Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789602834978
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τούτη η συλλογή δεκαοχτώ επιστολών του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ, διαλεγμένων με αποκλειστικό κριτήριο το φιλοσοφικό και λογοτεχνικό τους ενδιαφέρον, δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει μιαν άλλη πλευρά του συγγραφέα, περισσότερο προσωπική και οικεία, μέσα από υπαρξιακές ενατενίσεις και σκέψεις καθ’ όλα πηγαίες, όπως απευθύνονται σε έναν νεαρό θαυμαστή και φίλο του.
Το περιεχόμενο των εν λόγω επιστολών συνιστά το απόσταγμα σοφίας και εμπειρίας του αληθινού λογοτέχνη, που βρίσκει την αξία της ζωής στη φύση και τον άνθρωπο, και αποτελεί ιδανική μαρτυρία των πιο υψηλών και πολύτιμων πραγμάτων της ζωής.
Έτσι ο αναγνώστης, μέσ’ από αυτή την επικοινωνία συγγραφέα-«μαθητή», έχει την ευκαιρία ακολουθώντας τον σαγηνευτικό ειρμό της σκέψης του Θορώ να γίνει συναποδέκτης της πιο γόνιμης φιλοσοφίας, μιας φιλοσοφίας ζωής για τον ίδιο του τον εαυτό και τη σχέση του με τους άλλους.
Ο Χένρυ Ντέηβιντ Θόρω (1817-1862) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της Αμερικής του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Κόνκορντ της Μασαχουσέτης και σπούδασε στο Χάρβαρντ (1833-1837) κλασική φιλολογία, φυσική ιστορία και μαθηματικά. Αργότερα διδάσκει σε διάφορα σχολεία για να έρθει σύντομα σε σύγκρουση με το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα. Από το 1838 έως το 1841 διευθύνει μαζί με τον αδερφό του ένα μικρό σχολείο, κατόπιν δε (1841-1843) συνεργάζεται με το περιοδικό "Dial" που εξέδιδε ο Έμερσον. Ελεύθερο πνεύμα και βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας της ζωής έζησε για δύο χρόνια (1845-1847) στην περιοχή Walden Po στις όχθες της λίμνης Ουώλντεν, σε μια αρμονική διαδικασία αναζήτησης της ταυτότητας μέσα στην αδιάσπαστη ενότητα της φύσης. Στο "Ουώλντεν" το οποίο εξέδωσε το 1854 περιγράφει τη μύησή του στις υψηλές αποχρώσεις της πνευματικής ηδονής, ξαναβιώνοντας την αρχική ενότητα του κόσμου και την πνευματική ανύψωση του ανθρώπου που, σε σύνδεση με το εξωτερικό του περιβάλλον, δεν έχει να κάνει με τη συνήθη κακοποιό διάθεση για ζωή. Ο Θόρω έγραψε επίσης ποιήματα, δοκίμια, το 14τομο "Ημερολόγιο" ("Journal") καθώς και το "Resistance to civil government" που έγινε γνωστότερο με τίτλο "Πολιτική ανυπακοή" ("Civil disobedience", 1849), έργο στο οποίο κηρύσσει την παθητική αντίσταση απέναντι σε μια άδικη μορφή εξουσίας. Πολέμιος του δουλοκτητικού συστήματος, βοήθησε πολλούς σκλάβους να δραπετεύσουν. Οι ιδέες του επηρέασαν, στον 20ο αιώνα, τον Μαχάτμα Γκάντι, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα