Η δυναμική των σημείων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δυναμική των σημείων

Πεδία και μέθοδοι μιας κοινωνιοσημειωτικής

Αν η δεκαετία 1970-1980 ήταν μεταξύ άλλων, μια δεκαετία αλλεπάλληλων συμβολικών θανατώσεων (μετά το θάνατο του Θεού διακηρύχθηκε επίσης ο θάνατος του ανθρώπου, του ιστορικού υποκειμένου, του συγγραφέα κ.ο.κ.) η Σημειωτική, χωρίς να είναι άμεση «δολοφόνος» θα πρέπει οπωσδήποτε, μαζί με κάποιες εκδοχές του Στρουκτουλαρισμού και της Ψυχανάλυσης, να συγκαταλεγεί μεταξύ των ηθικών αυτουργών. (. . .) Καθώς στην τρέχουσα δεκαετία φαίνεται να αναβιώνουν και το υποκείμενο της δράσης και προσωπικός δημιουργός, μια Κοινωνιο-Σημειωτική πλέον επιδιώκει να διευκρινίσει τα όρια του ατομικού μέσα στο κοινωνικό, τα όρια της πρωτοτυπίας μέσα στη συνδυαστική συμβατικών κωδικών, τα όρια οικειοποίησης των πιο απρόσωπων δομών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

κ.ά. (Επιμέλεια)


Πέτρος Μαρτινίδης

Πέτρος Μαρτινίδης (Επιμέλεια)

Ο Πέτρος Μαρτινίδης είναι ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, με σπουδές αρχιτεκτονικής, ψυχολογίας, θεωρίας κειμένων, ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών, δίδαξε στην Πολυτεχνική Σχολή για 35 χρόνια και εξακολουθεί να διδάσκει σε μεταπτυχιακά τμήματα άλλων σχολών. Έχει γράψει πολλά άρθρα και βιβλία σχετικά με τα επιστημονικά του πεδία και 10 αστυνομικά μυθιστορήματα τα τελευταία 20 χρόνια. Πρώτο του βιβλίο τα δοκίμια "Συνηγορία της παραλογοτεχνίας" (1982), "Οι λέξεις στην αρχιτεκτονική και την επιστημονική σκέψη" (1990), "Κόμικς, τέχνη και τεχνικές της εικονογράφησης" (1990), "Η υψηλή τέχνη της απελπισίας: γύρω από τον Ισοβίτη του Αρκά" (1992), "Μεσιτείες του ορατού: ζητήματα θεωρίας της κριτικής στην αρχιτεκτονική και την τέχνη" (1997) και "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση" (1999). Η έντονη παρουσία του στο αστυνομικό μυθιστόρημα ξεκινά με την τετραλογία "Κατά συρροήν" (1998), "Σε περίπτωση πυρκαϊάς" (1999), "Παιχνίδια μνήμης" (2001) και "Δεύτερη φορά νεκρός" (2002). Ακολούθησε η τριλογία "Μοιραίοι αντίκατοπτρισμοί" (2003), "Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία" (2005) και "Ο Θεός φυλάει τους άθεους" (2006). Το 2007 κυκλοφόρησε το κείμενο του "Πώς πάνε στον "παράδεισο" του Αρκά. "Ανατρέχοντας στην ιστορία του γέλιου" και το 2011 το βιβλίο "Κριτική και ευαισθησία". "Η εξέλιξη του κριτικού στοχασμού για την τέχνη". Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών θεάτρου για το έργο του "Μεταμορφώσεις του θεατρικού χώρου: τυπικές φάσεις κατά την εξέλιξη των θεάτρων στη Δύση". Έλαβε μέρος, με διηγήματα του, και στους τρεις πρώτους τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων (2007, 2008 και 2009). (φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος)

Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος

Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας του Α.Π.Θ. και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Πολεοδομίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Αστικής Γεωγραφίας στο Παρίσι. Είναι Δρ. Μηχανικός και Υφηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Ε.Μ.Π., Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σορβόννης και Επίτιμος Δρ. Σημειωτικής του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας. Διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες πρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, της οποίας είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος, και επί μία τετραετία αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σημειωτικών Εταιρειών (A.I.S.-I.A.S.S.) και είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σημειωτικής του Xώρου (A.I.S.E.). Τα έργα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική, τη βουλγαρική και τη ρωσική γλώσσα. Ενδεικτικά αναφέρονται: "Δομική πολεοδομία: Ο οικισμός ως σύστημα" (1973), "The city and the sign: An introduction to urban semiotics" (επιμ. με τον Μark Gottdiener, 1986), "Urbanisme et semiotique dans les societes preindustrielles" (1995), "Ο ουρανός πάνω στη γη" (2002), "Επιστημολογίες του νοήματος, δομισμός και σημειωτική" (2004), "Ο συμβολισμός του χώρου της αρχαίας Ελλάδος" (2012). Πολλά κείμενά του σημειωτικής έχουν γραφεί σε συνεργασία με τη σύζυγό του Κάριν Boklund-Λαγοπούλου.

Κάριν Boklund - Λαγοπούλου (Επιμέλεια)

Η Κάριν Boklund-Λαγοπούλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Η.Π.Α., και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στη Συγκριτική Γραμματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες γραμματέας της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για τη μεσαιωνική λογοτεχνία και τη θεωρία λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην αγγλική, ελληνική και γαλλική γλώσσα. Ενδεικτικά αναφέρεται η μονογραφία "I have a yong suster: Popular song and the Middle English lyric" (2002). Σε θέματα σημειωτικής, συνεργάζεται συχνά με τον σύζυγό της Αλέξανδρο-Φ. Λαγόπουλο, όπως για τη συγγραφή του βιβλίου "Meaning and geography: The social conception of the region in Northern Greece" (1992) και την επιμέλεια (με τους Gottdiener και Lagopoulos) της τετράτομης ανθολογίας "Semiotics" (Sage Benchmarks in Social Research Methods, 2002).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
485
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.728 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση