Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789604698677
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
"Οι ένοπλες στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας κατευθύνονται από τους Αμερικανούς. Σ` όλο τον κρατικό μηχανισμό είναι εγκατεστημένοι Αμερικανοί, που λύνουν ανεξέλεγκτα όλα τα ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, απ` τα δημόσια οικονομικά ως την εμπορική και την πιστωτική μας πολιτική, τον καθορισμό των μεροκάματων και των μισθών, από την κοινωνική μας πολιτική ως τα ζητήματα των σχέσεων μας με όλες τις χώρες του εξωτερικού".
("Η Ελλάδα κάτω από το ζυγό των Γιάνκηδων". Εκδοτικό "Νέα Ελλάδα"
Είναι η εποχή της "πολύφερνης" αμερικανικής βοήθειας, η εποχή του Δόγματος Τρούμαν. Με τη Συνθήκη της Βάρκιζας, η χώρα βγαίνει από τον Εμφύλιο και μετράει πληγές. Παράλληλα, όμως, ένας άλλος, ένας "συντροφικός", αιματηρός εμφύλιος μαίνεται.... Ο Γ. Γκαγκούλιας καταγράφει τις συγκλονιστικές του εμπειρίες και ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο την πολιτική των ημερών που έζησε.
Ο Παντελής Βούλγαρης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου του 1940. Το 1960 γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να σπουδάσει κινηματογράφο, ενώ από το 1961 μέχρι το1965 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 35 ταινίες της Φίνος Φιλμ. Το 1965 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, τον "Κλέφτη", και την επόμενη χρονιά την επίσης μικρού μήκους "Τζίμης ο Τίγρης". Το 1971 γύρισε το ντοκιμαντέρ "Ο χορός των τράγων" και την ίδια χρονιά μοντάρισε στο Παρίσι την αντιδικτατορική ταινία "Ce n΄est qu΄ un debut..." Το 1972 ολοκλήρωσε την ταινία μεγάλου μήκους "Το προξενιό της Άννας", που σημείωσε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία τόσο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη χρονιά, μετά από πρόταση του Μάνου Χατζιδάκι, γύρισε τον "Μεγάλο Ερωτικό", μια ποιητική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου δίσκου. Το 1974 εξορίστηκε από τη χούντα στη Γυάρο. Το 1975 σκηνοθέτησε το πρώτο τηλεοπτικό του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Οι ψάλτες", ενώ το 1976 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Χάππυ Νταίη". Την ίδια χρονιά γύρισε για την τηλεόραση το ντοκιμαντέρ "Κάρολος Κουν" και την επόμενη μια σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο "Κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδας", με την Έλλη Λαμπέτη. Το 1978 γύρισε επτά ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εικόνες από τη Βόρεια Ελλάδα". Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την προετοιμασία της ταινίας "Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927" και σκηνοθέτησε για πρώτη φορά στο θέατρο. Το 1980 ολοκληρώθηκε ο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που όμως δίχασε κριτικούς και κοινό, με αποτέλεσμα ο Π. Βούλγαρης να αποσυρθεί προσωρινά από τον κινηματογράφο και ν΄ ασχοληθεί αποκλειστικά με την τηλεόραση: πέντε ντοκιμαντέρ για τη σειρά "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη" και τα σίριαλ "Ο κήπος με τα αγάλματα" και "Οι απόμαχοι". Παράλληλα, συνέχισε να σκηνοθετεί για το θέατρο, ενώ ασχολήθηκε ευκαιριακά και με τη διαφήμιση. Το 1985 επανήλθε στον κινηματογράφο με τα "Πέτρινα χρόνια", που αποτέλεσε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Το 1987 γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Ρίτσο και το 1988 την ταινία "Η φανέλα με το εννιά". Το 1991 παρουσίασε τις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου", το 1995 την ταινία "Ακροπόλ" και το 1998 το "Όλα είναι δρόμος". Το 2004, μετά από πολλές περιπέτειες, ολοκλήρωσε το φιλόδοξο διεθνές εγχείρημα των "Νυφών", το οποίο προετοίμαζε από το 1999, και το 2009 την τελευταία μέχρι στιγμής ταινία του, για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, "Ψυχή βαθιά".
Ο Γεώργιος Δ. Γκαγκούλιας γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1917. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης. Πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στις εκλογές (Σεπτέμβρης 1944), στον Έβρο, εκλέγεται μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και αναλαμβάνει τον τομέα της εκπαίδευσης.
Κάτω από την καθοδήγησή του ανοίγουν όλα τα σχολεία, δημοτικής και μέσης μόρφωσης, και αυτά της βουλγαροκρατούμενης περιοχής.
Στο ΔΣΕ υπηρέτησε (Οκτώβρης 1946 - Νοέμβρης 1949) ως Πολιτικός Επίτροπος (Καπετάνιος) των Αρχηγείων Έβρου, Κομοτηνής, της 132 Ταξιαρχίας (περιοχής Δράμας-Καβάλας) και του Αρχηγείου Θράκης. Έζησε στο πετσί του τα τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και όσα επακολούθησαν με τη μεταφορά του στη Βουλγαρία. Παρά τα βασανιστήρια και τους διωγμούς που υπέστη ιδρύει τους πρώτους ομίλους της ελληνικής γλώσσας. Έτσι τα χιλιάδες ελληνόπουλα έμαθαν να μιλούν και να γράφουν τη μητρική τους γλώσσα. Επίσης, με ενέργειές του, το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας αποφάσισε την καθιέρωση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικής για όλα τα ελληνόπουλα και την ίδρυση και λειτουργία Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.
Στην έδρα αυτή εργάστηκε και ο ίδιος ως ωρομίσθιος καθηγητής από το 1975-1982, οπότε και επαναπατρίσθηκε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα