Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601213675
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η έκδοση αυτή προέκυψε από ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Gottfried Semper. Ο διάσημος αρχιτέκτονας του Βασιλικού Θεάτρου της Δρέσδης πραγματοποίησε στα νεανικά του χρόνια το υποχρεωτικό τότε αρχαιολογικό ταξίδι στην Ελλάδα, που σφράγισε την προσωπικότητά του. Οι συνέπειες της ελληνικής εμπειρίας στις αρχιτεκτονικές πεποιθήσεις του Semper, ο προδρομικός του ρόλος στην ανάπτυξη της νεωτερικότητας στην αρχιτεκτονική, τα ίχνη του έργου του στην Ελλάδα και η επιρροή των ιδεών του στην επίκαιρη ζωντανή αρχιτεκτονική είναι τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό.
Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Διδάσκει θεωρία της αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει δημοσιεύσει βιβλία για τον Adolf Loos, τον Le Corbusier, την ακτινοβολία του Παρθενώνα στα νεότερα χρόνια και την ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του "Ιστοριογραφία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής" δημοσιεύθηκε το 1999 στα αγγλικά (MIT Press) και μεταφράστηκε το 2001 στα ισπανικά (Mairea/Celeste). Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικού βιβλίου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων και άλλη μια φορά με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Μάνος Μπίρης αποφοίτησε το 1967 από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και είναι διδάκτωρ του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου. Σήμερα είναι τακτικός καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ και υπεύθυνος προγράμματος του μεταπτυχιακού τμήματος Αναστηλώσεων Μνημείων. Η ερευνητική και η συγγραφική του δραστηριότητα αφορά κυρίως το χώρο της νεότερης αστικής αρχιτεκτονικής, και ιδιαίτερα τον αθηναϊκό κλασικισμό. Έχει συνεισφέρει στην κατανόηση και την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, τόσο με τα δημοσιεύματά του (βιβλία, περιοδικά, ημερήσιος τύπος), όσο και με την ενεργό συμμετοχή του σε αρμόδιες επιτροπές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Γεωργιάδου πήρε δίπλωμα φυσικής από το ΑΠΘ, MSc θεωρητικής φυσικής από το University of Essex, East Anglia, και Dr. rer. nat. με ειδίκευση στη θεωρητική αστροφυσική από το Eberhard-Karl Universitat zu Tubingen. Εργάσθηκε σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία επί δεκατρία χρόνια και παραιτήθηκε από τη δημόσια υπηρεσία το 1994. Το 2000 ήταν Stanley Seeger Visiting Fellow στο Program in Hellenic Studies, Princeton University. Έχουν δημοσιευθεί άρθρα της στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά στις περιοχές ιστορίας και οργάνωσης της επιστήμης, φυσικής, αστροφυσικής και βιολογίας και, πρόσφατα, μελέτες της σε θέματα ιστορίας της ελληνοοθωμανικής ελίτ.