Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789609945936
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πεζογραφία , Ψυχολογία | Ψυχανάλυση , Φυσική | Μαθηματικά
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Κερτ Γκέντελ υπήρξε ένας γίγαντας της διανόησης. Το θεώρημα της Μη Πληρότητας, που διατύπωσε προκάλεσε αναστάτωση όχι μόνο στα μαθηματικά αλλά επίσης σε ολόκληρο τον κόσμο της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Συντρίβοντας τις κάποιες ελπίδες ότι η λογική, τελικά, θα μας επέτρεπε να κατανοήσουμε πλήρως το σύμπαν, το θεώρημα του Γκέντελ ήγειρε επίσης μια σειρά από προκλητικές ερωτήσεις: Ποια είναι τα όρια της ορθολογιστικής σκέψης; Θα μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε πλήρως τις μηχανές που κατασκευάζουμε; Ή τους εσωτερικούς μηχανισμούς του ίδιου του μυαλού μας; Πώς θα πρέπει να κινηθούν οι μαθηματικοί όταν δεν είναι εντελώς βέβαιοι για τα αποτελέσματά τους; Ο Γκέντελ ήταν μια περίπλοκη μορφή, τη μια κοινωνικός και τη μια ερημίτης, φιλόδοξος αλλά και παρανοϊκός. Αχώριστος φίλος του Άλμπερτ Αϊνστάιν, περιήλθε σε μαρασμό γρήγορα όταν αυτός πέθανε, και τελικά οδηγήθηκε στη λιμοκτονία από τον φόβο που είχε για τα μικρόβια. Εντούτοις, όπως ευφυέστατα καταδεικνύουν οι Casti και DePauli, η επίδραση του Γκέντελ παρέμεινε. Το έργο του έχει επιφέρει επανάσταση όχι μόνο στα μαθηματικά, αλλά και στη φιλοσοφία, στη γλωσσολογία, στην επιστήμη των υπολογιστών, ακόμη και στην κοσμολογία. Στο αξιοσημείωτο αυτό βιβλίο, ο Casti και ο DePauli ζωντανεύουν επιτέλους την εκκεντρική, μυθική μεγαλοφυΐα του Γκέντελ και την τεράστια διανοητική του κληρονομιά.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο John L. Casti, εκτός από πανεπιστημιακός δάσκαλος στο Santa Fe Institute και στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, είναι συγγραφέας πολλών σημαντικών έργων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ζει στη Santa Fe.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στάθης Ψύλλος διδάσκει φιλοσοφία της επιστήμης στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία της επιστήμης από το King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1994 και κατόπιν εργάστηκε ως μεταδιδάκτορας της Βρετανικής Ακαδημίας στο London School of Economics από το 1995 έως το 1998. Από το 1993 έως το 1998 διετέλεσε πρώτα βοηθός και στη συνέχεια αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης του British Journal for the Philosophy of Science. Από το 1998 είναι συνεργάτης του Center for the Philosophy of Social and Natural Sciences (CPNSS) του LSE.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων:
- Scientific Realism: How Science Tracks Truth, (Routledge 1999)
- Causation and Explanation, (Acumen & McGill-Queens University Press 2002)-το οποίο έλαβε το βραβείο των Προέδρων της Βρετανικής Εταιρίας για τη Φιλοσοφία της Επιστήμης (BSPS) για το καλύτερο εγχειρίδιο φιλοσοφίας της επιστήμης,
- Philosophy of Science A -Z, (Edinburgh University Press 2007)
- Λογική: Η Δομή του Επιχειρήματος (με τους Δημήτρη Πορτίδη και Διονύσιο Αναπολιτάνο, Νεφέλη 2007).
Είχε την επιμέλεια (με τον Martin Curd) του Routledge Companion to Philosophy of Science, (Routledge 2008). Το βιβλίο του Knowing the Structure of Nature, αναμένεται θα εκδοθεί το 2009 από τον οίκο Palgrave/MacMillan.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από εξήντα άρθρα, κυρίως στην φιλοσοφία της επιστήμης και τη μεταφυσική, σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το 2007 εξελέγη πρόεδρος της European Philosophy of Science Association (EPSA).