Η δίκη του Σωκράτη
zoom in

Τα δέκα τεύχη της σειράς "Οι μεγάλες δίκες", που εγκαινιάζεται σήμερα, είναι αφιερωμένα σε ισάριθμες δίκες από την ελληνική και παγκόσμια ιστορία που συγκλόνισαν στην εποχή τους. Από τη δίκη του Σωκράτη τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη δίκη του Μπελογιάννη τον 20ό αιώνα αναλύονται δίκες-ορόσημα για τα δικαστικά χρονικά. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό εκτεταμένα πρακτικά των δικών, το κατηγορητήριο και οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, καθώς και οι ετυμηγορίες. Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν και σχολιάζουν το ιστορικό πλαίσιο, τα αίτια και τις συνέπειες. Η ιστορική αφήγηση και τα πρακτικά των δικών συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στη δίκη του Αθηναίου φιλοσόφου Σωκράτη, μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού, ο οποίος κατηγορήθηκε για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων μέσω της διδασκαλίας του. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο από το δικαστήριο της Ηλιαίας τον Μάρτιο του 399 π. Χ. και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος. Μέσα από τις σελίδες του τεύχους ζωντανεύει η ατμόσφαιρα της δίκης και αναλύονται η φιλοσοφία του σπουδαίου αυτού διανοητή και η διαχρονικότητά της.

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Μπιργάλιας (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Μπιργάλιας είναι δρ. αρχαίας ιστορίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Ε. Μπέης

Κώστας Ε. Μπέης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Ε. Μπέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου δίδαξε και σ΄ άλλα πανεπιστήµια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει µετάσχει, ως προσκαλεσµένος εισηγητής, σε πλήθος επιστηµονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ εξάλλου και ο ίδιος έχει οργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, για την επιστήµη του Δικαίου, καθώς και για τη φιλοσοφία. Ιδρυτής και επί σαράντα χρόνια διευθυντής του μηνιαίου νομικού περιοδικού "Δίκη", τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπηρέτησε και σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα: πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής, υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης. Είναι επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου του Τόκιο και έχει τιμηθεί με το βραβείο "Ιπεκτσί" για τη συμβολή του στην προαγωγή της ειρήνης και της φιλίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Το 2005 δέχτηκε από τον μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο την ευλογία του ιερέα. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται στην επιστήμη του δικαίου, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση, και στον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φανούριος Κ. Βώρος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χλόη Μπάλλα

Χλόη Μπάλλα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Κελεσίδου (Συγγραφέας)

Η Άννα Κελεσίδου γεννήθηκε στη Δράμα από γονείς πρόσφυγες της Μ. Ασίας. Πήρε απολυτήριο γυμνασίου το 1953 στην Αθήνα με βαθμό άριστα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γαλλική φιλολογία και γλώσσα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ρωσική γλώσσα στο Κέντρο Σπουδών Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Grenoble. Διευθύντρια ΚΕΕΦ Ακαδημίας Αθηνών, καθηγήτρια φιλοσοφίας, καθηγήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Σπάρτης, Ναυπλίου. Είναι Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Φιλοσοφίας του Δικαίου (και Μέλος της Επιστ. Επιτροπής του Περιοδικού του), της Ελληνικής Εταιρείας Κάντ και Γραμματεύς της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης του Ελληνικού Φιλοσοφικού Λόγου, μέλος πολλών διεθνών εταιρειών και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών εις την οποία διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. Έχει ασχοληθεί και δημοσιεύσει πάμπολλες φιλοσοφικές εργασίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Μόσχας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Επιμέλεια)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).

Κωνσταντίνος Κάρταλης (Επιμέλεια)


Αρτέμης Ψαρομηλίγκος (Επιμέλεια)

Ο Αρτέμης Ψαρομηλίγκος είναι δημοσιογράφος.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
173
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
0.304 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση