Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602691656
Κατηγορίες:
Σχολικά Βοηθήματα | Ξένες Γλώσσες , Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ τοποθετείται μεταξύ του 40 και του 50 μ.Χ. και ο θάνατός του ανάμεσα στο 120 και στο 130 μ.Χ. Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας καί, αν εξαιρέσει κανείς το διάστημα πού πέρασε σε ταξίδια και περιοδείες, έζησε στην πόλη αυτή το μεγαλύτερο μέρος μιας μακράς, ενδιαφέρουσας καί τιμημένης ζωής, στηριγμένης στην οικογενειακή συνοχή καί σε πολλούς καί σημαίνοντες φίλους. Η βασικότερη πηγή για τη ζωή του, εκτός από μερικές επιγραφικές καί χρονογραφικές μαρτυρίες, είναι το (σωζόμενο) έργο του· σε αυτό περιλαμβάνονται, όπως είναι γνωστό, μία σειρά συγκριτικών βιογραφιών επιφανών Ελλήνων καί Ρωμαίων, στοιχημένων ανά ομόλογα ζεύγη, οι Βίοι Παράλληλοι, καί μία μεγάλη ομάδα ετερογενών συγγραμμάτων, πού καταχρηστικά ονομάστηκαν όλα Ηθικά επειδή στην έκδοση των συγγραμμάτων αυτών από τον Μάξιμο Πλανούδη (τέλη του 13ου - αρχές του 14ου αιώνα) προτάχθηκαν τα έργα εκείνα τα όποια δικαιολογούσαν αυτόν τον τίτλο. Τα περισσότερα από τα έργα των Ηθικών είναι καταγραμμένα σε έναν κατάλογο με αρκετές παραλείψεις καί απροσεξίες, πού σώθηκε με την επωνυμία `κατάλογος του Λαμπρία`· το όνομα αποδόθηκε ψευδεπίγραφα σε γιο του Πλουτάρχου. Συμψηφίζοντας τις πληροφορίες της παράδοσης καί με βάση την έκδοση του Ερρίκου Στεφάνου το 1572 οι μελετητές των Ηθικών έχουν σήμερα καταλήξει σε έναν κατάλογο εβδομήντα οκτώ περίπου σωζόμενων έργων, μερικών από τα οποία ή γνησιότητα αμφισβητείται. (...)
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου (1939) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης των ΗΠΑ και στο Trinity College του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας. Δίδαξε τα κλασικά γράμματα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κρήτης και Κύπρου, και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Δημοσίευση μελέτες και άρθρα για την ιστορία της παραδόσεως και την κριτική των αρχαιοελληνικών κειμένων, για την ιστορία των αρχαιογνωστικών σπουδών στην νεώτερη Ελλάδα και για τη φιλολογική παράδοση, κριτική και εκδοτική των νεοελληνικών κειμένων.
Ιστορικός, βιογράφος και φιλόσοφος (50 μ.Χ. - 127 μ.Χ.). Γεννήθηκε στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας από οικογένεια εύπορη και αριστοκρατική. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ακαδημία της Αθήνας και ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια και στη Ρώμη, όπου έμεινε πολύ καιρό, και σχετίστηκε με την αυλή του Τραϊανού, για να γίνει αργότερα δάσκαλος του αυτοκράτορα Αδριανού. Στη Ρώμη του δόθηκε η ευκαιρία να συμβουλευτεί τα αρχεία της πόλης, τα οποία χρησιμοποίησε ως πηγή για τη συγγραφή των "Παράλληλων βίων" του. Ο Τραϊανός του έδωσε πολιτικό αξίωμα στην Ιλλυρία. Αλλά και οι συμπατριώτες του τον τίμησαν με διάφορα αξιώματα, όπως του άρχοντα και του ιερέα του Πύθιου Απόλλωνα, ενώ για μεγάλο διάστημα υπήρξε επιμελητής των Πυθικών αγώνων. Ο Πλούταρχος είχε τέσσερις γιους, από τους οποίους ο ένας, ο Πλούταρχος ο νεότερος, δημοσίευσε τα ανέκδοτα του πατέρα του. Ως άνθρωπος ήταν ήρεμος, ευγενής, λιτός και φιλάνθρωπος. Από τα έργα του σώθηκαν 50 "Βίοι" και τα "Ηθικά", δηλ. 83 πραγματείες με ποικίλο περιεχόμενο, από τις οποίες μερικές θεωρούνται νόθες. Τέτοιος είναι ο πλούτος των γνώσεων στα συγγράμματά του, ώστε από αυτά μαθαίνουμε για την αρχαιότητα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο συγγραφέα. Ο Πλούταρχος κατατάσσεται στους ιστορικούς για τους "Παράλληλους Βίους" του, οι οποίοι είναι 23 ζεύγη, στο καθένα από τα οποία βιογραφεί δύο επιφανείς άνδρες, έναν Έλληνα και ένα Ρωμαίο, τους οποίους στο τέλος παραλληλίζει και συγκρίνει, γι΄ αυτό και οι βίοι ονομάζονται παράλληλοι. Έτσι συγκρίνει μεταξύ τους το Δημοσθένη με τον Κικέρωνα, τον Αλέξανδρο με τον Καίσαρα, το Θεμιστοκλή με τον Κάμιλο, τον Αριστείδη με τον Κάτωνα κ.λπ. Την ιστορική του ύλη ο συγγραφέας την αντλεί από ελληνικές και ρωμαϊκές πηγές, οι περισσότερες από τις οποίες χάθηκαν. Γι΄ αυτό τα συγγράμματα του Πλούταρχου έγιναν πολύτιμα. Σ΄ όλους τους αιώνες και σε πολλούς λαούς οι "Παράλληλοι Βίοι" βρήκαν άπειρους αναγνώστες και θαυμαστές, γιατί ο συγγραφέας όχι μόνο ενθουσιάζει, αλλά και παρορμά τον αναγνώστη να μοιάσει με τους μεγάλους άνδρες που βιογραφεί.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1974-78), φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Nanterre-Paris X (1979-80) και αρχαία ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα (1979-1983). Εργάστηκε ως ερευνητής στα Κέντρα Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ως επίκουρος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα δημοσιεύματά του αφορούν την ομηρική ποίηση, το αρχαίο δράμα, την ελληνική μυθολογία και τη θάλασσα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.