Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα.

Maurice Merleau - Ponty

Η επιλογή της παρουσίασης των δύο κειμένων του Μερλώ-Ποντύ που περιλαμβάνονται στον μικρό αυτό τόμο, πέρα του ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Γάλλος φιλόσοφος αντιλαμβάνεται το έργο τέχνης, την αισθητική στάση και τη σημασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μας επιτρέπει επίσης να ακολουθήσουμε τα ίχνη της πορείας της σκέψης του από την εποχή της "Φαινομενολογίας της αντίληψης" (1945) μέχρι την προβληματική του "Ορατού και του αόρατου" (έργου που την ολοκλήρωσή του εμπόδισε ο πρόωρος θάνατος του φιλοσόφου) το 1961. Την εξέλιξη και τις ενδεχόμενες τροπές (γιατί μεταστροφές ή Kehre, στροφή, δεν υπάρχουν, κατά τη γνώμη μας) της σκέψης του μπορούμε θαυμάσια να παρακολουθήσουμε μέσα απ΄ αυτά τα δύο σύντομα, αλλά ιδιαίτερα διεισδυτικά και ουσιαστικά ως προς την επιλογή της οπτικής τους, δοκίμια, γραμμένα το 1948 το πρώτο και το 1960 το δεύτερο. Και στα δύο αυτά η ζωγραφική καταλαμβάνει το κέντρο μιας προβληματικής της όρασης, η οποία αποτελεί για τον Μερλώ-Ποντύ πρωταρχικό τρόπο σχέσης του ανθρώπου με τον κόσμο, με το είναι. Εύκολα λοιπόν γίνεται κατανοητή η σπουδαιότητα την οποία αποδίδει ο Μερλώ-Ποντύ στη ζωγραφική, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, ως τρόπου όρασης του κόσμου, αλλά και προσανατολισμού ή αναπροσανατολισμού μέσα σ΄ αυτόν. Ας θεωρηθεί λοιπόν η παρουσίαση των δύο αυτών κειμένων του Μερλώ-Ποντύ ως μια συμβολή στη με βάση φιλοσοφικούς όρους συζήτηση σχετικά με το αισθητικό φαινόμενο και τη σημασία του· συζήτηση που στην πατρίδα μας σήμερα έχει προσλάβει περισσότερο το χαρακτήρα μιας ιστορικής ή και κριτικής προσέγγισης επιμέρους τομέων εκδήλωσης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Μας δίνεται επίσης η ευκαιρία, μέσα απ΄ αυτά τα κείμενα, να ακολουθήσαμε το Γάλλο φιλόσοφο σε μια περιοχή εκδίπλωσης της σκέψης του πολύ λίγο οικεία στην Έλληνα αναγνώστη. (Αλέκα Μουρίκη, προλογικό σημείωμα)

Maurice Merleau - Ponty

Maurice Merleau - Ponty (Συγγραφέας)

Ο Μωρίς Μερλώ-Ποντύ (1908-1961) ήταν καθηγητής της έδρας της ψυχολογίας και των παιδαγωγικών στη Σορβόννη (1949-1952) και στο Κολέγιο της Γαλλίας από το 1952. Διαμόρφωσε τον φιλοσοφικό του στοχασμό με βάση τη φαινομενολογική μέθοδο του Έντμουντ Χούσερλ. Το έργο του καλύπτει ένα τμήμα του σύγχρονου υπαρξιστικού ρεύματος. Πρόκειται για έναν φιλοσοφικό στοχασμό που εκκινεί από το υπαρξιακό βίωμα του ριζώματος του εκάστοτε ατομικού σώματος μέσα στον κόσμο και από την ανάλυση των στρωμάτων των ακατέργαστων αισθητηριακών εντυπώσεων τα οποία προηγούνται της διασκεπτικής και επιστημονικής σκέψης. Τα κυριότερα έργα του είναι: "Η δομή της συμπεριφοράς" (1942), "Φαινομενολογία της αντίληψης" (1945), "Οι περιπέτειες της διαλεκτικής" (1955), "Ο οφθαλμός και το πνεύμα" (1964), "Το ορατό και το αόρατο" (1964).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Μουρίκη (Μεταφραστής)

Η Αλεξάνδρα Μουρίκη σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris I-Pantheon-Sorbonne, με αντικείμενο μελέτης και έρευνας την αισθητική και τη φιλοσοφία της τέχνης. Το 1989 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τη σχέση τέχνης και φύσης στη φαινομενολογική αισθητική και κυρίως στο έργο των Μ. Μερλώ-Ποντύ και Μ. Ντυφρέν. Διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η επιστημονική και ερευνητική της δραστηριότητα στρέφεται στις περιοχές της φιλοσοφικής αισθητικής, της θεωρίας της τέχνης και της θεωρίας της αισθητικής αγωγής. Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα και κείμενα σε περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις. Έχει μεταφράσει: "Η αμφιβολία του Σεζάν. Το μάτι και το πνεύμα", Μ. Μερλώ-Ποντύ, Νεφέλη (1991) και "Δοκίμια ερμηνευτικής", Πωλ Ρικέρ, Μορφωτικό Ίδρυμα Αγροτικής Τράπεζας (1990).

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
123
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.235 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση