Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605051877
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Μετά το κείμενο του Pierre Fedida Από πού αρχίζει το ανθρώπινο σώμα, κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ AΓΡΑ το δεύτερο τετράδιο της ψυχαναλυτικής σειράς «ΡΟΥΣ», με υπεύθυνους τη ΜΑΡΙΛΙΑ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ-ΑΒΕΡΩΦ, τον ΠΑΝΟ ΑΛΟΥΠΗ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ. Η σειρά περιλαμβάνει, εκτός από τα Τετράδια, δοκίμια ψυχαναλυτών, με κεντρικό άξονα σκέψης τις άρρηκτες σχέσεις ψυχής και σώματος και τη διττή ενορμητική φύση του ανθρώπου.
Κάθε Τετράδιο θα περιέχει ένα κλασικό κείμενο γύρω από αυτά τα θέματα, μια παρουσίαση-εισαγωγή από έναν γνώστη του προτεινόμενου συγγραφέα και ένα επίμετρο από έναν προσκεκλημένο συγγραφέα, που εμπνέεται ελεύθερα από το κεντρικό κείμενο.
Ο Πιερ Μαρτύ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής του Παρισιού, εγκαινίασε και συνέβαλε ενεργά στην εξέλιξη της κλινικής και της θεωρίας γύρω από την προσέγγιση του ανθρώπινου όντος ως άρρηκτης ψυχοσωματικής μονάδας. Με σταθερή βάση την φροϋδική σκέψη, ως ψυχαναλυτής και δάσκαλος, αφιέρωσε ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής του στην μετάδοση και ανταλλαγή της εμπειρίας του, η οποία αφορά την ανθρώπινη ψυχική λειτουργία ως σύνολο εξελικτικών εσωτερικών μηχανισμών υπό την επήρεια των ενστίκτων ζωής και θανάτου.
Η αλλεργική σχέση αποτελεί πρόδρομο κείμενο, μανιφέστο μιας εφευρετικής κλινικής θεώρησης, όπου η απόσταση από το αντικείμενο αποδεικνύεται δείκτης λειτουργίας του ψυχικού οργάνου. Η «μηχανιστική σκέψη» και η «θεμελιώδης κατάθλιψη», βασικές έννοιες που επινόησε ο Πιερ Μαρτύ, είναι αποκαλυπτικά στοιχεία της συνεχούς έγνοιας του για μιαν ανθρώπινη ύπαρξη, όπου η ψυχική επένδυση του σώματος αποτελεί ταυτόχρονα πλούτο και πεπρωμένο.
Στις εποπτείες του ο Πιερ Μαρτύ δεν μας έκανε τη ζωή εύκολη. Προειδοποιούσε: «Εάν από βλακεία, ανικανότητα ή άγνοια σας ακούσω να κακομεταχειρίζεστε τους ασθενείς, να περιμένετε να έχετε την ίδια κακομεταχείριση από μένα».
Από την εισαγωγή της Μαρίλιας Αιζενστάιν-Αβέρωφ
Σύντομα βιογραφικά των επιστημονικών υπεύθυνων της σειράς «ΡΟΥΣ»
Η Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ είναι διδάσκουσα ψυχαναλύτρια της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισιού και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Εχει διατελέσει Πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης και του Ινστιτούτου Ψυχοσωματικής στο Παρίσι, συντακτικό μέλος του Γαλλικού περιοδικού ψυχανάλυσης (Revue française de psychanalyse) και συν-ιδρύτρια του περιοδικού ψυχοσωματικής (Revue de psychosomatique). Ειναι η εκπρόσωπος για την Ευρώπη της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης. Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και κείμενα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, κυρίως γύρω από την ψυχοσωματική, την υποχονδρία, τον μαζοχισμό και τη μεταβίβαση. Στο βιογραφικό της μπορούμε να προσθέσουμε σπουδές φιλοσοφίας κι το ενδιαφέρον της για τη λογοτεχνία, κυρίως για την ιαπωνική. Εξάλλου πριν λίγο καιρό μίλησε στην Αθήνα σε μια λογοτεχνική βραδιά περί ψυχανάλυσης και λογοτεχνίας.
Ο Πάνος Αλούπης είναι ψυχίατρος, διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου 7 στο Παρίσι, με διδακτικό έργο στην έδρα Ψυχοπαθολογίας και ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου 7, μέλος της Γαλλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισιού κι αντεπιστέλλον μέλος της Ελληνικής Εταιρείας. Συμμετέχει στη σύνταξη των γαλλικών περιοδικών ψυχανάλυσης και ψυχοσωματικής. Εχει γράψει άρθρα και συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, με θεματικές κυρίως γύρω από το σώμα, το αντικείμενο και τη μελαγχολία. Εχει μεταφράσει στα ελληνικά Φρόυντ, Ουίννικοτ και Κρίστεβα και συμμετάσχει στη μετάφραση του Λεξιλόγιου της ψυχανάλυσης.
Ο Γιώργος Σταθόπουλος είναι ψυχολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris 7. Έχει γράψει 2 βιβλία: Επανεπενδύοντας το σώμα. Η υποχονδριακή λύση απέναντι στον καρκίνο και Ο Φρόυντ, ο Φλης και η παράνοια, στις εκδόσεις Νήσος. Επιμελήθηκε και μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο του Michel de M’Uzan με τίτλο Στα σύνορα ζωής και θανάτου, στις εκδόσεις Μετά και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και γαλλόφωνα περιοδικά ψυχανάλυσης, με κύριο άξονα αναφοράς την υποχονδρία και την θεραπευτική εργασία με ογκολογικούς ασθενείς.
Ο Γιώργος Σταθόπουλος είναι κλινικός ψυχολόγος, διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας και ψυχανάλυσης, Universite Paris VII.