Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600122091
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Ο Όμηρος, ένα δεκατετράχρονο αγόρι, χωρίς πατέρα, εργάζεται ως ταχυδρόμος στην Ίθακα της Καλιφόρνιας για να στηρίξει τη μητέρα, την αδερφή και τον τετράχρονο αδερφό του Οδυσσέα. Ο μεγαλύτερος αδερφός βρίσκεται στο μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Όμηρος παραδίδει στους κατοίκους επιστολές που μεταφέρουν από το μέτωπο την είδηση του θανάτου, σκορπίζοντας τη θλίψη και την αγωνία στους κατοίκους.
Η Ανθρώπινη κωμωδία είναι ένα δραματικό αντιπολεμικό έργο κι ένας σύγχρονος παραλληλισμός για τον νόστο στην «Ιθάκη» που δεν θα γίνει πραγματικότητα για πολλούς νέους. Το 1944 απέσπασε το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ιστορίας για την ομώνυμη ταινία. O William Saroyan (1908-1981), παιδί Αρμένιων μεταναστών στην Αμερική, ήταν πολύ δημοφιλής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Στην αφήγηση του Σάρογιαν ζωή και θάνατος μοιάζουν να «μπερδεύονται γλυκά» και να ξεθωριάζουν μέσα από την εξαγνιστική ματιά της νεότητας και κυρίως της παιδικής ηλικίας. [...] Ο Σάρογιαν υπήρξε πάντα ένας ενήλικας με ματιά παιδιού, σίγουρος πως, ό,τι κι αν γίνει, όσα δεινά κι αν συμβούν, στο τέλος «όλα θα πάνε καλά». Η νοσταλγία γι' αυτό το βλέμμα και γι' αυτό τον κόσμο, που κάποτε διέθετε έναν πυρήνα αθωότητας κάτω από το σκληρό του περίβλημα, μαζί και για τη δική μας αθωότητα, είναι που δίνει στο βιβλίο διαχρονική αξία.
(Από την εισαγωγή του μεταφραστή)
Ο Γουίλιαμ Σαρογιάν (1908-1981) γεννήθηκε στο Φρέσνο της Καλιφόρνια από αρμένιους γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη του εμφάνιση στην αμερικανική λογοτεχνία έγινε το 1934 με το διήγημα «Ο τολμηρός νεαρός στην ιπτάμενη αιώρα». Στα έργα του που έγιναν γνωστά και στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται η συλλογή διηγημάτων «Με λένε Αράμ» (1940), το θεατρικό έργο «Ο χρόνος της ζωής σου», το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1939 και «Η ανθρώπινη κωμωδία», η κινηματογραφική μεταφορά του οποίου τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερου σεναρίου το 1943. Τα έργα του είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά και οι χαρακτήρες τους συχνά αποτελούν διαφορετικές όψεις του εαυτού του ή κάποιων συγγενικών του προσώπων. Ο Σαρογιάν επικεντρώνεται στις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και στον ξεριζωμό των μεταναστών. Μάλιστα, σε πολλές από τις ιστορίες του η γενέτειρα του Φρέσνο, κέντρο της ζωής των αμερικανο-αρμένιων, αποτελεί το κυρίως σκηνικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Λαμπρόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Νίκου Α. Μάντη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε νομικά και ασχολήθηκε με το θέατρο. Το βιβλίο "Το μάτι του άνθους" ήταν η πρώτη του ποιητική συλλογή. Με το ψευδώνυμο Νίκος Α. Μάντης, εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων "Ψευδώνυμο" (2006), καθώς και δύο μυθιστορήματα, "Το χιόνι του καλοκαιριού" (2010) και "Άγρια Ακρόπολη" (2013), όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά το "Βαθέκ" του William Beckford, τα "Χίλια χρόνια καλές προσευχές" της κινέζας Yiyun Li. Έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το βιβλίο του "Οι τυφλοί", έχει αποσπάσει δύο φορές το βραβείο μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο Αναγνώστης", για τα βιβλία "Οι τυφλοί και Άγρια Ακρόπολη", και έχει διακριθεί με το The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το μυθιστόρημα "Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί".