Η ανθρωπολογία της τέχνης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ανθρωπολογία της τέχνης

Robert Layton

23.43€ -27% 17.10€

Ο Robert Layton παρουσιάζει μια έγκυρη εισαγωγή στον πλούτο και την ποικιλία των καλλιτεχνικών μορφών σε μη δυτικές κοινωνίες. Ασχολείται με προβλήματα όπως η αισθητική αποτίμηση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, οι ποικίλες χρήσεις της τέχνης, καθώς και με το θεμελιακό ζήτημα του τι αποτελεί τέχνη, σε κοινωνίες που εκτείνονται από τα παραδοσιακά βασίλεια της δυτικής Αφρικής ως τους Αυστραλούς κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες. Οι καλλιτεχνικές μορφές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη ζωγραφική σε φλοιό δέντρων, άμμο και βράχο, τη γλυπτική σε ελεφαντόδοντο, οστά και ξύλο, τη μεταλλοτεχνία, τις μάσκες, τη διακόσμηση της οικίας και του σώματος. Η κατανόηση του νοήματος αυτής της τόσο ποικιλόμορφης παραγωγής απαιτεί μια κατανόηση των πολιτισμικών συναφειών της. Συσχετίζει τη δημιουργία ιδιαίτερων καλλιτεχνικών μορφών με τελετουργίες, μύθους και σχέσεις ισχύος. Πραγματεύεται, τέλος, τις οπτικές περί τέχνης που παρουσιάζονται στην τρέχουσα ανθρωπολογική και κοινωνιολογική θεωρία.

Φώτης Τερζάκης

Φώτης Τερζάκης (Μεταφραστής)

Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις Praxis (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων Πρίσμα (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις Οξύ. Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του ΄60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).

Μίλτος Φραγκόπουλος

Μίλτος Φραγκόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Μίλτος Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα και σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία της Τέχνης στην Αγγλία. Σήμερα είναι μέλος της διεύθυνσης της Σχολής Βακαλό και Art History Fellow του Πανεπιστημίου του Derby. Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα "Πορτ Μπου" (1996) και "Η Πέτρα" (1986), το χρονικό με τίτλο "Να υπομένεις και να αντέχεις" (1993), καθώς επίσης και πολυάριθμες μεταφράσεις από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Δοκίμιά του για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού ΄Μετάφραση΄ και έχει δημοσιεύσει συλλογή δοκιμίων για τη λογοτεχνική μετάφραση με τίτλο "Το εργαστήρι του μεταφραστή" (2004 - υποψηφιότητα για το κρατικό βραβείο δοκιμίου). Έχε μεταφράσει, μεταξύ άλλων, "Τα ταξίδια του Γκάλλιβερ" του Σουίφτ, "Περιμένοντας τους Βαρβάρους" του Κουτσύ, "Οράματα των θυγατέρων" του Αλβιόνα του Μπλέηκ, "Χέρτσογκ" του Μπέλλοου, "Ζάουμ" του Χλέμπνικωφ, και το "Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας" του Βολταίρου. Επίσης έχει δημοσιεύσει το βιβλίο "Εισαγωγή στην ιστορία και τη θεωρία του Graphic Design", καθώς και κείμενα για την τέχνη, το design και τη σημειολογία σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Robert Layton

Robert Layton (Συγγραφέας)

O Robert Layton είναι καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Durham. Η διδακτορική διατριβή του (1973), στηριγμένη σε έρευνα στην αγροτική Γαλλία, εστίαζε στη μελέτη της κοινωνικής αλλαγής. Για αρκετά χρόνια πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα σε κοινότητες Ιθαγενών της Αυστραλίας, με κύρια ενδιαφέροντά του την εξέλιξη των κυνηγοσυλλεκτικών κοινωνιών και πολιτισμών, καθώς και με τη δυτική τέχνη. Εργάστηκε επίσης υπέρ των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων των Αυστραλών Ιθαγενών. Μερικά βιβλία του: Uluru: An Aboriginal history of Ayers Rock (1986), Australian rock art, a new synthesis (1992), Anthropology and history in Franche Comte: a critique of social theory (2000), ενώ είχε την επιμέλεια σε τόμους όπως: Conflict in the Archaeology of Living Traditions (1989) και Hunter-gatherers: an interdisciplinary perspeftive (2001).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
382
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.585 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση