Για την πίστη
zoom in
20.00€ -10% 18.00€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608053717

  • Κατηγορίες:

    Χριστιανισμός

  • Έτος κυκλοφορίας

    2019

  • Εκδότης

    Άρτος Ζωής

Μια δημόσια συζήτηση για την πίστη προκαλεί αμηχανία: είτε γιατί η πίστη θεωρείται σήμερα απαραβίαστα προσωπική υπόθεση, για την οποία είναι ανοίκειο να μιλάει κανείς δημόσια, είτε γιατί, αντίθετα από άλλες χριστιανικές ιδέες (όπως η αγάπη, η ελπίδα, η συγχώρηση), η πίστη δεν μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα, ηθική ή πολιτική, αλλά διεκδικεί και κρατάει τον θεολογικό χαρακτήρα της. Η σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα ωστόσο, όπου η πίστη έχει καταστεί εκ νέου προσωπική επιλογή και απόφαση, και όχι αυτονόητο κοινωνικό δεδομένο, προσφέρεται κατεξοχήν για να αναρωτηθούμε τι ακριβώς είναι η πίστη και σε τι διακρίνεται από κάθε άλλη πεποίθηση. Όπως και σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια του Άρτου Ζωής, η προσέγγισή μας δεν είναι ακαδημαϊκή. Δεν αντιμετωπίζουμε την πίστη ως ένα ζήτημα ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά ως ανοιχτό ακόμη ερώτημα, που μπορεί πάντως να αποτελεί αντικείμενο της σκέψης (και όχι απλώς μια υπόθεση του βιώματος): Ποια είναι η σχέση πίστης και Λόγου, πίστης και βούλησης, πίστης και συναισθήματος; Ποιο είναι το μερίδιο του ανθρώπου στο εγχείρημα της πίστης και ποιο του Θεού; Ποια είναι η σχέση της πίστης με τις άλλες χριστιανικές αρετές και πρωτίστως με την αγάπη; Υπάρχει μια ηθική και πολιτική της πίστης;

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Ανδρουλιδάκης (Εισηγητής)

Ο Κώστας Ανδρουλιδάκης, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη φιλοσοφία του Καντ και του γερμανικού ιδεαλισμού, την ηθική, τη μεταφυσική και την αισθητική.

Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Εισηγητής)


Σταύρος Γιαγκάζογλου (Εισηγητής)


Γεώργιος Βλαντής (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Βλαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (2009-2011) και της Έδρας Ορθόδοξης Συστηματικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (2011-2016), ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Από τον Μάιο του 2016 είναι διευθυντής του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βαυαρίας. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα για ζητήματα φιλοσοφίας της θρησκείας, ιστορίας της θεολογίας, συστηματικής και ιδίως οικουμενικής θεολογίας κλπ. Το 2015 εκδόθηκε από το Ίδρυμα Άρτος Ζωής η μετάφρασή του της "Προς Ρωμαίους Επιστολής" του Karl Barth στα ελληνικά.

Γιάννης Πίσσης (Εισηγητής)


Στέλιος Βιρβιδάκης (Εισηγητής)

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας) και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I / Sorbonne - Pantheon Maitrise (DEA) και Princeton (Ph.D). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton το 1984, με θέμα διατριβής "Transcendenta Arguments, Transcendental Idealism and Scepticism". Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree), όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rennes I. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του τμήματος μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία "La robustesse du bien", Nimes: Jaqueline Chambon, 1996. Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοφικών Εταιρειών (FISP) και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων", "Ισοπολιτεία", "Επιστήμη και Κοινωνία" και "Cogito".

Μιχάλης Πάγκαλος (Εισηγητής)


Γιώργος Καραμανώλης (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Καραμανώλης διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Μονάχου και της Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την πλατωνική και αριστοτελική φιλοσοφία, καθώς και τη φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας. Έχει γράψει το βιβλίο "Plato and Aristotle in Agreement? Platonists on Aristotle from Antiochus to Porphyry" (Οξφόρδη, 2006) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Studies on Porphyry" (Λονδίνο, 2007) (μαζί με την Anne Sheppard) και "The Aporetic Tradition in Ancient Philosophy" (Κέμπριτζ, 2017) (μαζί με τον Βασίλη Πολίτη). Επίσης έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για την αρχαία και βυζαντινή φιλοσοφία.

Χαράλαμπος Βέντης (Εισηγητής)

Ο Χαράλαμπος Βέντης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία και είναι διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβαίν. Eίναι επίκουρος καθηγητής της φιλοσοφίας της θρησκείας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει στο ΕΑΠ και στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College). Τα γνωστικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την καντιανή σκέψη, τη φιλοσοφία της γλώσσας, τον μεταμοντερνισμό, τη σύγχρονη πολιτική θεωρία και ηθική (ειδικότερα τον πολιτικό φιλελευθερισμό του John Rawls) και τη φιλοσοφία της θρησκείας. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν τη μελέτη "The Reductive Veil: Post-Kantian Non Representatinalism versus Apophatic Realism" από τις εκδόσεις Επέκταση, Κατερίνη, 2005 και την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του Χρήστου Γιανναρά "Χάιντεγγερ και Αρεοπαγίτης: Περί απουσίας και αγνωσίας του Θεού" (Edinburgh: Continuum, 2004). Το πιο πρόσφατα δημοσιευμένο κείμενό του είναι το "Pacifist Pluralism versus Militant Truth: Christianity at the Service of Revolution in the Work of Slavoj Zizek", στον τόμο "Slavoj Zizek and Christianity", επιμ. Sotiris Mitralexis και Dionysios Skliris (Oxon & New York: Routledge, 2019).

Μόσχος Γκουτζιούδης (Εισηγητής)


Χρήστος Καραγιάννης (Εισηγητής)


Μιχάλης Φιλίππου

Μιχάλης Φιλίππου (Εισηγητής)

Ο Μιχάλης Φιλίππου γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια Βερολίνου και Θεσσαλονίκης και αργότερα στα University College και King΄s College του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει διδάξει Μεταφυσική, Φιλοσοφία της Γλώσσας και Φιλοσοφική Λογική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Λογική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αναλυτική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Λογοτεχνίας, Φιλοσοφία της Θρησκείας και Ιστορία της Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Δίδαξε επίσης λατινικά στην αγγλική μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα Φιλοσοφικής Λογικής, Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας. Το άρθρο του "Η σημασία της περί δύο πολιτειών διδασκαλίας στην πολιτική φιλοσοφία του Αυγουστίνου" έχει συμπεριληφθεί στον συλλογικό τόμο "Θρησκεία και πολιτική" (Άρτος Ζωής, 2016).

Βασιλική Τσακίρη (Εισηγητής)

Η Βασιλική Τσακίρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην ιστορία της φιλοσοφίας από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει νεότερη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και σήμερα διδάσκει ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Η διδακτορική διατριβή έχει δημοσιευτεί σε αναθεωρημένη μορφή στα αγγλικά με τον τίτλο Kierkegaard: Anxiety, Repetition and Contemporaneity (Palgrave/Macmillan, 2006).

Σταύρος Ζουμπουλάκης

Σταύρος Ζουμπουλάκης (Εισηγητής)

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία". Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής". Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Άγγελος Γουνόπουλος (Εισηγητής)


Σταύρος Ζουμπουλάκης

Σταύρος Ζουμπουλάκης (Επιμέλεια)

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία". Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος "Άρτος Ζωής". Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
506
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.648 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση