στις αρχές της δεκαετίας του `70 και του `80. [...]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
Περιέχει τα κεφάλαια:
-Ιδιωτική κατανάλωση
-Διαφοροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για βιβλία με βάση τα κοινωνικά, οικονομικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά των νοικοκυριών
-Η εξέλιξη της βιβλιοπαραγωγής 1998-2002
-Η εξέλιξη των τιμών
-Δημόσιες δαπάνες
-Εξωτερικό εμπόριο
-Χρηματοοικονομική ανάλυση ισολογισμών εκδοτικών επιχειρήσεων
Ο Χρήστος Γ. Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1949. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταξύ 1967-1972, και παράλληλα έλαβε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris I, 1978-79) και παρακολούθησε προπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας, μεταξύ 1980-1982, στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Paris X). Στη συνέχεια εργάστηκε μεταξύ 1983-1986 στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Δ/σης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων· μεταξύ 1986-1988 στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ως ερευνητής· μεταξύ 1991-1999 στις Βρυξέλλες, ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius), και δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου· στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001, και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εκλέχθηκε στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007. Είναι μέλος του Δ.Σ. του μη κυβερνητικού σωματείου για τη διάσωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς "Διάζωμα" (2008-2016), με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο και υπεύθυνος της σειράς "Αρχαία Θέατρα".
Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση στα ελληνικά λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων, όπως τα βιβλία (από τα γαλλικά):
- Μισέλ Τουρνιέ, "Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού", Εξάντας, 1986
- Ζακ Ντεριντά, "Πλάτωνος φαρμακεία", Άγρα, 1990
- Ζακ Ντεριντά, "Η τελευταία λέξη του ρατσισμού", Άγρα, 1992·
(από τα γερμανικά):
- Πάουλ Τσέλαν, "Του κανενός το ρόδο", Άγρα, 1995.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο το 1962. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και κινηματογράφο, μεταξύ 1984-87 στη Σχολή της Ευγενίας Χατζίκου. Συμμετείχε σε ταινίες των Λ. Παπαστάθη και Δ. Θέου. Συνεργάστηκε με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μεταξύ 1988-1991, ως αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων, με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και δίδαξε, για ένα χρόνο, στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Εργάστηκε, επίσης, ως διευθυντής, σε εταιρεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη (ΑΝΕΤΕΚ ΑΕ). Μεταξύ 1996-2014 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, υπεύθυνος για τις έρευνες ("Παρατηρητήριο του βιβλίου") και τα προγράμματα για τους συντελεστές του βιβλίου ("Βιβλιονέτ", "Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου") και, εκ παραλλήλου, για τις εκδηλώσεις "βιβλίο και σινεμά". Μεταξύ 2014-2015 φοίτησε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μεταξύ Ιουλίου 2016-Αυγούστου 2018 υπήρξε συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τη Χάραξη Στρατηγικής για το Βιβλίο του Υπ. Πολιτισμού, από κοινού με την Έφη Γιαννοπούλου (παρουσίαση προτάσεων: Μάιος/Ιούνιος 2017), και, παράλληλα, εργάστηκε ως αποσπασμένος σύμβουλος για θέματα βιβλίου στο πολιτικό γραφείο των Υπουργών Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά και Λ. Κονιόρδου. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά "Διαβάζω" και "Book Press" με άρθρα για την αγορά του βιβλίου και συνεντεύξεις με συγγραφείς (Jens Christian Grondal, Henrik Nordbrand, Daniel Kehlmann, Ingo Schulze, Boualem Sansal, Bahaa Taher, Ylljet Alicka, Andre Schiffrin, κ.ά.). Γράφει και μεταφράζει ποίηση από τα αγγλικά. Μεταξύ 2009-2012 συμμετείχε στη διοργάνωση των Ελληνοααγγλικών Συναντήσεων Μετάφρασης Ποίησης στις Λεύκες της Πάρου και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά ποίηση των Paula Meehan, Theo Dorgan, Ciaran Carson, Fiona Sampson, Brendan Kennelly, Seamus Heaney, William Carlos Williams, κ.ά. και επιμελήθηκε τη συλλογική μετάφραση των σκανδιναβών ποιητριών Inger Christensen, Pia Tafdrup και Pia Juul ("Ποίηση", τχ. 25 & 26, 2005), καθώς και τη συλλογική δημοσίευση έργων Ελλήνων ποιητών στα αγγλικά ("Poetry Review", τεύχος 102:1, Άνοιξη 2012). Ποιήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά "Ποίηση", "Παρέμβαση", "Ποιητική", "Οροπέδιο", "Τεφλόν", "Poema" [www.e-poema.eu], frear.gr, "Little Red Leaves", "New American Writing", "Partentheses", "Poetry Review".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιάννης Μπούζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε οικονομικά στη Γαλλία. Έχει εργαστεί σε ξενοδοχεία, σε τουριστικό γραφείο, ως αντιπρόσωπος και ως συντονιστής πωλήσεων σε διάφορες εταιρίες. Από το 2000 μέχρι το 2013 ασχολήθηκε επαγγελματικά με τα οικονομικά του βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Έχει συμμετάσχει σε πολλές οικονομικές μελέτες και έρευνες βιβλιοπαραγωγής, καθώς και στην έκδοση του βιβλίου "Η δύσκολη ανάπτυξη. Τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα". Μετά την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ, το 2009, μετέφρασε από τα γαλλικά πολλά άρθρα για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ψηφιακές συσκευές ανάγνωσης. Από το 2013 μέχρι το 2017 εργάστηκε στην οικονομική διαχείριση της Υπηρεσίας Συντονισμού Έργων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Σήμερα εργάζεται στη Διεύθυνση Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Χαριτάκης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους Masters of Art (ΜΑ) και διδακτορικό (PhD) από το Clark University της Μασαχουσέτης. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ανταγωνισμού και Αποκρατικοποιήσεων στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO), καθώς και οικονομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και άρθρα του για οικονομικά θέματα στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", κ.ά. Ο Νίκος Χαριτάκης διετέλεσε, επίσης, εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για θέματα αγοράς βιβλίου και εκδοτικών επιχειρήσεων (μελέτες: "Τα οικονομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της εκδοτικής επιχείρησης", Metrotech, 1996, http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=423· "Ο ιδεατός εκδότης"/"The Virtual Publisher", ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογισμικού στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo da Vinci, 1998· "Η δύσκολη ανάπτυξη: Τα οικονομικά του βιβλίου στην Ελλάδα" (επιμ.), ΕΚΕΒΙ, 2004, κ.ά.)