Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος

2ο Παγκόσμιο συνέδριο, Αρχαία Ολυμπία, 12-17 Ιουλίου 2002: Πρακτικά

Συλλογικό έργο

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι πάντα μια διαδεδομένη παραδοσιακή αξία με παραδοσιακά δεδομένο και το πλαίσιο εκτίμησής του. Ο τρόπος θεώρησης του εκτείνεται σε μια μεγάλη κλίμακα, από τις ανεδαφικές και πνευματικά ιδιοτελείς ιδέες για μια μοναδική παντοδυναμία του μέχρι επίσης τεχνητές ιδέες παρερμηνείας και αποτίμησης του, με ενδιάμεσες βαθμίδες κάποιες άγονες ρομαντικές κατασκευές, ξηρές φιλολογικές μελέτες και ποικίλους διαπολιτισμικούς συσχετισμούς και φυσικά τις εθνικές σοβινιστικές ακρότητες. Ένα συνέδριο, λοιπόν, με θέμα τη μελέτη της επιβίωσης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στο σύγχρονο κόσμο φαίνεται να έχει προκαθορισμένο το πλαίσιό του. Αλλά νομίζουμε ότι σήμερα, υπό την πίεση για μια ρεαλιστική και χρήσιμη επανεκτίμηση των πραγμάτων και ιδιαίτερα των πολιτισμικών δεδομένων, αυτό το πλαίσιο της πραγματικής επιβίωσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού πρέπει να επανεκτιμηθεί. Αυτό ίσως υπαγορεύεται και από το ρεαλιστικό ή μη των δυνατοτήτων μιας τέτοιας πρόθεσης μελέτης. Γιατί μπορούν να διατυπωθούν ερωτήματα ριζικού χαρακτήρα, γ.π. σχετικά με το δυνατό ή μη πραγματικής πολιτισμικής επιβίωσης· τι είδους επιβίωση εννοούμε, τυπικά επιστημονική ή ενεργά κοινωνική στην πολιτισμική καθημερινότητα· είναι δυνατό και θεμιτό να απομονώνουμε έναν πολιτισμό από άλλους σημαντικούς επίσης πολιτισμούς με τους οποίους είναι φυσικό αυτός να διαπλέκεται· ποιας περιόδου αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εννοούμε (κλασικόν και ελληνιστικόν, ολόκληρον, και ποια χρονική ένταση καλύπτει αυτός;)· με αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό είναι γόνιμο να συνεκτιμηθεί ο βαθμός και ο τρόπος επιβίωσης στον εθνικό γεωγραφικό χώρο της αρχικής κοιτίδας του ή και άλλων χώρων που αυτός εκάλυψε; Αυτά και άλλα ζητήματα δυσκολεύουν το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μιας υπεύθυνης, γόνιμης και ζωντανής μελέτης του θέματος που θελήσαμε να ορίσουμε για το Συνέδριό μας.

κ.ά. (Εισηγητής)


Μαρία Ρεπούση

Μαρία Ρεπούση (Εισηγητής)

Η Μαρία Ρεπούση γεννήθηκε το 1954 στον Πειραιά. Σπούδασε φιλολογία και ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβόνης, όπου εγκρίθηκε και η διδακτορική της διατριβή. Από το 1992 διδάσκει ιστορία στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (σήμερα με τον βαθμό της επίκουρης καθηγήτριας), ασχολείται με ζητήματα της ιστορικής εκπαίδευσης και ανάλογες είναι οι δημοσιεύσεις της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν επίσης στην ιστορία του γυναικείου κινήματος.

Σπύρος Μαρκέτος (Εισηγητής)

Ο Σπύρος Μαρκέτος είναι ιστορικός, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Κώστας Ε. Μπέης

Κώστας Ε. Μπέης (Εισηγητής)

Ο Κώστας Ε. Μπέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Είναι ομότιμος καθηγητής πολιτικής δικονομίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου δίδαξε και σ΄ άλλα πανεπιστήµια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει µετάσχει, ως προσκαλεσµένος εισηγητής, σε πλήθος επιστηµονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ εξάλλου και ο ίδιος έχει οργανώσει πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, για την επιστήµη του Δικαίου, καθώς και για τη φιλοσοφία. Ιδρυτής και επί σαράντα χρόνια διευθυντής του μηνιαίου νομικού περιοδικού "Δίκη", τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπηρέτησε και σε καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα: πρόεδρος της ΕΡΤ, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της Βουλής, υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Τάξης. Είναι επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Συγκριτικού Δικαίου του Τόκιο και έχει τιμηθεί με το βραβείο "Ιπεκτσί" για τη συμβολή του στην προαγωγή της ειρήνης και της φιλίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Το 2005 δέχτηκε από τον μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο την ευλογία του ιερέα. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται στην επιστήμη του δικαίου, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση, και στον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας.


Λεωνίδας Κ. Μπαρτζελιώτης (Εισηγητής)

Ο Λεωνίδας Κ. Μπαρτζελιώτης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Μίνθη της Ολυμπίας όπου και διδάχθηκε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα τα οποία συμπλήρωσε στη Ζαχάρω. Σπούδασε θεολογία, ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Norman των ΗΠΑ και υπέβαλε τη διατριβή του με θέμα: "Plotinus: On the Importance of Aesthetics in Philosophy". Ακολούθως, παρακολούθησε με υποτροφία μεταπτυχιακά μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Emory της Georgia όπου υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Pletho΄s Philosophy of Ethics". Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων και ανακοινώσεων καθώς και εκδότης αρκετών συλλογικών τόμων. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται: - "Θεολογία και Οντολογία του Ρ. Tillich", Αθήνα 1964 - "Η κριτική του Αριστοτέλους παρά Πλήθωνι ως έκφρασις του αντιαριστοτελικού κατά τον ΙΕ΄αιώνα", Αθήνα 1980 - "Ο Ελληνοκεντρισμός και οι κοινωνικοπολιτικές ιδέες του Πλήθωνος", Αθήνα 1989 - "Number and Harmony in Whitehead΄s philosophy: the Pythagorean background", Αθήνα 1989 - "Συνεχές και ασυνέχεια από τον Θαλή στον Ποσειδώνιο", Αθήνα 1994 - "Πόλις και πολιτική επιστήμη", Αθήνα 1997 κ.ά. Υπήρξε ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της έκδοσης του διεθνούς κύρους φιλοσοφικού περιοδικού "Skepsis", το οποίο διανύει επιτυχώς το δέκατο όγδοο έτος της κυκλοφορίας του. Παράλληλα υπήρξε ιδρυτής του "Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας και Διεπιστημονικής Έρευνας" μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το "Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας". Το εν λόγω κέντρο οργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικά σεμινάρια για έλληνες και ξένους φοιτητές και σειρά μαθημάτων φιλοσοφίας στην Αθήνα και στην Ηλεία. Το επιστημονικό περιοδικό "Ίφυτος" αποτελεί μια από τις περαιτέρω εκδοτικές δραστηριότητες του καθηγητή Μπαρτζελιώτη. Ουσιαστικά, κατά τα τελευταία έτη ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης παραμένει εξ ίσου ενεργός όσο και κατά τη διάρκεια της υπηρεσία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετέχει ασταμάτητα σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι μέλος ενός μεγάλου αριθμού διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών και είναι η ψυχή του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας και όλων των δραστηριοτήτων του, ενώ παράλληλα διατηρεί έναν στενό κύκλο φοιτητών επί διατριβή με τους οποίους συνεργάζεται στενά.

Δώρα Φ. Μαρκάτου (Εισηγητής)


Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
623
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
1.019 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση