Η ανθρώπινη φύση, το χαμένο παράδειγμα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η ανθρώπινη φύση, το χαμένο παράδειγμα

EDGAR MORIN

14.76€ -10% 13.28€
Από την εποχή του Δαρβίνου, παραδεχόμαστε ότι είμαστε παιδιά των πρωτευόντων, αλλά όχι ότι είμαστε πρωτεύοντα και εμείς οι ίδιοι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, καθώς κατεβήκαμε το τροπικό γενεαλογικό δέντρο όπου ζούσε ο πρόγονός μας, ξεφύγαμε για πάντα απ΄ αυτό, για να οικοδομήσουμε για τους εαυτούς μας και έξω από τη φύση, το ανεξάρτητο βασίλειο του πολιτισμού. Το δικό μας πεπρωμένο είναι προφανώς ιδιαίτερο σε σχέση με το πεπρωμένο των ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτευόντων, τα οποία εξημερώσαμε, υποβιβάσαμε, διώξαμε, βάλαμε στο κλουβί ή σε ρεζέρβες· είμαστε εμείς που ιδρύσαμε πόλεις από πέτρα και ατσάλι, που εφηύραμε τις μηχανές, που συνθέσαμε ποιήματα και συμφωνίες, που ταξιδέψαμε στο Διάστημα· πώς να μην πιστέψουμε ότι, αν και βγήκαμε από τη φύση, δεν γίναμε, από κει και πέρα, έξω-φυσικοί και υπερφυσικοί; Από την εποχή του Καρτέσιου, σκεφτόμαστε ενάντια στη φύση, βέβαιοι ότι η αποστολή μας είναι να την εξουσιάσουμε, να την υποτάξουμε, να την κατακτήσουμε... [...]
Γιώργος Καραμπελιάς

Γιώργος Καραμπελιάς (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Καραμπελιάς γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη. Σπούδασε οικονομικά στη Γαλλία. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στο Μάη του ΄68 σε ελληνικές και γαλλικές οργανώσεις. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό Ρήξη. Το 1980 δημιουργεί μαζί με άλλους το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων - Εναλλακτικών. Από το 1995 είναι εκδότης του περιοδικού Άρδην.

Χριστίνα Σταματοπούλου (Επιμέλεια)


Ελένη Νάκου (Μεταφραστής)


EDGAR MORIN

EDGAR MORIN (Συγγραφέας)

Ο Εντγκάρ Μορέν, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας, γεννήθηκε το 1921 στο Παρίσι από γονείς εβραϊκής καταγωγής που έζησαν πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας και έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Αργότερα, το 1951, διαγράφτηκε από το ΚΚ λόγω της κριτικής του στάσης και αναδείχθηκε σε οξυδερκή και συνεπή επικριτή του σταλινικού ολοκληρωτισμού.

 

Έκτοτε αφοσιώθηκε στο επιστημονικό και συγγραφικό του έργο, παραμένοντας ωστόσο στον χώρο της Αριστεράς και παίρνοντας θέση απέναντι σε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1957 ίδρυσε, μαζί με τον Κώστα Αξελό και άλλους, το περιοδικό Arguments.

 

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν τα ακόλουθα έργα του Εντγκάρ Μορέν: Αφήνοντας τον εικοστό αιώνα (Ροές, 1987), Να σκεφτούμε την Ευρώπη (Εξάντας, 1991), Έρωτας – Ποίηση – Σοφία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1997), Μια πολιτική πολιτισμού (Νέα Σύνορα, 1997), Κοινωνιολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1998), Τα δαιμόνιά μου (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999), Το καλοφτιαγμένο κεφάλι (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2000), Η ανθρώπινη φύση: το χαμένο παράδειγμα (Εναλλακτικές Εκδόσεις, 2000), Οι εφτά γνώσεις κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος (Εκδόσεις του Εικοστού πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 3. Η γνώση της γνώσης (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001)· Η Μέθοδος, 4. Οι ιδέες (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Η Μέθοδος, 5. Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας – Η ανθρώπινη ταυτότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2005)· Ευρώπη: Πολιτισμός και βαρβαρότητα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006)· Ο νεωτερικός κόσμος και το εβραϊκό ζήτημα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2007).

Άλλα έργα του: L’homme et la mort (Seuil, 1951)· Le Cinéma ou l’Homme imaginaire (Éditions de Minuit, 1956)· Autocritique (Seuil, 1959)· L’ Esprit du temps (Éditions Grasset-Fasquelle, τ. Α΄, 1962, τ. Β΄, 1976)· De la nature de l’URSS (Fayard, 1983) κ.λπ.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
282
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.343 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση