Η δύναμη της λογοτεχνίας
zoom in
18.00€ -30% 12.56€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600115666

  • Κατηγορίες:

    Πεζογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2013

  • Εκδότης

    Gutenberg

Η σύγχρονη θεωρία της λογοτεχνίας (θεωρίες της αναγνωστικής ανταπόκρισης, της πρόσληψης και της διακειμενικότητας, οι πολιτισμικές σπουδές, ο νέος ιστορικισμός, κ.ά.), αλλά και τα κινήματα του κριτικού εγγραμματισμού (critical literacy) και της δημιουργικής διδασκαλίας (creative teaching) έχουν ανανεώσει ριζικά τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουμε το λογοτεχνικό κείμενο στη σχολική τάξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα κείμενα του παρόντος τόμου αναδεικνύουν το πολυσχεδές και ευρύ ζήτημα της διδακτικής της λογοτεχνίας και της ευρύτερης διάχυσής της στην εκπαίδευση. Οι συνεργάτες του τόμου αξιοποιούν μια ποικιλία από λογοτεχνικές και κριτικές θεωρίες, διδακτικές τεχνικές και κατάλληλα σχεδιασμένο υλικό προκειμένου να προσεγγίσουν διδακτικά και μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων κείμενα ποιητικά (Σεφέρης, Γκάτσος), το λαϊκό παραμύθι των αδερφών Γκριμ, το νεοελληνικό μυθιστόρημα της λεγόμενης γενιάς του `30 (Κοσμά Πολίτη, "Λεμονόδασος"), το μυθιστόρημα για παιδιά του ανατρεπτικού συγγραφέα Roald Dahl και το σύγχρονο εικονοβιβλίο (picturebook). Δύο μελέτες αναφέρονται σε τεχνικές για τη δόμηση της λογοτεχνικής συζήτησης στην τάξη, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει ως εργαλείο μάθησης και νοηματοδότησης του κειμένου τους γραφικούς οργανωτές. Το διδακτικό υλικό, το οποίο παρουσιάζεται και αξιοποιείται σε όλες τις εργασίες και είναι ποικίλο (σχέδια εργασίας, υποδείγματα ερωτήσεων, δραστηριοτήτων και οπτικοακουστικού υλικού, κ.ά.), εμπλουτίζει σημαντικά τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά και τις ερμηνευτικές προοπτικές του κειμένου.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Σιορίκης

Χρήστος Σιορίκης (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Σιορίκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1989. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη διδακτική της λογοτεχνίας. Επιμελείται δημιουργικές δραστηριότητες για το βιβλίο στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, ενώ χρησιμοποιεί την πεζογραφία και την ποίηση για τη διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Χούλιο Κορτάσαρ "Ο λόγος της αρκούδας", για την εικονογραφημένη έκδοσή του (εκδ. Πάπυρος, 2015), το εικονογραφημένο βιβλίο του Maumy Gonzalez, "Τα όνειρα του γάτου" (εκδ. Πάπυρος, 2017) και έχει συμμετάσχει στην μετάφραση ισπανόφωνων μικροδιηγήματων για την Ανθολογία "Mini71cuentos" (εκδ. Μιχ. Σιδέρη, 2012). Ποιήματα και σύντομα πεζά του δημοσιεύθηκαν σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Το 2018 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή, "Η πρώτη φορά" (εκδ. Αντίποδες).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ντία Αριστοδήμου - Ιακωβίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Πολυζώη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Α. Στάμος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Πυργιωτάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Γκούνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Αρμελινιού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Ιορδανάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τζίνα Καλογήρου

Τζίνα Καλογήρου (Επιμέλεια)

Η Τζίνα Καλογήρου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων) (1994). Είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ από το 1996, και από το 2013 Καθηγήτρια, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της". Διευθύνει το Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ρητορική: Θεωρία και Πράξη". ?ς temporary Senior Research Visiting Fellow συνεργάστηκε με το King΄s College London (2008-2010). Δίδαξε σειρά μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων πανεπιστημίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Bergen University College, κ.α.) και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge. Έχει, επίσης, διδάξει, επί σειράν πολλών ετών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ, σε διεθνή Summer Schools, σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ, κ.α. Έχει σχεδιάσει και εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, κ.ά. Είναι departmental coordinator 10 προγραμμάτων Erasmus σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων. Σε συνεργασία με τη Δ. Μπεχλικούδη, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου των M. Benton & G. Fox, Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από Εννέα έως Δεκατεσσάρων Ετών (υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου της L.M. Rosenblatt O Αναγνώστης, το Κείμενο, το Ποίημα (Gutenberg, υπό έκδοση). Eίναι μέλος: - της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK, το οποίο και διοργάνωσε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014, και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης), σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το Queen Mary London και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια· - της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, Με λογισμό και μ΄ όνειρο (ΟΕΔΒ)· - από το 2013 μέχρι σήμερα, της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων (Παιδικά βιβλία) του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω).

Γιάννης Μαμάης (Επιμέλεια)


Βίκυ Πάτσιου (Επιμέλεια)

Η Βίκυ Πάτσιου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών) και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. ΄Εχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Ε.I.Ε. και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά. Μεταξύ άλλων έχει εκδώσει τα εξής βιβλίο: "Τα πρόσωπα του παιδιού στην πεζογραφία (1880-1930)", Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί, Αθήνα, εκδ. Δωδώνη, 1991· Περιοδικά Λόγου και Τέχνης 2. "Ηγησώ (1907-1908)". "Ποιητική ΄Εκδοση (1913-1914)", Αθήνα, εκδ. Διάττων, 1992. "Η Διάπλασις των παίδων (1879-1922)". "Το πρότυπο και η συγκρότησή του", 2η έκδ., Αθήνα, εκδ. Καστανιώτη, 1995.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
328
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.69 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση