Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603753087
Κατηγορίες:
Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Ιστορία , Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να δώσει μια εικόνα της διδασκαλίας της ιστορίας στην Ευρώπη, όπως αυτή διαμορφώθηκε ύστερα από τις μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις των αρχών της δεκαετίας του 1990. Με συντονιστή τον γάλλο ιστορικό J. Peyrοt, μια ομάδα οκτώ ιστορικών και εκπαιδευτικών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καταθέτει εμπειρίες και προβληματισμούς, μεθόδους και προτάσεις για το πώς διδάσκεται η ιστορία στη σημερινή Ευρώπη, ειδικά στο χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης. Τα παραδείγματα της Τσεχοσλοβακίας, που δεν υπάρχει πλέον, της Γερμανίας, τόσο της Ομοσπονδιακής όσο και της Λαϊκής Δημοκρατίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλικής κοινότητας του Βελγίου, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Δανίας αποτελούν γόνιμα εναύσματα σκέψης, προκειμένου να φωτιστούν σε βάθος οι σχέσεις κοινωνίας και ιστορίας και να αναδειχθεί η διαφορετικότητα των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων αλλά και η μεγάλη ομοιότητα σε γενικότερες καταστάσεις και επιμέρους προβλήματα. Ερωτήματα σχετικά με τη θέση της ιστορίας στο σχολείο και τα θέματα που πρέπει να παρουσιάζονται στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος, σχετικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού, καθώς και τις μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιούνται, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν το βιβλίο και συγκροτούν την προβληματική του.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα" (Παπαζήσης 1989), "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα" (Τροχαλία 1996), "Από την Ιστορία στις ιστορίες" (Ελληνικά Γράμματα 1998), "Αναζητώντας την Ευρώπη" (Μεταίχμιο 2000), "Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Ιστορίας" (Μεταίχμιο 2000, 2η έκδοση), "Επιστήμη, Ιδεολογία, Ταυτότητα" (Μεταίχμιο 2003). Είχε επίσης την επιμέλεια των βιβλίων "Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Μουσειακή Αγωγή" (Μεταίχμιο 2002, σε συνεργασία με την Ευγενία Αλεξάκη) και "Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ανθολόγιο" (Βουλή των Ελλήνων 2002, σε συνεργασία με την Ελένη Κορομηλά). Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά.
Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά την ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τη διδακτική της ιστορίας, την ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και την ιστορία της εκπαίδευσης.
O Jean Peyrot είναι ομότιμος καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών της Lyon και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Ιστορίας και Γεωγραφίας της Γαλλίας.