Η βασίλισσα Αμαλία
zoom in
Ύστερα από την έκδοση του καταλόγου "Από την Αθήνα στη Βαμβέργη: η ζωή του πρώτου βασιλικού ζεύγους της Ελλάδος Όθωνος και Αμαλίας μετά το 1862" (Αθήνα 2005), το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία) ενέκρινε, επίσης, την έκδοση της μετάφρασης του καταλόγου για τη βασίλισσα Αμαλία. Ο κατάλογος αυτός συνόδευε μια έκθεση που έγινε στο Palais Rastede, κοντά στο Oldenburg, το 2004. Η έκθεση εκείνη είχε δώσει την αφορμή, σε ειδικούς μελετητές να ερευνήσουν σε βάθος την προσωπικότητα της βασίλισσας Αμαλίας και να προβάλλουν το έργο της στην Ελλάδα, το οποίο υπήρξε από πολλές πλευρές σημαντικό. Ταυτόχρονα, αναφέρονται σε βασικά χαρακτηριστικά της εποχής κατά την οποία έδρασε η βασίλισσα Αμαλία, ώστε ο αναγνώστης να ενημερωθεί για τα μεγάλα προβλήματα της κατεστραμμένης χώρας, που προσπαθεί να ανανήψει και να βρει τον δρόμο της προς την Ευρώπη μετά από αιώνες σκλαβιάς. Η αναλυτική έρευνα, τεκμηριωμένη από κάθε άποψη, θα αποκαλύψει την αγάπη της Αμαλίας για τη νέα της πατρίδα και θα προβάλει τους αγώνες της για αναβάθμιση της ζωής των Ελλήνων στην καθημερινότητά τους. Φυσιολάτρης η ίδια, θα καταπιαστεί με νέες καλλιέργειες, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία του Βασιλικού Κήπου, που σήμερα αποτελεί μοναδικό αγλάισμα πρασίνου στην καρδιά της πρωτεύουσας. [...] Στέλιος Λυδάκης, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ιδρύματος Βούρου - Ευταξία)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς (Συγγραφέας)

Αρχιτέκτων-πολεοδόμος και ιστορικός της πολεοδομίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Διπλωματούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1956. Μετεκπαίδευση στο Παρίσι στην Πολεοδομία. Διδάκτωρ μηχανικός του Πολυτεχνείου Charlottenburg του Βερολίνου 1972. Καθηγητής της Ιστορίας της Πολεοδομίας στο μεταπτυχιακό κέντρο "Raymond Lemaire" του Πανεπιστημίου της Louvain (1975-1985). Προσκεκλημένος καθηγητής των Πολυτεχνείων Στουτγάρδης (1981-1982) και Μονάχου (1996-1997). Μέλος του Συμβουλίου Ιστορικών Τοπίων και Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (1974-1977). Εμπειρογνώμων της UNESCO και του Κέντρου HABITAT για την συντήρηση των ιστορικών πόλεων. Εκπόνησε σημαντικές πολεοδομικές, χωροταξικές μελέτες για την Χίο (1968), το νησιωτικό σύμπλεγμα Μυκόνου, Δήλου και Ρηνείας (1973-1974) και την παλαιά πόλη των Χανίων (1978). Εξειδικευμένος ερευνητής σε θέματα προστασίας και ανάπλασης των ιστορικών πόλεων. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης ως μελετητής της πολεοδομικής ιστορίας των νεωτέρων Αθηνών. Επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1998). Συγγραφέας 12 βιβλίων σε ελληνική, γαλλική, αγγλική και γερμανική γλώσσα και πλέον των 60 άρθρων με αντικείμενο την ιστορία της πολεοδομίας και την προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Κυριώτερες δημοσιεύσεις: "Intergration Urbaine" (1970)· "Delos, etudes urbaines sur une ville antique" (1981)· "Stadtplanung, Entwicklungslinien" 1945-1980 (1984)· "Hauptstadt Athen, ein Stadtgedanke des Klassizismus" (1994)· "Athens: The ancient heritage and the historic cityscape in a modern metropolis" (1995)· "Αθήνα, δοκιμές και θεωρήσεις" (1997)· "Εδουάρδος Σάουμπερτ 1804-1860" (1999)· "Ο Leo von Klenze στην Ελλάδα" (2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάνα Μπουσέ (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hellmut Strobel (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jorg Michael Henneberg (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Μποφίλιας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Margarethe Pauly (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ulrike Von Hase - Schmundt (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Λυδάκης (Μεταφραστής)

Ο Στέλιος Λυδάκης σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ με τη διατριβή: "Die greichische handschaft in der europaischen Malerei". Ακολούθησε δίχρονη υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt. Κυριότερα έργα: "Geschichte der griechischen Malerei des 19. Jhts.", Munchen 1972· "Η εικονογραφία του μνημείου του Λυσικράτους", Αρχαιολογικό Δελτίο 21 (1966), 163-183· "Ιστορία της νεοελληνικής ζωγραφικής", Αθήνα 1977· "Λεξικό των Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών", Αθήνα 1976· "Νεοελληνική γλυπτική, ιστορία, τυπολογία, λεξικό γλυπτών", Αθήνα 1981· "Τα γλυπτά του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών", Αθήνα 1981· "Οι Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι", Αθήνα 1987· "Κωνσταντίνος Βολανάκης", Αθήνα 1997· "Ανδρέας Γεωργιάδης", Αθήνα 1999. Πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Πολλές μονογραφίες καλλιτεχνών. Από το 1993 καθηγητής της ευρωπαϊκής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
434
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.369 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση