Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789605172862
Κατηγορίες:
Πεζογραφία , Νουβέλα , Δοκίμια
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Είδε την κοπέλα ξαπλωμένη μισή μέσα και μισή έξω από την ανοιχτή πόρτα του 914. Ήταν πεσμένη στο πλάι, φορώντας γυαλιστερές ασημόγκριζες μεταξωτές πιζάμες, το μάγουλό της ακουμπούσε στο χαλί του διαδρόμου, το κεφάλι της ήταν μια μάζα από πυκνά κατάξανθα μαλλιά, απαλά και κατσαρωμένα τέλεια. Ούτε μια τρίχα δεν ξέφευγε από τη θέση της. Η κοπέλα ήταν νέα, πολύ όμορφη, και δε φαινόταν νεκρή. Ο Κάρμαντι γονάτισε δίπλα της και την ακούμπησε στο μάγουλο. Ήταν ζεστό. Παραμέρισε απαλά τα μαλλιά της και είδε τη μελανιά. "Η απλή τέχνη του φόνου" περιέχει το ομότιτλο δοκίμιο του Ρέημοντ Τσάντλερ για την τέχνη του αστυνομικού μυθιστορήματος και μια συλλογή από οκτώ κλασικά διηγήματα του συγγραφέα: "Ισπανικό αίμα", "Θα περιμένω", "Ο βασιλιάς φορούσε κίτρινα", "Τα μαργαριτάρια είναι κακός μπελάς", "Πάρε-δώσε στην οδό Νουν", "Ερασιτεχνικός φόνος", "Πυροβολισμοί στου Συρανό" και "Νεβάδα Γκας".
Η Χίλντα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1957. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, ακούγοντας Neil Young και Bob Dylan. Σπούδασε Νομικά και για μια εικοσαετία είχε το δισκάδικο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση. Μεταξύ άλλων έχει μεταφράσει: John Barth, Percival Everett, Jonathan Coe, Bob Dylan, Leonard Cohen, Jane Smiley, A. Bezzeridis, Raymond Chandler, Nick Hornby, Minette Walters κ.ά. Μια από τις πιο πρόσφατες μεταφράσεις της που αγαπά πολύ είναι το "Όλες οι χάρες του ουρανού" του Dinaw Mengestu. Επίσης, έχει γράψει δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash, για τις εκδόσεις "Απόπειρα", και είναι τακτική συνεργάτης του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού www.mic.gr
H Αργυρώ Πιπίνη είναι ηθοποιός και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και στις σχολές θεάτρου Π. Κατσέλη και Βεάκη. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια (Exploring Character, Exploring Shakespeare, Σύγχρονο Γερμανικό Θέατρο, studio Τσέχωφ). Δίδαξε υποκριτική (ελισαβετιανό θέατρο, ψυχολογικό ρεαλισμό, κλασική κωμωδία) επί σειρά ετών σε διάφορες σχολές. Έχει ανεβάσει παραστάσεις με τους μαθητές της στα πλαίσια των σπουδών τους και έχει οδηγήσει τους τριτοετείς σπουδαστές της σχολής Βεάκη (το 2000) στις εξετάσεις τους με το θέαμα: "Παίζοντας Σαίξπηρ και Παίζοντας με τον Σαίξπηρ". Ως ηθοποιός έχει δουλέψει στο θέατρο με πολλούς σκηνοθέτες, όπως η Μάγια Λυμπεροπούλου, η Ρούλα Πατεράκη, ο Βίκτωρ Αρδίττης, ο Νίκος Χαραλάμπους, ο Χριστόφορος Χριστοφής και άλλοι, παίζοντας κυρίως ρόλους κλασικού ρεπερτορίου. Κυκλοφορούν βιβλία της για παιδιά. Eπίσης ασχολείται με τη μετάφραση παιδικών και εφηβικών βιβλίων, κειμένων για το θέατρο, καθώς και με τη διασκευή κλασικών κειμένων. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, για τη μετάφραση του βιβλίου "Ψάρι στον ουρανό" του Fridrik Erlings (εκδ. Πατάκη). To 2017 τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονοβιβλίου του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-IBBY, για το βιβλίο της "Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι..." (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Πατάκη) και με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού www.anagnostis.gr, για το βιβλίο της "Μελάκ, μόνος" (εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής, εκδ. Καλειδοσκόπιο). Η προσωπική σελίδα της στο διαδίκτυο είναι: www.argyropipini.com.
Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Raymond Chandler γεννήθηκε στο Σικάγο το 1888. Όταν ήταν δώδεκα ετών, η οικογένειά του μετανάστευσε στην Αγγλία, όπου ο ίδιος τέλειωσε το Κολέγιο Dulwich. Ακολούθησαν σπουδές στη Γαλλία και στη Γερμανία, μετά το πέρας των οποίων επέστρεψε στο Λονδίνο το 1907, όπου αποφάσισε να βρει μια θέση στο δημόσιο. Τα παράτησε για να ασχοληθεί με το γράψιμο και δούλεψε σε αρκετές εφημερίδες ως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, βιβλιοκριτικός. Το 1912 επέστρεψε στην Αμερική και τελικά εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπηρέτησε στον Καναδικό Στρατό, ασχολήθηκε με επιχειρήσεις και έγινε ανώτερο στέλεχος μιας πετρελαϊκής εταιρίας. Το 1924 παντρεύτηκε την Cissy Pascal. Εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης των αρχών της δεκαετίας του ΄30, επέστρεψε στη συγγραφή, δημιουργώντας ιστορίες για λαϊκά περιοδικά όπως το "Black Mask". Ως το 1938 είχε δημοσιεύσει δεκάξι ιστορίες και δούλευε το πρώτο του μυθιστόρημα, "The Big Sleep", που κυκλοφόρησε το 1939. Γνωρίζοντας αμέσως επιτυχία, εισήγαγε, σύμφωνα με τα λόγια ενός κριτικού, "ένα νέο είδος αστυνομικού μυθιστορήματος, στο οποίο η εφευρετικότητα της πλοκής και της έρευνας συνδυάζεται με ένα χαρακτηριστικό και ξεχωριστό λογοτεχνικό στυλ". Την ίδια επιτυχία με το πρώτο του βιβλίο γνώρισαν και τα επόμενα: "My Lovely" (1940), "The High Window" (1942), "The Lady in the Lake" (1943), "The Little Sister" (1949) και "The Long Good-Bye" (1954). Σε όλα πρωταγωνιστεί ο διάσημος ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. Πολλά από τα βιβλία του έχουν γίνει πολύ επιτυχημένες ταινίες, ενώ έγραψε τα σενάρια για αρκετές ακόμα, όπως τα "Double Indemnity" και "The Blue Dahlia", τα οποία προτάθηκαν για Όσκαρ. Εξελέγη πρόεδρος των Mystery Writers of America. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από κατάθλιψη, ενώ γενικότερα η υγεία του όλο και χειροτέρευε. Πέθανε το 1959 στην Καλιφόρνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα