Το βιβλίο αποτελεί μια διεισδυτική και ταυτόχρονα συνοπτική και ευανάγνωστη ξενάγηση στο πεδίο των Περιβαλλοντικών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Environmental Humanities). Με πλαίσιο αναφοράς την έννοια του ανθρωπόκαινου και την πραγματικότητα που εκπροσωπεί, το βιβλίο ξεδιπλώνει τη θεωρητική ματιά και την προβληματική που ανέπτυξε η διαπρεπής περιβαλλοντική ιστορικός και φιλόσοφος Carolyn Merchant κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής διαδρομής της, εξετάζοντας μέσα από μια διευρυμένη οπτική πώς μπορούν από κοινού οι θετικές επιστήμες, οι ανθρωπιστικές σπουδές και τέχνες, η τεχνολογία και η εκπαίδευση να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη συνειδητοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην ανθρώπινη δράση, την κουλτούρα και τη φύση.
Με σημεία εστίασης την ιστορία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, την ηθική και τη δικαιοσύνη, η Merchant αφηγείται διαφορετικές πτυχές της ανθρώπινης διαδρομής στην Ανθρωπόκαινο εποχή. Εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τρόπο περιεκτικό, διατυπώνει μια πρόταση για το πώς οι Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση σύγχρονων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και στη διαμόρφωση ενός νέου ηθικού πλαισίου σκέψης και ύπαρξης στον κόσμο.
Νεκτάριος Καλαϊτζής (Μεταφραστής)
Μαρία Δασκολιά (Επιμέλεια)
Η Μαρία Δασκολιά σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Περιβαλλοντική Ψυχολογία (MSc) στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και από το 2000 διδάσκει στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.