Η απόλαυση στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η απόλαυση στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη

Μαρίνος Σαρηγιάννης

Το βιβλίο μελετά την καθημερινή απόλαυση και διασκέδαση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία των μεγάλων αστικών κέντρων της Μικράς Ασίας, και κυρίως της Κωνσταντινούπολης, από τη νομαδική περίοδο του 14ου μέχρι την αυτοκρατορική κοινωνία του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα, στον αγροτικό και τον ημινομαδικό κόσμο της μικρασιατικής υπαίθρου, στον αστικό πληθυσμό, στα κατώτερα αστικά στρώματα, αλλά και στις ανώτερες οικονομικές και διοικητικές τάξεις. Σε παραρτήματα εξετάζονται οι αρχές που διέπουν την οθωμανική αισθητική και τα ηθικά συστήματα που κυριαρχούσαν στην οθωμανική κοινωνία, των αραβικών και ιρανικών συμπεριλαμβανομένων. Μεγάλο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τον συγγραφέα στην Κωνσταντινούπολη. - Ο χρόνος του καφενείου, του παιχνιδιού, της γιορτής. - Καταναλωτικά και ασκητικά πρότυπα. - Κήποι, επαύλεις και σπίτια. - Κρασί, οινοπνευματώδη και μέθη. - Όπιο και άλλες ναρκωτικές ουσίες. - Καπνός και καφές. - Φιλία και κοινωνικότητα. - Γέλιο και σιωπή. - Έρωτας, σώμα και ηδονή. - Ετεροφυλοφιλικά και ομοφυλοφιλικά πρότυπα. Πορνεία.

Μαρίνος Σαρηγιάννης (Συγγραφέας)

Ο Μαρίνος Σαρηγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Οθωμανική Ιστορία. Διδάσκει την τουρκική γλώσσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Γ. Μοσχονάς

Νίκος Γ. Μοσχονάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Νίκος Γ. Μοσχονάς είναι Ιστορικός, ομ. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επίτιμος ερευνητής στο Κολλέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπήρξε ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Έχει ανασυγκροτήσει το Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς και πραγματοποιήσει πολλές ερευνητικές επιστημονικές αποστολές σε αρχεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πέρα από την ερευνητική του δραστηριότητα, οργάνωσε και διευθύνει το Φροντιστήριο Ιστορικών Επιστημών με σκοπό τη μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων σε νέους επιστήμονες. Είναι επίσης επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών" (www.eie.gr/archaeologia). Δίδαξε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μελετά τις σχέσεις του βυζαντινού και του νεότερου Ελληνισμού με τη Δύση και στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται πολλές επιστημονικές μελέτες και άρθρα στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, ενώ μελέτες του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και γερμανικά. Παράλληλα, ασχολείται με την κριτική εικαστικών τεχνών και το δοκίμιο και έχει μεταφράσει έργα ξένων συγγραφέων (Lorca, Machiavelli, Neruda, Pavese, Pirandello, Prevert, Puppa, Wilde και άλλων). Ξένα θεατρικά έργα σε δική του μετάφραση έχουν παρουσιαστεί από σκηνής. Για το έργο του έχει τιμηθεί από την Ιταλική Δημοκρατία με τη διάκριση του Cavaliere.


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
179
Διαστάσεις:
24χ15
Βάρος:
0.402 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση