«Το πρόβλημα με το μάθημα των θρησκευτικών είναι παλαιό και ευρίσκεται στην επισφαλή ισορροπία του μεταξύ Καίσαρος και Θεού αλλά και στην σχοινοβασία των ιδίων των δασκάλων μεταξύ Εκκλησίας και κόσμου. Γι΄ αυτό και ό,τι ονομάζουμε νέα δεδομένα αφορούν κυρίως στις συνθήκες που επηρεάζουν τους μαθητές μας, οι οποίοι δεν διάκεινται εχθρικά απέναντί μας ή απέναντι του λόγου μας, αλλά απλώς είναι πλέον "άλλοι" από εμάς και "ξένοι". Αυτό που γνωρίζουν σήμερα οι νέοι ως οικογένεια, η περιρρέουσα ηθική, η επαφή των παιδιών με τον κόσμο των συμβόλων και την γλώσσα τους, ο ψυχολογικός εαυτός των σύγχρονων εφήβων που δεν βεβαιώνεται πια στην κοινότητα, σε μια καθολική αλήθεια ή σε παραδοσιακά πρότυπα, η αλλαγή του κοσμοειδώλου τους, η απίθανη αίσθηση της ταχύτητας που αλλάζει και μετακινεί τα πάντα μέσα από εικόνες και την ηλεκτρονική πληροφόρηση, είναι μερικά από τα νέα δεδομένα της ξενιτειάς μας [...]".
Όσο για τη συμπερίληψη του μαθήματος στις πανελλήνιες εξετάσεις που καθιέρωσε στην πρώτη περίοδο εφαρμογής της η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, χωρίς να επιδιώκουμε την εξαίρεσή του ή την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, αναρωτηθήκαμε: Μήπως η τυπική αναβάθμιση του μαθήματος και η διασφάλισή του μέσω της συμπερίληψής του στα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα δεν αρκούσαν για την ουσιαστική αναβάθμισή του; Μήπως αντιθέτως η εξέλιξη αυτή, χωρίς τη συνδρομή και άλλων παραγόντων (σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα, καινούργια βιβλία, διαφοροποίηση και εμπλουτισμός των μεθόδων διδασκαλίας κ.ά.), μπορούσε να αποβεί σε βάρος της ουσίας και των σκοπών του μαθήματος; Μήπως, τέλος, πέρα και πάνω απ΄ όλα αυτά, χρειαζόμαστε εμπνευσμένους δασκάλους, με όραμα και μεράκι για το μάθημα και τη δουλειά τους;
Παντελής Λ. Καλαϊτζίδης (Επιμέλεια)
O Παντελής Λ. Kαλαϊτζίδης γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη και έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ. το 1984. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία φιλοσοφία, τη δυτική μεσαιωνική φιλοσοφία και τη συστηματική θεολογία, στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Φιλοσοφικό Tμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV) και στο Institut Catholique de Paris. Aπό τον Oκτώβριο του 2000 είναι υπεύθυνος προγράμματος της Aκαδημίας Θεολογικών Σπουδών της I. Mητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ τον Iούλιο του 2003 εξελέγη πάρεδρος επί θητεία του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου με αντικείμενο την επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Iανουάριο του 2004. Kατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2005-06 ήταν προσκεκλημένος ερευνητής στην Eλληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Tιμίου Σταυρού Bοστώνης, με αντικείμενο έρευνας τη θεολογική προσέγγιση της ετερότητας.