Η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, 1936-1941
zoom in

Καθεστώς που αποτέλεσε καρπό του Εθνικού Διχασμού και που αποκηρύχθηκε από τον πολιτικό κόσμο, η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά υπήρξε η ελληνική εκδήλωση της ευρωπαϊκής "εποχής των δικτατόρων". Παράλληλα όμως, παρά την αδυναμία της να αποκτήσει ερείσματα στην κοινή γνώμη, η δικτατορία αυτή ηγήθηκε του κράτους στη διάρκεια του πολέμου το 1940-41, ενός αγώνα ελευθερίας, εθνικής και πανανθρώπινης, στον οποίο κινητοποιήθηκε το σύνολο του ελληνικού λαού. Η αντίφαση αυτή αντικατοπτρίστηκε στην αμηχανία με την οποία αντιμετωπίστηκε το καθεστώς στη δημόσια μνήμη.

Το παρόν βιβλίο επιδιώκει να συνοψίσει και να διευρύνει την επιστημονική συζήτηση που τις τελευταίες δεκαετίες διενεργείται για την δικτατορία του Μεταξά. Στις σελίδες του εξετάζονται τα αίτια της πτώσης της Β` Ελληνικής Δημοκρατίας· η "εποχή των δικτατόρων" στην Ευρώπη· το πολιτικό προσωπικό, η δομή, η πολιτική πρακτική και οι ιδεολογικές επικλήσεις του καθεστώτος· η οικονομική ιστορία της περιόδου που ξεκίνησε με την παύση πληρωμών ("χρεωκοπία") του 1932· η στάση του "αστικού" πολιτικού κόσμου και της Αριστεράς έναντι της δικτατορίας· η εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά· και τέλος ο πόλεμος του 1940-41 (κατά τη διάρκεια του οποίου απεβίωσε ο ίδιος ο Μεταξάς) και οι μεταλλαγές που επέφερε στην πολιτική του καθεστώτος.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

- Ευάνθης Χατζηβασιλείου, "Η πτώση του δημοκρατικού πολιτεύματος"
- Ιάκωβος Μιχαηλίδης, "Η εποχή των δικτατόρων"
- Σπυρίδων Πλουμίδης, "Το καθεστώς Μεταξά, 1936-1940"
- Κώστας Κωστής, "Η οικονομία, 1932-1940"
- Μανόλης Κούμας, "Ο `πολιτικός κόσμος` και το καθεστώς Μεταξά: στάσεις και αντίσταση, 1936-1939"
- Ιωάννα Παπαθανασίου, "Αριστερά και δικτατορία"
- Σπυρίδων Πλουμίδης, "Εξωτερική και αμυντική πολιτική, 1936-1940"
- Ευάγγελος Δρακόπουλος, "Πόλεμος, 1940-1941"
Φωτογραφικό παράρτημα
Βιβλιογραφία

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Συγγραφέας)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Π. Κωστής (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Π. Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Νεότερη Ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Νικολακόπουλος

Ηλίας Νικολακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε μαθηματικά στην Αθήνα, στη Λοζάννη και στο Παρίσι και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην εκλογική κοινωνιολογία. Εργάστηκε επί πολλά χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Kοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με την εφημερίδα "Τα Νέα" και τον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" για την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και των πολιτικών δημοσκοπήσεων. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία: - "Άτλας των βουλευτικών εκλογών της 18ης Oκτωβρίου 1981", Αθήνα 1984. - "Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Η εκλογική γεωγραφία των πολιτικών δυνάμεων", Αθήνα 1985. - "Εκλογές και κόμματα στη δεκαετία του ʼ80" (συν-επιμέλεια με τον Χ. Λυριντζή), Αθήνα 1990. - "Ο ελληνισμός της Αλβανίας" (συν-επιμέλεια με τους Θ. Βερέμη και Θ. Κουλουμπή), Αθήνα 1995. - "Κοινωνία και πολιτική. Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-1994" (συν-επιμέλεια με τους Χ. Λυριντζή και Δ. Σωτηρόπουλο), Αθήνα 1996. -"H καχεκτική δημοκρατία: Κόμματα και εκλογές, 1946-1967", Αθήνα 2001
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Παναγιωτόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης

Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης (Συγγραφέας)

Ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα, έως σήμερα, ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των διαβαλκανικών σχέσεων, με επίκεντρο τον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας (19ος - 20ος αιώνας). Είναι συγγραφέας της μονογραφίας "Σωτήριος Γκοτζαμάνης: ο άνθρωπος, ο πολιτικός, ο μύθος" (Θεσσαλονίκη, 2001) και "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930): Ο πόλεμος των στατιστικών" (Αθήνα, 2003). Είναι επίσης συνεπιμελητής του συλλογικού έργου "Ταυτότητες στη Μακεδονία" (Αθήνα, 1997).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μανόλης Κούμας

Μανόλης Κούμας (Συγγραφέας)

Ο Μανόλης Κούμας γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Διδάσκει σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία στο πρόγραμμα International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού και ελληνική ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε νεότερη ελληνική ιστορία στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπερiλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος σε σχέση με προβλήματα ασφάλειας και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Παπαθανασίου (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1958. Το 1980 πήρε το πτυχίο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και συνέχισε σπουδές πολιτικής κοινωνιολογίας και ιστορίας στο Παρίσι στα Πανεπιστήμια Paris I-Pantheon-Sorbonne και Paris X-Nanterre όπου και υποστήριξε το 1988 τη διδακτορική της διατριβή στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Συνεργάτης του Centre d΄ Histoire et de Sociologie du Communisme στα χρόνια 1988-1994, στο πλαίσιο μεταδιδακτορικών σπουδών μελέτησε, στην περίοδο του ανοίγματός τους, τα "σοβιετικά αρχεία" για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στέλεχος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 1994 έως το 2014, και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Δρακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ευάγγελος Δρακόπουλος είναι φιλόλογος και εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης (Συγγραφέας)

Ο Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2000 έλαβε Master's από το School of Slavonic and East European Studies. Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King' s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2009 αναγορεύτηκε λέκτορας της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Μάρτιο του 2015 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντά του εστιάζονται στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και στην ιστορική κοινωνιολογία του ελληνικού εθνικισμού.
Στις κύριες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες:
"Εθνοτική συμβίωση στα Βαλκάνια: Έλληνες και Βούλγαροι στη Φιλιππούπολη 1878-1914", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2006.
"Η ελληνοβουλγαρική κρίση του 1924-25: Ο πόλεμος της ζωοκλοπής", εκδ. Γόρδιος, Αθήνα 2006.
"Έδαφος και μνήμη στα Βαλκάνια: Ο 'γεωργικός εθνικισμός' στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (1927-46)", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2011.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Επιμέλεια)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
207
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.222 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση