Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602832295
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
«Η Αγωγή του Στωικού» είναι αναπόφευκτο να φέρει στη μνήμη του αναγνώστη το «Βιβλίο της Ανησυχίας», όπως και ο συγγραφέας της «βαρόνος ντε Τέιβε» τον αντίστοιχο «ετερώνυμο» του Φερνάντο Πεσσόα «Μπερνάνρτο Σοάρες». Τα δύο «πρόσωπα» όντως έχουν παρόμοια στάση απέναντι στον κόσμο, όμως ο λαβύρινθος της ενδοσκόπησης του «Σοάρες» δεν μοιάζει σε τίποτα με το ευθύ και αμείλικτο ύφος του «Τέιβε». Αντίθετα με το «λογιστή της Λισαβόνας», ο «ευγενής της Μασιέιρα» ακολουθεί έναν ειρμό σκέψης που δείχνει να μην έχει άλλη κατάληξη από την «αυτοανακήρυξη του νικημένου μονομάχου σε νικητή», δηλαδή την αυτοχειρία. Αν το «Βιβλίο της Ανησυχίας» είναι το βιβλίο της απελπισίας, η «Αγωγή του Στωικού» είναι το βιβλίο της αυτοκτονίας - όχι μόνο ενός ανθρώπου, αλλά ενός δημιουργού που σκοντάφτει στα ίδια του τα όρια.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Πορτογάλος ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας (1888-1935). Τα περισσότερα από τα έργα του δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του. Εκτός από τα έργα που υπέγραφε με το όνομά του (το "ορθώνυμό" του), χρησιμοποίησε μια σειρά από "ετερώνυμα" (τα πιο γνωστά: Alvaro de Campos, Ricardo Reis και Alberto Caeiro, στον χώρο της ποίησης, Bernardo Soares στον χώρο της πεζογραφίας - ο συγγραφέας του "Βιβλίου της ανησυχίας"). Σε μια βιβλιογραφία του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Παρουσία" ("Presenca"), το 1928, ο ίδιος ο ποιητής σημειώνει: "Τα έργα του Fernando Pessoa ανήκουν σε δύο κατηγορίες, που ονομάζουμε ορθώνυμα και ετερώνυμα έργα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανώνυμο ή για ψευδώνυμο, γιατί δεν πρόκειται γι αυτό. Στην περίπτωση του ψευδώνυμου, το έργο είναι του δημιουργού προσωπικά, αλλά υπογεγραμμένο μ΄ ένα όνομα που δεν είναι το δικό του· το ετερώνυμο έργο είναι του δημιουργού έξω από το πρόσωπό του, είναι μια πλήρης προσωπικότητα, που έπλασε ο ίδιος, όπως θα ήταν τα λόγια ενός προσώπου σ΄ ένα δράμα του". Ο Pessoa θεωρείται ένας από τους ριζικότερους ανανεωτές της σύγχρονης λογοτεχνίας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αλέξανδρος Βέλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Διετέλεσε διευθυντής σε ραδιοφωνικούς σταθμούς (Κανάλι 1 και Κανάλι 15) και πολιτικός σχολιαστής σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης ήταν υπεύθυνος σειράς δοκιμίων στις εκδόσεις Ροές/Printa.
Έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 σε ηλικία 63 ετών. Κατέφυγε στη λύση της "μη υποβοηθούμενης ευθανασίας" καθώς υπέφερε από καρκίνο.