Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608714267
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας
Στη δίτομη αυτή έκδοση δημοσιεύονται οι πρωτότυπες εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Γ΄ Επιστημονική Συνάντηση για την ιστορία της Δράμας. Όπως και στα δημοσιευμένα Πρακτικά των δύο προηγούμενων Συναντήσεων, έτσι και στην παρούσα έκδοση οι εισηγήσεις, ανάλογα με το θέμα τους, παρουσιάζονται σε ενότητες που συμπίπτουν με μεγάλες ιστορικές περιόδους ή μείζονα θέματα. Στην προϊστορική Δράμα αναφέρονται πέντε εισηγήσεις, στην αρχαιότητα (ελληνική και ρωμαϊκή) τέσσερις, στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Δράμα έντεκα, στη λαογραφία της περιοχής έξι, στην τοπική οικονομία και τέχνη έξι, στη νεότερη και σύγχρονη Δράμα έντεκα και στην εκπαίδευση πέντε. Πρόκειται για ειδική επιστημονική έκδοση, η οποία, όπως και οι ανάλογες που προηγήθηκαν, συμβάλλει σημαντικά στη διερεύνηση και τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος της Δράμας και της περιοχής της.
Ο Δημήτρης Πασχαλίδης γεννήθηκε στη Χωριστή Δράμας το 1936. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Το 1959 διορίστηκε ως δάσκαλος και υπηρέτησε σε σχολεία του νομού Δράμας. Μετεκπαιδεύτηκε για δυο χρόνια στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών. Από το 1984 και μέχρι το 1990, οπότε αποχώρησε από την υπηρεσία, εργάστηκε ως σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πρώτη περιφέρεια Νομού Δράμας. Δημοσίευσε στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο πολλά άρθρα παιδαγωγικού, λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου. Ασχολείται με την τοπική ιστορία και λαογραφία της γενέτειράς του και ιδιαίτερα με τις τρεις βουλγαρικές κατοχές στην Ανατολική Μακεδονία. Ήδη, για την πρώτη βουλγαρική κατοχή (1912-1913) έχει δημοσιεύσει ιστορική μελέτη με τίτλο " Η Χωριστή (Τσιατάλτζια) κατά την περίοδο 1912-1913 και ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος", περ. "Ηχοσημειώσεις" τ. 2, Δράμα, 1993. Στη δεύτερη βουλγαρική κατοχή αναφέρεται το βιβλίο του "Η Χωριστή Δράμας κατά τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας" (1916-1918), έκδοση κοινότητας Χωριστής, Δράμα, 1998. Παράλληλα μελετά και επεξεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια τον Κώδικα της Τσιατάλτζιας, για τον οποίο έχει δημοσιευτεί μελέτη με τίτλο "Ο Κώδικας της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Τσιατάλτζιας (Χωριστής Δράμας) 1842-1916. Περιγραφή και σύντομη επισκόπηση", στα πρακτικά της Γ΄ Επιστημονικής Συνάντησης "Η Δράμα και η περιοχή της- Ιστορία και πολιτισμός", έκδοση Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α., Δράμα 2002.
Ο Διονύσιος Ι. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα το 1931 από πατέρα Ηπειρώτη και μάνα Δραμινή. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Δράμας και την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος για μια πενταετία στο νομό Ροδόπης και στη συνέχεια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, σε σχολεία της περιφέρειας Δράμας.
Τα πρώτα δημοσιεύματά του ήταν ιστορικά, αρχαιολογικά και άλλα σημειώματα σε τοπικές εφημερίδες. Το πρώτο βιβλίο του είχε τίτλο "Συμβολή στην ιστορία της Δράμας και της περιοχής της" (Διδασκαλικός Σύλλογος Δράμας, 1964). Αποκλειστικά δικό του έργο είναι επίσης ο "Τουριστικός οδηγός Νομού Δράμας" (Νομαρχία Δράμας, 1970), αν και δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του (αργότερα, ένας διευθυντής της Νομαρχίας, θεωρώντας άδικη και αδικαιολόγητη την παράλειψη, ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας και του απονεμήθηκε σχετική Εύφημος Μνεία).
Δημοσίευσε πολλές εργασίες του σε εφημερίδες και περιοδικά της Δράμας, της Καβάλας, της Κομοτηνής, της Θεσσαλονίκης, των Αθηνών, των Ιωαννίνων, της Κρήτης και της Κύπρου, με θέματα ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, πολιτιστικά, ταξιδιωτικά, κ.ά. Έργα του μεταδόθηκαν σε εκπομπές του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) επί μια τετραετία.
Έχει γράψει ποίηση σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με Έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, των Δελφικών Αμφικτυονιών και του Ελληνικού Πνευματικού Κέντρου του Γιοχάνεσμπουργκ και με Α΄ Βραβείο Ποίησης του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.