Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603752684
Κατηγορίες:
Εκπαίδευση | Παιδαγωγική , Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η απόπειρα να κατανοήσουμε το λειτούργημα του καθηγητή της ιστορίας συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες, που σχετίζονται με την αυταπάτη μας για την ευκολία του συγκεκριμένου μαθήματος και με την πληθώρα των λειτουργιών και των μορφών που κατά περίσταση αυτό λαμβάνει. Η πρόκληση για τη διδακτική της ιστορίας έγκειται σήμερα στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τις πηγές, τον ιστορικό λόγο, τις έννοιες του χρόνου και της αλήθειας που θεμελιώνουν την ιστορική γνώση, έγκειται στην κατανόηση των ίδιων μας των αναπαραστάσεων για το παρελθόν. Η μελέτη αυτή φιλοδοξεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόκληση, προσφέροντας στους αναγνώστες απαντήσεις αλλά και αφετηρίες προβληματισμού γύρω από την ιστορία στην σχολική της πραγματικότητα. Το βιβλίο του Henri Moniot απευθύνεται σε φοιτητές για την αρχική τους κατάρτιση, σε διδάσκοντες για να αποκτήσουν πιο ώριμη σκέψη αλλά και σε εκείνους οι οποίοι έχουν κάποιο ενδιαφέρον για την ιστορία χωρίς την παραμικρή πρόθεση να διδάξουν.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα" (Παπαζήσης 1989), "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα" (Τροχαλία 1996), "Από την Ιστορία στις ιστορίες" (Ελληνικά Γράμματα 1998), "Αναζητώντας την Ευρώπη" (Μεταίχμιο 2000), "Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Ιστορίας" (Μεταίχμιο 2000, 2η έκδοση), "Επιστήμη, Ιδεολογία, Ταυτότητα" (Μεταίχμιο 2003). Είχε επίσης την επιμέλεια των βιβλίων "Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Μουσειακή Αγωγή" (Μεταίχμιο 2002, σε συνεργασία με την Ευγενία Αλεξάκη) και "Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ανθολόγιο" (Βουλή των Ελλήνων 2002, σε συνεργασία με την Ελένη Κορομηλά). Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά.
Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά την ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τη διδακτική της ιστορίας, την ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και την ιστορία της εκπαίδευσης.
Η Έφη Κάννερ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Το 2000 πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2001 διδάσκει Ελληνική Ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, βιβλιοκρισίες και μεταφράσεις.
Ο Henri Moniot δίδασκε στο πανεπιστήμιο Paris VII και συμμετείχε ταυτόχρονα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Διδακτικής των Επιστημών στο ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του γραφείου της Διεθνούς Εταιρείας για τη Διδακτική της Ιστορίας και ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Cahiers d΄ Etudes Africaines. Η διδασκαλία του, οι έρευνές του και οι δημοσιεύσεις του περιστρέφονται γύρω από τη Διδακτική της Ιστορίας και την Ιστορία της Μαύρης Αφρικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα