Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789602939468
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η Διήγηση του Αρθούρου Γκόρντον Πυμ είναι το πρώτο και τελευταίο μυθιστόρημα του Πόε. Ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με δύο γεωγραφικά αινίγματα που συνεπαίρνουν την εποχή του: τη ναυσιπλοΐα στις Νότιες θάλασσες και το πρόβλημα της φύσης του Νότιου πόλου - κατά συνέπεια, της ίδιας της γήινης σφαίρας. Τέσσερα ταξίδια, όσα και τα πλεούμενα, διαδέχονται σχεδόν αβίαστα το ένα το άλλο. Οι κύκλοι που διαγράφονται στα πελάγη γίνονται προοδευτικά όλο και πιο φανταστικοί και η σύνθετη αλυσίδα που σχηματίζουν, καθώς αυτή τεντώνεται στον τόπο και το χρόνο, έχει τη μια άκρη της δεμένη στην πραγματικότητα και την άλλη στο όνειρο, τη μια άκρη στην ξηρά και την άλλη στην πολιτική ουτοπία. Το εσχατολογικό δρομολόγιο του Πυμ εξερευνά τις χώρες της ηθικής, της φυσικής και της μεταφυσικής: ψέμα, ανυπακοή, λαθραία επιβίβαση, ανταρσία, φόνοι, ανθρωποφαγία, προδοσία, τρικυμίες, ναυάγια, ενταφιασμός ζωντανών, καταβύθιση στην πολική τρύπα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Έντγκαρ Άλαν Πόε γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1809, από γονείς θεατρίνους. Πριν κλείσει τα δύο του χρόνια, οι γονείς του πέθαναν, και ο Έντγκαρ βρέθηκε στο Ρίτσμοντ, στο σπίτι του εμπόρου Τζων Άλλαν, που όμως δεν τον υιοθέτησε ποτέ. Οι σχέσεις του με τον πατριό του δεν ήταν ποτέ καλές, αλλά επιδεινώθηκαν όταν ο Άλλαν ανάγκασε τον Έντγκαρ να διακόψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επειδή δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τα έξοδά του. Το 1830 ο Έντγκαρ μπήκε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, απ΄ όπου αποπέμφθηκε τον επόμενο χρόνο προκαλώντας επίτηδες σκάνδαλο για να εκδικηθεί τον πατριό του. Δούλεψε έπειτα για ένα μεγάλο διάστημα σε διάφορες εφημερίδες του Ρίτσμοντ, της Φιλαδέλφειας και της Νέας Υόρκης, για λόγους βιοποριστικούς, αλλά κατακτώντας παράλληλα τη φήμη του έγκυρου κριτικού. "Το Κοράκι και άλλα ποιήματα", που κυκλοφόρησε το 1845, τον καθιέρωσε εν μια νυκτί ως συγγραφέα, χωρίς όμως να του ανακουφίσει τη φτώχεια στην οποία είχε ζήσει όλη την ως τότε ζωή του. Το 1836 παντρεύτηκε τη δεκατετράχρονη εξαδέλφη του Βιρτζίνια, που πέθανε φυματική έντεκα χρόνια αργότερα. Πέθανε το 1849, αλκοολικός και οπιομανής κυνηγώντας διαρκώς το όραμα της χαμένης Βιρτζίνια, και τάφηκε δίπλα της στη Βαλτιμόρη, όπως το επιθυμούσε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Τασία Χατζή (1954), αφού ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές σπουδές της, εργάστηκε επί σειρά ετών στο ραδιόφωνο ως ανεξάρτητη παραγωγός εκπομπών λόγου με αντικείμενο την ποιητική παράδοση των γυναικών και τη λογοτεχνία των λαών της αρχαίας Ανατολής. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, μυθιστορήματα των Βίτολντ Γκομπρόβιτς, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Μαίρη Γουέμπ, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Μάριο Βάργκας Γιόσα, από τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά. Το 1980 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδυσσέας το πρώτο της βιβλίο "Πουτάνα: Μια γυναικεία μοίρα ή η αθλιότητα να ΄σαι γυναίκα", το οποίο επανεκδόθηκε ανανεωμένο και συμπληρωμένο το 1993 με τον υπότιτλο Δεκατρία χρόνια μετά. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο εκδόθηκε επίσης το βιβλίο της για τη μεγάλη ποιήτρια, ιέρεια και πριγκίπισσα των Σουμερίων, "Ενχεντουάννα: Η εποχή, η ζωή και το έργο της" (1988). Το ερωτικό μυθιστόρημα "Στέφανος και Νανώ" έρχεται μετά από το μυθιστόρημα μαθητείας "Φοίβη: Το βιβλίο της οίησης και της μωρίας" (Ωκεανίδα, 1996).