Η δομή ενός ελληνικού μύθου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η δομή ενός ελληνικού μύθου

Η εσωτερική ζωή και η ψυχοσύνθεση του παιδιού στην Ελλάδα

Ανδρέας Μιχαηλίδης - Νουάρος

12.72€ -26% 9.41€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600334357

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2003

  • Εκδότης

    Εκδόσεις Καστανιώτη

Στο βιβλίο αυτό περιέχονται οι εξής επιστημονικές έρευνες του ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Ανδρέα Μιχαηλίδη - Νουάρου, που έχει αφιερώσει στα ελληνικά παραμύθια: Η δομή ενός ελληνικού μύθου, η παιδική ψυχή και το παραμύθι, ξαναδιαβάζοντας την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων - (Η αξία του Lewis Carroll ως συγγραφέα). Η δημοσίευση των ερευνών αυτών ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο. Οι νέοι ερευνητές μπορούν να τον ακολουθήσουν και να ανακαλύψουν ποιοι ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν στη λαογραφία. Ο Romily Dawkins ξεχωρίζει τα ελληνικά παραμύθια, περιγράφει την ανώτερή τους ποιότητα και φαντασία και λέει ότι ασχολούνται με την ανθρώπινη φύση και μοίρα. Η διήγησή τους είναι πάντοτε ευχάριστη, αλλά στο βάθος κρύβουν σημαντικές ανθρώπινες αλήθειες, και αυτό τα βοηθάει να επικοινωνήσουν με την ψυχή όλων των λαών και των εθνών στη Μεσόγειο. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων και στους εκπαιδευτικούς (νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές).


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Είναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Πανεπιστήμιο τη Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, η λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.

Ανδρέας Μιχαηλίδης - Νουάρος

Ανδρέας Μιχαηλίδης - Νουάρος (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης-Νουάρος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη (Μικράς Ασίας) τον Ιανουάριο του 1922. Πήρε πτυχίο φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Ιντιάνα (με υποτροφία της ελληνικής κυβέρνησης), όπου πήρε M.S. στην παιδαγωγική και έγινε διδάκτωρ (1952). Σπούδασε και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1961). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα (1962-1963) στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εξελέγη έκτακτος (1965) και τακτικός (1969) καθηγητής στην α΄ τακτική έδρα της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο ενεργητικό του έχει αξιόλογο συγγραφικό έργο. Έχει γράψει τριάντα πέντε βιλία, μεταξύ των οποίων: Current Problems of Secondary Education in Greece (1952), Το εξαιρετικό παιδί (1964), Έφηβοι και παιδεία (1968), Φιλοσοφία της αγωγής (1977), Προβλήματα αγωγής και διδασκαλίας (1980), και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες πάνω σε παιδαγωγικά θέματα, εστιάζοντας τα ενδιαφέροντά του σε θέματα που αφορούν στο παιδί και στην εφηβική ψυχολογία. Ενδιαφέρεται για διεπιστημονικές έρευνες (λαογραφία, παιδαγωγικά), για τη φιλοσοφία της αγωγής και τη λαογραφία. Δημοσίευσε επίσης τετράτομο έργο με τίτλο Παιδαγωγική επιστήμη και έρευνα (Ειδική παιδαγωγική βιβλιογραφία σ την Ελλάδα), που περιέχει σε περιλήψεις περίπου εκατό λέξεων τις εργασίες 2.042 συγγραφέων, σε 1.800 περίπου σελίδες, και καλύπτει την περίοδο από το 1830 έως σήμερα. Είναι μέλος της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και ιδρυτικό μέλος της Παιδαγωγικής Εταρείας της Ελλλάδος. Έχει πάρει μέρος στο Α΄ διεθνές συνέδριο για τα ταλαντούχα και ευφυή παιδιά στο Λονδίνο, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας (1975), ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδριο της Εταρείας Ελλήνων Ψυχολόγων, σε συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Φιλοσοφικών Σπουδών (1972, 1973, 1976) και στο Α΄ και Β΄ Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο στην Κρήτη (1982, 1983). Έχει επίσης κάνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του KEELE στην Αγγλία (1983) και του Όσλο στη Νορβηγία (1985), καθώς και σειρά μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Λευκωσίας (1984).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
148
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.241 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση