Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602215944
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το περιβάλλον; Μια δυναμική θεώρηση από έναν ειδήμονα της συγκριτικής ανθρωπολογίας, της εξελικτικής θεωρίας και των σχέσεων πολιτισμού, τεχνολογίας και οικολογίας.
Σύμφωνα με τον Τιμ Ίνγκολντ, η πολιτισμική ποικιλότητα συνίσταται, πρώτα απ’ όλα, στην ποικιλία των δεξιοτήτων. Ούτε έμφυτες, ούτε επίκτητες, αλλά βιολογικές όσο και πολιτισμικές, οι δεξιότητες αναπτύσσονται και ενσωματώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την πρακτική και την εκπαίδευση σ’ έναν περίγυρο. Για να εξηγήσουμε τη γέννησή τους μέσα από τη δυναμική της ανάπτυξης, απαιτείται μια οικολογική προσέγγιση, η οποία εντάσσει τους ανθρώπους στο πλαίσιο μιας ενεργητικής εμπλοκής με τα συστατικά του περιβάλλοντός τους.
Ο Tim Ingold γεννήθηκε το 1948 στην Αγγλία. Σπούδασε στο Leighton Park School και στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Είναι καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου. Διεξήγαγε επιτόπια έρευνα (1971-1972) στους Λάπωνες Σκολτ της βορειοανατολικής Φιλανδίας για τις ανάγκες του διδακτορικού του τίτλου, με θέμα "Οι Λάπωνες Σκολτ σήμερα" (1976). Το 1974, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπου δίδαξε οικολογική και οικονομική ανθρωπολογία. Το 1999, διορίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Άμπερντην (Σκωτία), όπου και πρωτοστάτησε τρία χρόνια αργότερα στην ίδρυση του νεότερου ανθρωπολογικού τμήματος στη Μεγάλη Βρετανία. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι τα "Η ιδιοποίηση της φύσης" (1986α), "Εξέλιξη και κοινωνική ζωή" (1986β), "Η αντίληψη για το φυσικό περιβάλλον" (2000) και "Γραμμές" (2007). Από τους σημαντικότερους τόμους που έχει επιμεληθεί είναι οι "Τι είναι ζώο;" (1988β), "Εργαλεία, γλώσσα και νόηση στην ανθρώπινη εξέλιξη" (1993, μαζί με την Κάθλην Γκίμπσον), "Βασικές διαμάχες στην ανθρωπολογία" (1996β), "Εγκυκλοπαίδεια ανθρωπολογίας" (2005, 6η έκδ.) και "Τρόποι βαδίσματος" (2008, μαζί με τον Τζο Φεργκούνστ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων, στη συγκριτική ανθρωπολογία κυνηγετικών-συλλεκτικών και κτηνοτροφικών κοινωνιών, στη σχέση μεταξύ των βιολογικών, ψυχολογικών και ανθρωπολογικών προσεγγίσεων της κουλτούρας και της κοινωνικής ζωής και, πιο πρόσφατα, στην κοινωνικότητα του βαδίσματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα