Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μαθητές που κατάγονται από τον Πόντο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μαθητές που κατάγονται από τον Πόντο

Προϋποθέσεις, προβλήματα, προτάσεις: Πρακτικά συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 11 Οκτωβρίου 1994

Συλλογικό έργο

[...] Όπως φαίνεται από τα περιεχόμενα η θεματική της "ειδικής" αυτής επιμόρφωσης δεν περιορίζεται στα γλωσσικά προβλήματα, αλλά επεκτείνεται σε γενικότερα εκπαιδευτικά, ιστορικά και κοινωνικοψυχολογικά ζητήματα, που συνδέονται άμεσα με το θέμα της εξοικείωσης με την ελληνική γλώσσα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των περιεχομένων περιλαμβάνονται εισηγήσεις που έγιναν εκ μέρους εκπροσώπων του Ποντιακού Ελληνισμού, οι οποίοι μας δίνουν "από πρώτο χέρι" όχι μόνον την απαραίτητη ενημέρωση, για το υπόψη θέμα, αλλά και την ένταση των σχετικών προβλημάτων και εισηγήσεις εκπαιδευτικών από την Ιταλία, που ασχολούνται με αντίστοιχα προβλήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. [...] (από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του σεμιναρίου και του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας

Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας (Επιμέλεια)

Ο Λαυρέντιος Δελλασούδας είναι Ομότιμος Καθηγητής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Θεολογία, Φιλολογία, Στατιστική, "Μεθόδους και Εφαρμογάς Προγραμματισμού" και Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Έχει επιμορφωθεί και εξειδικευθεί [στο εσωτερικό και το εξωτερικό (υπότροφος του Συμβουλίου τής Ευρώπης)] στην Επαγγελματική Κατάρτιση, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ειδική Αγωγή και τη Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας (ερευνητικός σχεδιασμός, διεξαγωγή ερευνών, στάθμιση κριτηρίων κ.λπ.). Έχει διατελέσει πρόεδρος τού Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής, διευθυντής τού Κέντρου Σχολικής, Επαγγελματικής & Κοινωνικής Ένταξης και Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αποτελεί μία προσπάθεια προσέγγισης ζητημάτων που αφορούν: αφενός μεν στη σχολική, επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ένταξη των Προσώπων με Αναπηρία (ΠμΑ) και την σχολική ένταξη των αλλοδαπών μαθητών, με αξιοποίηση τού ρόλου των βασικών παραγόντων τής αγωγής (τής θρησκευτικής αγωγής συμπεριλαμβανομένης) και κύρια χαρακτηριστικά την "αναλογική συμπληρωματικότητα" (και όχι την ισότητα), την λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής, και αφετέρου στην εξελικτική πορεία των μαθητών που αρχίζουν νωρίς τον σχολικό τους βίο (πεντέμισι ετών), ενώ ένα σημαντικό μέρος τού όλου ερευνητικού του έργου αφορά στη στάθμιση κριτηρίων και τη μεθοδολογία διεξαγωγής στατιστικής έρευνας, για τα παραπάνω θέματα. Αναλυτικότερα βλ. εδώ: http://scholar.uoa.gr/lavdellas/biocv/cv

Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου (Επιμέλεια)

Ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φ.Π.Ψ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπηρέτησε στη Σχολή αυτή επί 40 έτη (1962-2002), περνώντας από όλες τις βαθμίδες του επιστημονικού προσωπικού. Μετά το διδακτορικό του δίπλωμα (1967) μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως (Ecole Pratique des Hautes Etudes, Section Siences Sociales). Οι μελέτες του και τα δημοσιεύματα του στρέφονται στην ιστορική και πολιτισμική διάσταση της παιδείας / εκπαίδευσης καθώς και στη θεωρία και ανάπτυξη του σχολικού προγράμματος. Είναι ιδρυτής του Μουσείου της Παιδείας.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
267
Διαστάσεις:
23χ17
Βάρος:
0.381 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση